432
Ο καρχαρίας epaulette βιώνει σε εξελικτικό πλέον επίπεδο τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής | Shutterstock

Η κλιματική αλλαγή «μεταμορφώνει» τους καρχαρίες

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 17:01
Ο καρχαρίας epaulette βιώνει σε εξελικτικό πλέον επίπεδο τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
|Shutterstock

Η κλιματική αλλαγή «μεταμορφώνει» τους καρχαρίες

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 17:01

Μία από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού στους ωκεανούς και τις θάλασσες του πλανήτη. Η αύξηση αυτή δημιουργεί πλήθος προβλημάτων στα θαλάσσια οικοσυστήματα και οι επιστήμονες εντοπίζουν συνεχώς νέες παρενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη πολλών θαλάσσιων ειδών και οργανισμών. Μια τέτοια παρενέργεια ανακάλυψε ομάδα αυστραλών επιστημόνων στον κόσμο των καρχαριών. Οι ερευνητές μελέτησαν ένα είδος καρχαρία (epaulette) που ζει στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο της Αυστραλίας, ο οποίος ως γνωστόν υποφέρει από την κλιματική αλλαγή και μεγάλο μέρος του έχει ήδη υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Independent, η έρευνα έδειξε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων έχει ως αποτέλεσμα να επιταχύνεται και η διαδικασία ανάπτυξης των εμβρύων του συγκεκριμένου καρχαρία. Αυτός ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης, όμως, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον καρχαρία που θα γεννηθεί.

Εικόνα ενός εμβρύου καρχαρία epaulette που εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας υποχρεώνεται να γεννηθεί νωρίτερα χωρίς να έχει αναπτυχθεί σωστά (M.Johnson)

«Μελετήσαμε έμβρυα του καρχαρία σε συνθήκες όπου η θερμοκρασία του νερού έφτανε τους 31 βαθμούς Κελσίου. Οσο μεγαλύτερη ήταν η θερμοκρασία τόσο πιο γρήγορα εξελισσόταν η διαδικασία της εκκόλαψης, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό για τους καρχαρίες. Τα έμβρυα αναπτύσσονται πιο γρήγορα και καταναλώνουν με ταχύ ρυθμό τα υλικά που υπάρχουν στον σάκο στον οποίο βρίσκονται για να τραφούν, όπως τον κρόκο. Αυτό έχει ως συνέπεια να εκκολαφθούν νωρίτερα από το κανονικό. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στη γέννηση μικρότερων σε μέγεθος καρχαριών, οι οποίοι είναι υποσιτισμένοι και χρειάζονται τροφή αμέσως μόλις γεννηθούν, αλλά δεν έχουν την απαραίτητη ενέργεια για να βρουν την τροφή τους» δηλώνει η Κάρολιν Γουίλερ, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο James Cook και στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, που είναι η κυρία συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Scientific Reports».

Με δεδομένο ότι οι καρχαρίες αμέσως μετά τη γέννηση των μικρών τους τα εγκαταλείπουν, τα νεογέννητα πρέπει να βρίσκονται στην σωστή σωματική και οργανική κατάσταση για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αν είναι μικρότερα σε μέγεθος και αδύναμα, οι πιθανότητες να τα καταφέρουν περιορίζονται σημαντικά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μέση θερμοκρασία των υδάτων στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο θα φτάσει ως το τέλος του αιώνα στους 31 βαθμούς Κελσίου, πιθανώς και περισσότερο, με τους καρχαρίες να αδυνατούν να επιβιώσουν σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Αν αυτή η εκτίμηση αποδειχθεί σωστή, τότε οι καρχαρίες θα είναι έτσι και αλλιώς καταδικασμένοι, ανεξαρτήτως μεγέθους και φυσικής κατάστασης. Η ύπαρξη των καρχαριών θεωρείται πολύ σημαντική για την ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η απουσία τους θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...