897
Ο Γύρος των Ελεφάντων (από αριστερά): η Αλις Βάιντελ, ο Κρίστιαν Λίντνερ, ο Μάρκους Ζέντερ, ο Αρμιν Λάσετ, οι δύο συντονιστές, η Αναλένα Μπέρμποκ, ο Ολαφ Σολτς και η Γιανίνε Βίσλερ | Tobias Schwarz/via REUTERS

Η κλιματική αλλαγή έφτιαξε το… κλίμα στον «Γύρο των Ελεφάντων»

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 10:05
Ο Γύρος των Ελεφάντων (από αριστερά): η Αλις Βάιντελ, ο Κρίστιαν Λίντνερ, ο Μάρκους Ζέντερ, ο Αρμιν Λάσετ, οι δύο συντονιστές, η Αναλένα Μπέρμποκ, ο Ολαφ Σολτς και η Γιανίνε Βίσλερ
|Tobias Schwarz/via REUTERS

Η κλιματική αλλαγή έφτιαξε το… κλίμα στον «Γύρο των Ελεφάντων»

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 10:05

Αν δεν υπήρχε η συζήτηση για το κλίμα, θα ήταν μάλλον ένας ανιαρός «Γύρος των Ελεφάντων» ·έτσι ονομάζεται στη γερμανική πολιτική αργκό το τελευταίο πριν από τις κάλπες ντιμπέιτ, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων (έως τώρα είχαν διεξαχθεί τρεις τηλεμαχίες, μόνο με τους τρεις επικρατέστερους για την καγκελαρία, τον Ολαφ Σολτς του SPD, τον Αρμιν Λάσετ του συνασπισμού CDU/CSU και την Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων).

Αυτή τη φορά όμως στο στούντιο των δύο καναλιών της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF συμμετείχαν επτά: εκτός από τους τρεις προαναφερθέντες, ήταν και ο Μάρκους Ζέντερ ως επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο Κρίστιαν Λίντνερ των Φιλελευθέρων (FDP), η Αλις Βάιντελ της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και η Γιανίνε Βίσλερ της Αριστεράς (Die Linke).

Και όλοι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μην κάνουν το «λάθος» που θα μπορούσε να στοιχίσει ψήφους, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Οπως σχολίασε μετά τη συζήτηση η Bild –λαϊκή και συντηρητική εφημερίδα–, κανένας αναποφάσιστος δεν αποφάσισε μετά την τηλεμαχία και κανένας από αυτούς που έχουν ήδη ψηφίσει επιστολικά δεν μετάνιωσε για την ψήφο του.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών Ο Αρμιν Λάσετ, που η Ανγκελα Μέρκελ θέλει να τον δει διάδοχό της στην καγκελαρία, δήλωσε ότι θα ήθελε μια κυβέρνηση υπό τον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, αποφεύγοντας να μιλήσει για τους πιθανούς εταίρους. Ομως ο Μάρκους Ζέντερ των Χριστιανοκοινωνιστών δήλωσε πεπεισμένος ότι ο συνασπισμός CDU/CSU θα κερδίσει τελικά τις εκλογές και τάχθηκε υπέρ ενός συνασπισμού «Τζαμάικα», με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Και οι δύο περιγράφουν ως ψόγο του Ολαφ Σολτς –του απερχόμενου αντικαγκελάριου που προηγείται στις δημοσκοπήσεις– το γεγονός ότι φλερτάρει με την ιδέα μιας κυβέρνησης με το Die Linke.

Τόσο ο Αρμιν Λάσετ όσο και Μάρκους Ζέντερ προσπάθησαν για μία ακόμη φορά να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι μια κυβέρνηση «SPD, Πρασίνων, Αριστεράς» θα έκανε «ζημιά» στη χώρα και πρόκειται για μια «επιλογή κατεύθυνσης» για τη Γερμανία.

«Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι πολίτες. Με μια αστική κυβέρνηση θα είναι τελικά καλύτερα, τόσο για το μέλλον όσο και για την ανανέωση και τη σταθερότητα» της Γερμανίας, τόνισε ο Ζέντερ, που ήταν πολύ πιο επιθετικός· κατά κάποιους αναλυτές, μάλιστα, ο Βαυαρός χρησιμοποίησε την παρουσία του στο στούντιο για να δείξει ότι αυτός είναι ο πραγματικός και επόμενος ηγέτης της γερμανικής Κεντροδεξιάς, αν ο Λάσετ αποτύχει στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Ο Μάρκους Ζέντερ (αριστερά) και ο Αρμιν Λάσετ, λίγο πριν ξεκινήσει το debate (Tobias Schwarz/Pool via REUTERS)

Ο Σολτς προτίμησε απλώς να ζητήσει από τους πολίτες να αποφασίσουν υπέρ του ιδίου ως επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης, ενώ η Αναλένα Μπέρμποκ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι θέλει μια «κλιματική κυβέρνηση».

Ο Λίντνερ του FPD παραδέχθηκε ότι «από απόψεως περιεχομένου» η συνάφεια είναι μεγαλύτερη σε έναν συνασπισμό «Τζαμάικα» (Μαύρο, Κίτρινο και Πράσινο, τα χρώματα του CDU/CSU, FPD και Πρασίνων).

Η Γιανίνε Βίσλερ αντέτεινε: «Κύριε Λάσετ, δεν θα σας κάνουμε καγκελάριο και κύριε Λίντνερ, δεν θα σας κάνουμε υπουργό Οικονομικών», τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ήθελε κυβέρνηση SPD, Πρασίνων και Αριστεράς.

Από την πλευρά της η Βάιντελ, παρά το γεγονός ότι όλοι απορρίπτουν κάθε πιθανότητα συνεργασίας με την AfD, δήλωσε ότι θα ήθελε το κόμμα της να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα.

Η χαλαρή και δύσκολη συζήτηση για το κλίμα

Ο ένας από τους συντονιστές της συζήτησης είχε έντονη αντιπαράθεση με την επικεφαλής υποψήφια της AfD για το θέμα του κλίματος. «Το κόμμα σας λέει στο εκλογικό του πρόγραμμα ότι οι θερμές περίοδοι οδηγούσαν πάντα σε άνθηση της ζωής και του πολιτισμού. Η κλιματική αλλαγή έχει θετικές συνέπειες», ρώτησε ο δημοσιογράφος, προκαλώντας αμηχανία στην Αλις Βάιντελ, η οποία, έπειτα από αρκετή πίεση, απάντησε ότι «η κλιματική αλλαγή υπήρχε πάντα και δεν είναι λόγος να διαλύσουμε τον βιομηχανικό πυρήνα μας».

Σε μια πιο ανάλαφρη στιγμή, οι συμμετέχοντες εκλήθησαν να δηλώσουν τι έχουν απαρνηθεί για χάρη του κλίματος. Ο Μάρκους Ζέντερ δήλωσε ότι πήρε το τρένο από το Μόναχο για το Βερολίνο και ότι έχει περιορίσει την κατανάλωση κρέατος –«κάτι δύσκολο για Βαυαρό», όπως είπε.

Ο Αρμιν Λάσετ δήλωσε ότι κάνει το ίδιο, «αλλά κάπως λιγότερο» και οδηγεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η Αναλένα Μπέρμποκ ότι μετακινείται σε όλη την προεκλογική εκστρατεία με το ηλεκτρικό λεωφορείο του κόμματός της.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, αφού τόνισε ότι η συζήτηση αυτή είναι λάθος, καθώς δεν έχουν όλοι οι πολίτες τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν κάποια «άνεση» διότι πιθανότατα δεν την είχαν ποτέ, αποκάλυψε ότι ο ίδιος είναι κλιματικά ουδέτερος, καθώς κάθε χρόνο πληρώνει όσους τόνους CO2 κατανάλωσε.

Ο Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι αγοράζει τοπικά προϊόντα, αλλά παραδέχθηκε ότι η ζωή του πολιτικού κάνει πολύ δύσκολη την οικονομία του CO2, καθώς υπάρχουν πολλές μετακινήσεις μεγάλης συνοδείας.

Η Γιανίνε Βίσλερ ότι μετακινείται με μέσα μαζικής μεταφοράς όταν είναι εφικτό. Ακόμη και η Αλις Βάιντελ δήλωσε ότι όταν δεν είναι απαραίτητο το αυτοκίνητο, προτιμά να μετακινείται με το ποδήλατο – αλλά περισσότερο για οικονομικούς λόγους.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν και το «φρένο χρέους», το οποίο ανεστάλη προσωρινά για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Λάσετ και Ζέντερ επιθυμούν τη διατήρησή του. Ο βαυαρός πρωθυπουργός προειδοποίησε μάλιστα εναντίον της εξέλιξης της ΕΕ σε ένωση χρέους.

Εντονη αντιπαράθεση είχαν ο Κρίστιαν Λίντνερ με την Αλις Βάιντελ, η οποία τάχθηκε υπέρ των στενότερων σχέσεων με την Κίνα, και ο Μάρκους Ζέντερ επίσης με την εκπρόσωπο της AfD, την οποία κατηγόρησε για ενθάρρυνση των ακραίων αρνητών του νέου κορονοϊού.

Οι αρχηγοί των κομμάτων –ή «Γύρος των Ελεφάντων»– είθισται να συναντώνται στη δημόσια τηλεόραση και το βράδυ των εκλογών, για μια πρώτη αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...