401
Οι δύο πίνακες, του Σαγκάλ αριστερά και του Πικάσο, που βρέθηκαν στην Αμβέρσα του Βελγίου | Parquet of Namur/Handout via REUTERS

Η «κινηματογραφική» περιπέτεια ενός Πικάσο και ενός Σαγκάλ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2024, 13:40
Οι δύο πίνακες, του Σαγκάλ αριστερά και του Πικάσο, που βρέθηκαν στην Αμβέρσα του Βελγίου
| Parquet of Namur/Handout via REUTERS

Η «κινηματογραφική» περιπέτεια ενός Πικάσο και ενός Σαγκάλ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2024, 13:40

Ενας πίνακας του Πικάσο και ένας του Σαγκάλ, συνολικής αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, βρίσκονταν κρυμμένοι σε ένα υπόγειο στην Αμβέρσα, αφότου εκλάπησαν από σπίτι συλλέκτη στο Τελ Αβίβ, πριν από 14 χρόνια. Πρόκειται για τα έργα «Ανδρας που προσεύχεται» (1970) του Μαρκ Σαγκάλ και «Κεφάλι» (1971) του Πάμπλο Πικάσο.

Η αστυνομία ανακάλυψε τους πίνακες από ανώνυμες πληροφορίες, έπειτα από έρευνες μηνών, εξονυχιστικούς ελέγχους στον υπόκοσμο του Βελγίου και τη σύλληψη ενός Ισραηλινού που φέρεται να εμπορευόταν κλεμμένα έργα. Η ανάκτηση των πινάκων έγινε με εξίσου κινηματογραφικό τρόπο, όπως και η κλοπή τους, πριν από 14 χρόνια.

Οι πίνακες εκλάπησαν από την οικία της οικογένειας Χερτσικόβιτς στο Τελ Αβίβ, τον Φεβρουάριο του 2010. Οι ιδιοκτήτες τους είναι πολύ γνωστοί συλλέκτες έργων Τέχνης και η ληστεία φαίνεται ότι είχε σχεδιαστεί πολύ προσεκτικά, καθώς το σπίτι ήταν εξοπλισμένο με ένα προηγμένης τεχνολογίας σύστημα συναγερμού, όπως ενημερώνει το σχετικό ρεπορτάζ των Times.

Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι στόχος τους ήταν οι συγκεκριμένοι πίνακες, καθώς από το σπίτι δεν εκλάπησαν άλλα έργα. Οι ληστές, παρόλα αυτά, πήραν μαζί τους και κοσμήματα αξίας περίπου 600.000 ευρώ, τα οποία δεν εντοπίστηκαν ούτε ανακτήθηκαν ποτέ.

Οι δύο πίνακες χάθηκαν από προσώπου γης για 12 χρόνια. Το 2022 η βελγική αστυνομία πήρε μια πληροφορία ότι προσφέρονταν προς πώληση από έναν έμπορο έργων Τέχνης στην πόλη Ναμίρ. Επειτα από έρευνα και παρακολούθηση πολλών μηνών, οι Βέλγοι συνέλαβαν τον έμπορο, βρίσκοντας στην κατοχή του «μεγάλο χρηματικό ποσό», αλλά όχι τα κλεμμένα έργα τέχνης. Ο συλληφθείς αναγνωρίστηκε ως «Daniel Z», 68 ετών, ισραηλινός έμπορος πολυτελών ρολογιών.

«Αν και ομολόγησε ότι κατείχε τους πίνακες, ο ύποπτος αρνήθηκε να αποκαλύψει πού τους είχε αποθηκεύσει», είπε ο επικεφαλής της έρευνας εισαγγελέας.

Η αστυνομία επέκτεινε την έρευνά της στην Αμβέρσα και έφτασε σε ένα κτίριο στο οποίο κάποτε στεγαζόταν μια αντιπροσωπεία έργων τέχνης που συνδεόταν με προηγούμενες περιπτώσεις κλεμμένων πινάκων.

«Δύο ξύλινα κουτιά με βιδωτά καπάκια περιείχαν τα κλεμμένα έργα. Οι δύο πίνακες δεν έχουν υποστεί ζημιά και είναι ακόμα στο αρχικό τους πλαίσιο», είπε ο εισαγγελέας. «Ο κύριος ύποπτος κατηγορήθηκε για την παραλαβή των δύο κλεμμένων πινάκων και τέθηκε υπό κράτηση».

Ο φύλακας του κτιρίου είπε: «Αυτά τα ξύλινα κουτιά ήταν εκεί, ανέγγιχτα για τέσσερα ή πέντε χρόνια, χωρίς πραγματικά να τους δώσω σημασία. Τα άφησα στο κτίριο κάνοντας χάρη σε κάποιον που θεωρούσα φίλο. Οταν τον ρώτησα τότε τι περιείχαν, μου είπε ότι ήταν οικογενειακοί πίνακες. Τα καπάκια ήταν βιδωμένα και δεν μπόρεσα να δω ποτέ μέσα στα κουτιά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...