Οι γνωριμίες μεταξύ εργένηδων είναι ένα διαρκές πρόβλημα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Ο εργασιακός φόρτος, η δύναμη της συνήθειας και η ηλεκτρονική απομόνωση που συχνά επιβάλουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οδηγούν τις ρομαντικές γνωριμίες σε κατακόρυφη πτώση.
Για τους ανύπαντρους, η ταλαιπωρία των ραντεβού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ώρες απόρριψης, με το δάχτυλο να σπρώχνει προς τα αριστερά πιθανά ταίρια στην περιοχή τους, οδηγούν συχνά στην απόγνωση. Μια πόλη στο Τζιανξί, μια επαρχία της ανατολικής Κίνας, πιστεύει ότι βρήκε τη λύση για τους ερωτικά απογοητευμένους: μια υπηρεσία ταιριάσματος που χρηματοδοτείται από το κράτος.
Η Τζουιξί, μια πόλη περίπου 640.000 κατοίκων, κυκλοφόρησε μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί online δεδομένα εργένηδων για να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ταιριάσματος και επικοινωνίας μεταξύ τους. Η εφαρμογή είναι γνωστή ως «Palm Guixi» και περιλαμβάνει πλατφόρμα για την οργάνωση ραντεβού στα τυφλά, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα «China Youth Daily».
Η εφαρμογή αποτελεί μέρος μιας πρωτοβουλίας σε όλη την επαρχία Τζιανξί, με στόχο την ενίσχυση των ποσοστών γάμων ανά άτομο, το οποίο μειώνεται διαρκώς σε εθνικό επίπεδο την τελευταία δεκαετία. Το 2021 σημειώθηκαν 5,4 γάμοι ανά 1.000 άτομα – λιγότεροι και από τους έξι γάμους ανά χιλιάδα εργένηδων που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, αναφέρει ρεπορτάζ της Guardian.
Σε άλλες πόλεις της επαρχίας, οι τοπικές κυβερνήσεις οργανώνουν διαπροσωπικές εκδηλώσεις που οδηγούν τους εργένηδες σε συγχρωτισμό. Στην πόλη Γκαοάν, περίπου 100 νεαροί ανύπαντροι παρακολούθησαν μια εκδήλωση στο πάρκο Ρουίζου Φούγια, όπου μπορούσαν να ντυθούν με παραδοσιακά ρούχα, να παίξουν παιχνίδια και να «έρθουν πιο κοντά» ο ένας στον άλλο, γνωρίζοντας «το βάθος της κινεζικής κουλτούρας».
Ένας από τους βασικούς πυλώνες της πιλοτικής εφαρμογής της επαρχίας Τζιανξί, είναι μια εκστρατεία κατά των υψηλών «τιμών προμήθειας νύφης», όπως αποκαλείται η προίκα, που στην Κίνα προσφέρεται στην νύφη από την οικογένεια του γαμπρού. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση αποθαρρύνει αυτή την παραδοσιακή πρακτική πριν από το γάμο.
Ο αστικός κώδικας της χώρας απαγορεύει «την απαίτηση χρημάτων ή δώρων σχετιζόμενων με τον γάμο». Όμως στην πράξη η παράδοση παραμένει ενεργή, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Το 2022 η επαρχία Τζιανξί ήταν στην κορυφή μιας ανεπίσημης εθνικής κατάταξης «τιμών προμήθειας νύφης», με μέσο όρο κατά κεφαλή τα 380.000 γιουάν (περίπου 52.000 ευρώ).
Μέσω ενός συνδυασμού εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού και περιορισμών στις εξωφρενικά πανάκριβες γαμήλιες τελετές και δεξιώσεις, η κομητεία Σιτσένγκ της επαρχίας, ισχυρίζεται ότι έχει ουσιαστικά εξαλείψει τα «δώρα αρραβώνων».
Οι διαδικτυακές αντιδράσεις για την κρατικής χορηγίας υπηρεσία γνωριμιών και ταιριάσματος είναι ανάμεικτες. Πολλοί σχολιαστές στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, συνδέουν την εφαρμογή με την ώθηση της κυβέρνησης για ενίσχυση της ραγδαίας πτώσης του ποσοστού γεννήσεων στην Κίνα. Το κράτος θέλει τους Κινέζους να «αναπαράγονται σαν κουνέλια», έγραψε ένας χρήστης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News