355
Ο Σι Τζινπίνγκ, ο Χου Τζιντάο και άλλοι κινέζοι ηγέτες αποτίουν φόρο τιμής στον Ζιάνγκ Ζεμίν, στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Πεκίνου | Li Xueren/Xinhua via REUTERS

Η Κίνα αποχαιρέτησε τον Ζιάνγκ Ζεμίν

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2022, 14:17
Ο Σι Τζινπίνγκ, ο Χου Τζιντάο και άλλοι κινέζοι ηγέτες αποτίουν φόρο τιμής στον Ζιάνγκ Ζεμίν, στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Πεκίνου
|Li Xueren/Xinhua via REUTERS

Η Κίνα αποχαιρέτησε τον Ζιάνγκ Ζεμίν

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2022, 14:17

Η Κίνα αποχαιρέτισε την Τρίτη, τον πρώην ηγέτη της Ζιανγκ Ζεμίν, σε κρατική επιμνημόσυνη δέηση στο Πεκίνο.

Ο Ζιάνγκ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην Πλατεία Τιανανμέν, το 1989, θα μείνει στην Ιστορία ως ο ηγέτης της χώρας στη διάρκεια μίας δεκαετίας μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Επέβλεψε σημαντικών γεγονότων, όπως την είσοδο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την παράδοση του Χονγκ Κονγκ από τους Βρετανούς στους Κινέζους.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι πέθανε την περασμένη Τετάρτη από λευχαιμία και ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων. Ηταν 96 ετών.

Ο Σι Τζινπίνγκ εκφώνησε τον επικήδειο σε μια τελετή σχεδόν μιας ώρας στο Μέγαρο του Λαού, όπου χαιρέτισε την αποφασιστική ηγεσία του «συντρόφου Ζιάνγκ».

«Είχε το εξαιρετικό θάρρος να λάβει τολμηρές αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά σε μια κατάμεστη αίθουσα.

Μέλη του ΚΚ Κίνας παρακολουθούν την κηδεία του Ζιάνγκ Ζεμίν από την επαρχία Σαντόνγκ – China Daily via REUTERS

Στην τελετή που έγινε τη Δευτέρα στο γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Πεκίνου προς τιμήν του εκλιπόντα, λίγο πριν την καύση του, παρέστη και ο πρώην πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημοσίως μετά την βίαιη απομάκρυνσή του από το 20ό συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο.

Μαθητές στο Χονγκ Κονγκ κρατούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ζιανγκ – EPA/JEROME FAVRE

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν, ο Χου Τζιντάο στέκεται όρθιος δίπλα στον Σι Τζινπίνγκ, ενώ ένας βοηθός βρίσκεται ακριβώς δίπλα του, καθώς οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι υποκλίνονται τρεις φορές στη σειρά στην σορό του Ζιάνγκ Ζεμίν.

Ενός λεπτού σιγή από τους περαστικούς σε δρόμο του Πεκίνου – REUTERS/Thomas Peter

Στη συνέχεια εμφανίζεται να βαδίζει έχοντας αστάθεια με τη βοήθεια του ίδιου βοηθού, καθώς τα στελέχη του κόμματος περνούν μπροστά από την σορό και μιλούν στη χήρα του Ζιανγκ.

Λουλούδια από πολίτες έξω από παλιά κατοικία του Ζιανγκ Ζεμίν στη Γιανγκτζού – Handout via REUTERS

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...