Ενα διαστημικό όχημα-ανιχνευτής, το οποίο εκτόξευσε η Κίνα στις αρχές Μαΐου, προσεδαφίστηκε στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, προκειμένου να συλλέξει δείγματα.
Το Chang’e 6, που εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο Γουεντσάνγκ, στην τροπική νήσο Χαϊνάν, προσεληνώθηκε στην πελώρια λεκάνη του Νότιου Πόλου – Αϊτκεν, έναν από τους μεγαλύτερους γνωστούς κρατήρες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας πρόσκρουσης στο ηλιακό μας σύστημα, ανέφερε το πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο την κινεζική υπηρεσία διαστήματος.
Η αποστολή, διάρκειας 53 ημερών, που άρχισε στις 3 Μαΐου, αναμένεται να επιτρέψει, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, να συγκεντρωθούν για πρώτη φορά δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, περιοχή του δορυφόρου της Γης η οποία σπανίως εξερευνάται.
Ο ανιχνευτής θα προσπαθήσει να συλλέξει σεληνιακό υλικό και να διεξαγάγει πειράματα στη ζώνη προσελήνωσης.
Γι’ αυτό, το σκάφος θα χρησιμοποιήσει τρυπάνι για να συλλέξει δείγματα κάτω από την επιφάνεια, καθώς και ρομποτικό χέρι για να συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια.
Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, διευκρίνισε το Νέα Κίνα.
Το Chang’e 6 θα προσπαθήσει κατόπιν να αναχωρήσει από τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.
China's Chang'e-6 lands on moon's far side to collect samples pic.twitter.com/gZvrbOR3WQ
— CGTN (@CGTNOfficial) June 2, 2024
Το 2019, η Κίνα είχε ήδη στείλει διαστημικό όχημα στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, που πάντως δεν προχώρησε στη συλλογή δειγμάτων.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης -λέγεται έτσι επειδή είναι αθέατη από τη Γη, όχι επειδή δεν φθάνουν σε αυτήν ακτίνες του Ήλιου- είναι πολλά υποσχόμενη όσον αφορά την έρευνα, καθώς οι κρατήρες σε αυτήν δεν έχουν καλυφθεί τόσο από αρχαίες ροές λάβας όσο αυτές της πλευράς που είναι πιο κοντινή και ορατή.
Μπορεί έτσι το σκάφος να συλλέξει δείγματα που θα βοηθήσουν να κατανοηθεί πώς σχηματίστηκε η Σελήνη.
📸Marvelous landing video of Chang'e 6 on the far side of the moon. Full HD:https://t.co/wcHp6Q42Sk pic.twitter.com/XY0jMIKVtL
— CNSA Watcher (@CNSAWatcher) June 2, 2024
«Τα δείγματα που συλλέγει το Chang’e 6 θα έχουν γεωλογική ηλικία περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών», εξήγησε ο Γκε Πινγκ, υποδιευθυντής του κινεζικού κέντρου εξερεύνησης της Σελήνης και διαστημικής μηχανικής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News