522
Πυρηνικοί πύραυλοι της Κίνας παρελαύνουν στην Τιενανμέν πάνω σε τριαξονικά φορτηγά τους στρατού | Feng Li/Getty Images

Η Κίνα αυξάνει το πυρηνικό οπλοστάσιό της

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2024, 11:25
Πυρηνικοί πύραυλοι της Κίνας παρελαύνουν στην Τιενανμέν πάνω σε τριαξονικά φορτηγά τους στρατού
|Feng Li/Getty Images

Η Κίνα αυξάνει το πυρηνικό οπλοστάσιό της

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2024, 11:25

Οι Αμερικανοί είναι βέβαιοι ότι η Κίνα στοχεύει στην ανάπτυξη της πυρηνικής ισχύος της ώστε «να τη σέβονται οι Δυτικοί, ιδίως οι ΗΠΑ, και να της φέρονται ισότιμα». Τα παραπάνω έγραψε η Washington Post, δίνοντας και την πληροφορία ότι ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ήδη έχει ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της πατρίδας του.

Ανεξαρτήτως του αν η κινεζική ηγεσία έχει όντως κόμπλεξ πυρηνικής κατωτερότητας απέναντι σε Ρωσία και ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις όσων Δυτικών παρακολουθούν τον τομέα των πυρηνικών όπλων είναι σαφείς: η Κίνα βρίσκεται στη μέση σημαντικής επέκτασης των πυρηνικών δυνατοτήτων της, έτσι μέχρι το 2030 ενδέχεται να έχει τόσους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους όσους έχουν οι ΗΠΑ ή η Ρωσία.

Τα παραπάνω στοιχεία η Post τα άντλησε από την ετήσια έκθεση που δημοσιοποίησε την περασμένη Κυριακή το ίδρυμα Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Πρόκειται για φορέα εξειδικευμένο στην παρακολούθηση ζητημάτων ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο, και στον έλεγχο των εξοπλισμών. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Σουηδών, τον περασμένο Ιανουάριο οι πυρηνικές κεφαλές της Κίνας αυξήθηκαν και έγιναν 500 (από 410 πέρυσι).

Το SIPRI εκτίμησε ότι «για ορισμένες πυρηνικές κεφαλικές υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού, οι οποίες μεταφέρονται από  βαλλιστικούς πυραύλους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση σύγκρουσης», η Κίνα άλλαξε πίστα. «Περίπου 2.100 πυρηνικές κεφαλές διατηρούνται σε τέτοια κατάσταση και σχεδόν όλες τους ανήκουν στη Ρωσία ή στις ΗΠΑ», επομένως το μερίδιο της Κίνας είναι ακόμη πολύ μικρό.

Ωστόσο ο Χανς Μ. Κρίστενσεν, της ΜΚΟ Federation of American Scientists και συνεργάτης του SIPRI, δήλωσε ότι η Κίνα «επεκτείνει το πυρηνικό οπλοστάσιό της ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα». Οχι ότι τα υπόλοιπα κράτη με πυρηνικά κάθονται ήσυχα: «Σχεδόν όλες οι πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη σχεδιάζουν να αυξήσουν την πυρηνική δύναμή τους». Η Post έδωσε και μια πρόσθετη αλλά διαφωτιστική πληροφορία: «Οι εκτιμήσεις του SIPRI ευθυγραμμίστηκαν με τα στοιχεία πρόσφατης έκθεσης του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο».

Κατά το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, λοιπόν, τον περασμένο Μάιο «η Κίνα διέθετε περισσότερες από 500 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές, ενώ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τις προηγούμενες προβλέψεις». Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο αν η Ρωσία και η Κίνα συνεχίσουν αυτήν την πρακτική. Η Κίνα διατηρούσε επί μακρόν ένα σχετικά μικρό οπλοστάσιο, κάπου 200 κεφαλές, αλλά το απόθεμά της αυξήθηκε απότομα τα τελευταία χρόνια, λένε οι αμερικανοί ειδικοί, όμως το Πεκίνο τους διαψεύδει.

Η Post δεν άλλαξε τέμπο, συνέχισε με την έκθεση των Σουηδών: «Η αθόρυβη συσσώρευση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας έρχεται καθώς διάφορες πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζουν να μαίνονται σε όλον τον κόσμο, όπως και σε Ουκρανία και Γάζα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε αρνητικό αντίκτυπο στις συνομιλίες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και μείωσε τις ευκαιρίες να σπάσει το αδιέξοδο στον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και στην ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων».

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι κάτι ανάλογο με την Κίνα κάνει και η Βόρεια Κορέα, αδιαφορώντας πλήρως για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Επίσης επικέντρωσαν στον κίνδυνο οι Κίνα-Βόρεια Κορέα-Ιράν «να συνεργάζονται όλο και περισσότερο μεταξύ τους στο πυρηνικό επίπεδο, μάλιστα με τρόπους που αντιβαίνουν στην ειρήνη και στη σταθερότητα». Ετσι, οι Αμερικανοί έκριναν ότι η παραπάνω τριάδα «επιδεινώνει την περιφερειακή ένταση και απειλεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...