650
Η κινεζική ακτοφυλακή περιπολεί σε αμφισβητούμενα ύδατα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τον Μάιο | EPA/XINHUA/Wang Yuguo

Η Κίνα ανεβάζει το θερμόμετρο (και) για τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Μαλαισίας

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2024, 12:13
Η κινεζική ακτοφυλακή περιπολεί σε αμφισβητούμενα ύδατα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τον Μάιο
|EPA/XINHUA/Wang Yuguo

Η Κίνα ανεβάζει το θερμόμετρο (και) για τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Μαλαισίας

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2024, 12:13

Οι αρχές στο νησί Βόρνεο παροτρύνουν τη Μαλαισία να επιταχύνει την κατασκευή μιας νέας ναυτικής βάσης για να υπερασπιστεί τους υποθαλάσσιους πετρελαϊκούς της πόρους από την αυξανόμενη πίεση της Κίνας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Κίνα διέταξε τη Μαλαισία να σταματήσει την εξερεύνηση πετρελαίου στoν ύφαλο Luconia, μια αποδεδειγμένη πηγή υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοικτά της μαλαισιανής πολιτείας Σαραουάκ στο Βόρνεο.

Κινεζικά περιπολικά σκάφη βρίσκονται συνεχώς στην περιοχή, παρακολουθώντας τα ερευνητικά σκάφη της Μαλαισίας. Πρόσφατα το Πεκίνο, το οποίο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή, απέστειλε επίσημο διπλωματικό σημείωμα με το οποίο διαμαρτύρεται για τις ερευνητικές εργασίες, παρόλο που πραγματοποιούνται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Μαλαισίας.

Στο μήνυμα, το οποίο διέρρευσε σε εφημερίδα των Φιλιππίνων, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» και «έντονη δυσαρέσκεια» για τις μαλαισιανές έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η κινεζική πλευρά, για άλλη μια φορά, προτρέπει τη μαλαισιανή πλευρά να σεβαστεί πραγματικά την εδαφική κυριαρχία και τα θαλάσσια συμφέροντα της Κίνας [και] να σταματήσει αμέσως την προαναφερθείσα δραστηριότητα», ανέφερε. «Δεν πρέπει να αναληφθεί καμία μονομερής ενέργεια που μπορεί να περιπλέξει τη θαλάσσια κατάσταση».

Τον περασμένο Νοέμβριο η Μαλαισία ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μπιντούλου του Σαράουακ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030.

Οπως σημειώνουν οι Times, ορισμένοι πιστεύουν ότι θα είναι πολύ αργά για να αντιμετωπιστεί η απειλή από την Κίνα, ειδικά μετά τις βίαιες αντιπαραθέσεις γύρω από νησιά βορειότερα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τα οποία διεκδικούν οι Φιλιππίνες.

«Η Κίνα έχει γίνει πιο ισχυρή και διαθέτει ισχυρό ναυτικό στόλο, γεγονός που την κάνει όλο  και πιο επιθετική στην επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της», δήλωσε πρόσφατα ο Αμπντούλ Καρίμ Ραμάν Χαμζά, υπουργός Τουρισμού του Σαράουακ.

«Ο πλούτος της Μαλαισίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο βρίσκεται εκεί. Τι θα συμβεί αν η κυριαρχία της περιοχής αυτής διαβρωθεί από την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων από μια υπερδύναμη;», διερωτήθηκε.

Το Βόρνεο, το οποίο είναι μοιρασμένο μεταξύ τριών χωρών -της Μαλαισίας, της Ινδονησίας και του Μπρουνέι- βρίσκεται στο νότιο όριο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, μιας στρατηγικής σημασίας υδάτινης οδού μέσω της οποίας μεταφέρονται φορτία αξίας πέντε τρισεκατομμυρίων δολαρίων του διεθνούς εμπορίου κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου που τροφοδοτεί τις οικονομίες της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Τα μικρά νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας διεκδικούνται εν μέρει από πέντε χώρες και σχεδόν στο σύνολό τους από την Κίνα. Η Μαλαισία δεν διεκδικεί κυριαρχία επί χερσαίων περιοχών, αλλά διεκδικεί τα πλούσια ύδατα γύρω από το έδαφός της, συμπεριλαμβανομένου του υφάλου Luconia, 80 ναυτικά μίλια στα ανοικτά της θάλασσας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το Πεκίνο έχει μετατρέψει επτά υφάλους και αβαθή σε στρατιωτικές βάσεις εξοπλισμένες με ραντάρ και πυραυλικές εγκαταστάσεις, καθώς και διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης που μπορούν να υποδεχθούν μαχητικά αεροσκάφη.

Το 2023 η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petronas της Μαλαισίας έκανε 19 ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και πραγματοποίησε 25 γεωτρήσεις, οι μισές από αυτές στα ανοικτά του Σαράουακ.

«Ποτέ δεν είχαμε την πρόθεση να γίνουμε με οποιονδήποτε τρόπο σκόπιμα προκλητικοί ή άσκοπα εχθρικοί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραήμ μετά τη διαρροή του διπλωματικού σημειώματος.

«Η Κίνα είναι ένας μεγάλος φίλος, αλλά φυσικά πρέπει να δραστηριοποιούμαστε στα ύδατά μας και να εξασφαλίζουμε οικονομικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της γεώτρησης για πετρέλαιο στο έδαφός μας», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...