Ως γνωστόν, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει κάνει θετικές σπουδές. Είναι ένα εκπαιδευτικό δεδομένο αυτό, το οποίο τη διαφοροποιεί από τους περισσότερους πολιτικούς, σε όλον τον κόσμο, που μάλλον στα νιάτα τους ενδιαφέρθηκαν για τις θεωρητικές επιστήμες ή τα οικονομικά.
Μέσα στην έξαρση της πανδημίας, η δουλειά της Μέρκελ είναι καθαρά πολιτική βέβαια, καθώς εκ της θέσεώς της απαιτείται να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης και να ανακουφίσει τον γερμανικό λαό. Ωστόσο η καγκελάριος χρησιμοποίησε επιστημονικά μέσα για να εξηγήσει τα της πανδημίας, κάτι που δημιούργησε ισχυρή αντίθεση με τις ερμηνείες άλλων πολιτικών και ηγετών, οι οποίες κάθε άλλο παρά επιστημονικές χαρακτηρίζονται. Μάλιστα ένα σχετικό βίντεο κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο.
Σε αυτό το βίντεο η Μέρκελ δίνει μία από τις πλέον σαφείς εξηγήσεις για το πώς λειτουργεί η μετάδοση της ίωσης, δείχνοντας ότι και σέβεται και κατανοεί τα επιστημονικά δεδομένα. Προέρχεται, δε, από ομιλία της σε συνέδριο και αφορά τα σταδιακά βήματα μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Είναι γνωστό ότι οι επιδημιολόγοι αναφέρονται σε κύκλους «καταστολής και ανύψωσης» της ίωσης, συνεπώς και των όποιων εκτάκτων μέτρων. Αυτά χαλαρώνουν όταν τα κρούσματα έχουν μειωθεί επαρκώς και σφίγγουν εκ νέου όταν η αρρώστια αρχίζει πάλι να εξαπλώνεται.
Στον πυρήνα της στρατηγικής «καταστολή και ανύψωση» βρίσκεται ένας βασικός αριθμός: ο Rt, ή ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής σε πραγματικό χρόνο. Ο Rt μάς λέει τον πραγματικό ρυθμό μετάδοσης ενός ιού στη δεδομένη στιγμή. Δηλαδή, σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό, σε συγκεκριμένη στιγμή, πόσοι άλλοι άνθρωποι θα μολυνθούν από έναν φορέα.
Ε, το παραπάνω σχήμα ανέλυσε η καγκελάριος, με γλώσσα επιστημονική. Είπε ότι ο Rt στη Γερμανία ήταν περίπου 1, πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέσον όρο ένα άτομο με τον ιό μολύνει ένα άλλο άτομο. Η επιδημία σταδιακά εξασθενίζει όταν αυτό το 1 μειωθεί.
«Αν φτάσουμε στο σημείο όπου όλοι μολύνουν 1,1 άτομα, τότε μέχρι τον Οκτώβριο θα αντέξει το γερμανικό σύστημα υγείας» είπε. Στο 1,2 όλοι μολύνουν 20% περισσότερο. Στο 1,3 το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης μόλις που αντέχει την πίεση μέσα στον Ιούνιο.
Τα σόσιαλ μίντια επαίνεσαν τη Μέρκελ για την προσπάθεια που κατέβαλε να εξηγήσει τη συμβολή της επιστήμης στο κυβερνητικό έργο τη δεδομένη στιγμή και με στόχο τη χαλάρωση των περιορισμών. Ορισμένοι συνέκριναν την προσπάθειά της με εκείνες τις απίθανες και αλλοπρόσαλλες και διόλου επιστημονικές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ποτέ ως καγκελάριος η Μέρκελ δεν συγκλόνισε για τη ρητορική ικανότητά της, κάτι που απογοήτευσε και απογοητεύει ακόμη τους ρεπόρτερ. Ομως με αυτήν την ανάλυση της πανδημίας του κορονοϊού, μόνο με «ψυχρή επιστήμη», ξεπέρασε κάθε προηγούμενη επίδοσή της σε εκφραστική αυστηρότητα αλλά και γνώση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News