Ο ολικός πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία καταποντίζει τη χώρα σε μία δίνη βαρβαρότητας. Οι Ουκρανοί εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι μπορούν να αποκρούσουν την εισβολή και αντιστέκονται με αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα ενώ οι Ρώσοι απαντούν, εντείνοντας τις επιθέσεις τους.
Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο ενώ μοναδική βεβαιότητα αποτελεί προς το παρόν πως τα θύματα είναι πάμπολλα, και μεταξύ αμάχων. Ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται ανηλεώς σε όλα τα μέτωπα, από το Κίεβο έως τη Μαύρη Θάλασσα. Στα πεδία των μαχών εμφανίζονται νέες στρατιωτικές μονάδες και νέα στρατιωτικά οχήματα που επιστρατεύονται από το Κρεμλίνο για να καμφθεί η αντίσταση των Ουκρανών. Η ρωσική προέλαση συνεχίζεται αργά αλλά σταθερά χάρη κυρίως στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ουκρανικών πόλεων που πολιορκούνται.
«Ωστόσο αυτές οι επιτυχίες κινδυνεύουν να είναι εφήμερες, καθώς η (ουκρανική) αντίσταση βάλλει από τα μετόπισθεν, προκαλώντας τρομερές ζημιές στον στρατό της Μόσχας», αναφέρει ο Τζιανλούκα ντι Φέο της La Repubblica σε ρεπορτάζ του.
Την εν λόγω κατάσταση επιβεβαιώνουν λήψεις από την περιφέρεια του Μιργκορόντ στην Κεντρική Ουκρανία, περί τα ογδόντα χιλιόμετρα μακριά από τον Δνείπερο. «Κανένας δεν πίστευε ότι οι εισβολείς είχαν φτάσει τόσο μακριά. Ομως ο ουλαμός των ρωσικών αρμάτων μάχης ξέμεινε από καύσιμα και εγκαταλείφθηκε σε ένα δάσος. Η περιοχή ανάμεσα στο Χάρκοβο και στο Σούμι έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για την 41η στρατιά που βάλλεται αδιάκοπα από Ουκρανούς που ενεδρεύουν. Ολόκληρες φάλαγγες φορτηγών και βυτιοφόρων απανθρακώθηκαν από διμοιρίες που ξεπήδησαν από το δάσος, αφήνοντας δίχως προμήθειες την πρώτη γραμμή», γράφει ο ιταλός δημοσιογράφος, υπενθυμίζοντας πως σε αυτήν την περιοχή σκοτώθηκε αυτές τις ημέρες ο ρώσος στρατηγός Βιτάλι Γερασίμοφ ενώ επίσης εκεί έχασε τη ζωή του την προηγούμενη εβδομάδα και ένας άλλος ανώτατος ρώσος αξιωματικός, ο Αντρέι Σουχοβέτσκι.
Αιχμή του δόρατος των αμυνόμενων Ουκρανών αποτελούν οι φορητοί πύραυλοι εδάφους-αέρος Stinger και οι αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin, με τους πρώτους να κρατούν σε απόσταση ασφαλείας τα ρωσικά ελικόπτερα και τους δεύτερους να αποδεκατίζουν τους ουλαμούς των ρωσικών ερπυστριοφόρων. Ανεξάρτητοι φορείς εκτιμούν ότι ήδη έχουν καταστραφεί 900 στρατιωτικά οχήματα των ρωσικών δυνάμεων, από φορτηγά και βυτιοφόρα έως τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ το Πεντάγωνο εκτιμά πως εκτός μάχης έχει τεθεί το 5% του οπλοστασίου της Μόσχας στην Ουκρανία. Οι απώλειες στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων εκτιμάται πως θα αυξηθούν καθώς έχει ήδη αρχίσει ο διαμοιρασμός των 17.000 αντιαρματικών όπλων που έχουν αποστείλει έως τώρα χώρες της Δύσης στην Ουκρανία.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν στο στόχαστρό τους το Κίεβο, καθώς ξεμένουν από προηγμένα οπλικά συστήματα, κυρίως από αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά και άρματα μάχης με αποτέλεσμα να αισθάνονται κάθε πλήγμα που δέχονται από επίλεκτες μονάδες των Ουκρανών που μετέχουν στον αγώνα κατά του ισχυρότερου στρατού στην Ευρώπη.
Ο Τζιανλούκα ντι Φέο κάνει λόγο για έναν «πόλεμο φθοράς: ένα τέρας που καταβροχθίζει ανθρώπους και μηχανές, επιδιώκοντας να φθείρει τις δυνάμεις του αντιπάλου. Οπως στα σφαγεία του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, στα χαρακώματα του Καρστ ή του Βερντέν: κερδίζει όποιος έχει περισσότερες εφεδρείες να στείλει στις επιθέσεις και κυρίως όποιος καταφέρνει να διατηρεί ακμαίο το ηθικό των στρατευμάτων», εξηγεί.
«Επίσημα η Ρωσία υπερτερεί αλλά στρατιώτες και αξιωματικοί αρχίζουν να διερωτώνται γιατί, αντί να μετέχουν σε μια ειρηνευτική αποστολή όπως ανακοίνωσε ο Πούτιν, κατέληξαν σε μία σφαγή. Συγχρόνως εξακολουθεί να αυξάνεται η αποφασιστικότητα των Ουκρανών. Και το βάρος του μακελειού αρχίζει να καθίσταται ασήκωτο για το Κρεμλίνο που κινδυνεύει να εξαντλήσει τους πόρους του στρατού του», προσθέτει.
Στην κατάσταση που επικρατεί στα πεδία των μαχών οφείλονται και οι όποιες προσπάθειες καταβάλλονται για κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις καθώς η στρατιωτική οδός φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δύσβατη, τουλάχιστον περισσότερο από όσο πίστευαν οι Ρώσοι.
Αλλά οι στρατηγοί της Μόσχας προσπαθούν να κάμψουν την ηρωική αντίσταση που προβάλλουν οι πόλεις της Ουκρανίας με αεροπορικούς βομβαρδισμούς: «Οπως στη Συρία, τα Sukhoi ρίχνουν βόμβες από ύψος 4.000 μέτρων, όπου οι πύραυλοι Stinger δεν μπορούν να φτάσουν, ισοπεδώνοντας τα προάστια των πόλεων που πολιορκούνται. Συμβαίνει παντού, αλλά ειδικά στο Χάρκοβο, στο Σούμι, στο Τσερνίχιβ», γράφει ο Ντι Φέο.
Η ρωσική στρατηγική είναι παρόμοια με τη σοβιετική και προβλέπει την περικύκλωση των αντίπαλων μονάδων με στόχο τη διακοπή της τροφοδοσίας τους και την εξαπόλυση μετωπικών επιθέσεων με την κάλυψη της αεροπορίας και του πυροβολικού. Ετσι προσπαθούν οι ρωσικές δυνάμεις να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια ανατολικά του Δνείπερου, αλλά έως σήμερα τα αποτελέσματα είναι κάθε άλλο παρά ικανοποιητικά.
Στο μέτωπο της Μαύρης Θάλασσας οι κινήσεις των Ρώσων θα μπορούσαν να επιβεβαιώνουν πως στόχος του Κρεμλίνου είναι η ένωση της Κριμαίας με την Υπερδνειστερία, τον φιλορωσικό και αποσχιστικό θύλακο στην Ανατολική Μολδαβία. Εν τω μεταξύ η Οδησσός έχει μετατραπεί σε φρούριο με τους στρατιώτες και τους πολίτες που την προασπίζονται να βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν αεροπορικές ή θαλάσσιες επιδρομές των ρωσικών δυνάμεων εισβολής.
Κατά μήκος του Δνείπερου οι Ρώσοι προελαύνουν προς τα βόρεια, επιδιώκοντας αρχικά να καταλάβουν ένα ακόμη μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να φτάσουν στη συνέχεια και να περικυκλώσουν το Ντνίπρο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και οι μάχες στη Μαριούπολη στην Αζοφική Θάλασσα, όπου τα μέλη του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ έρχονται αντιμέτωποι σώμα με σώμα με ρώσους πεζοναύτες. «Για πρώτη φορά, στις κατεχόμενες ζώνες, φωτογραφήθηκαν οι συλλήψεις ουκρανών εθνικιστών τους οποίους έπιασαν πολιτοφύλακες υπό τις διαταγές του Κρεμλίνου», σημειώνει ο Ντι Φέο, κάνοντας λόγο για την έναρξη της επιχείρησης εκκαθάρισης των ουκρανών εθνικιστών.
Ομως η πιο αιματηρή μάχη πρόκειται να γίνει για το Κίεβο. Οι ουκρανικές ενέδρες έχουν τρομοκρατήσει τους Ρώσους οι οποίοι πλέον πυροβολούν αδιακρίτως, όποιον και ό,τι βρεθεί στο πέρασμά τους. Η ουκρανική πρωτεύουσα είναι ασφυκτικά περικυκλωμένη ενώ μία ακόμη ρωσική φάλαγγα φέρεται να κατευθύνεται προς τα εκεί από τα βορειοανατολικά. Οι Ρώσοι πολιορκούν την πόλη αλλά οι Ουκρανοί εξακολουθούν να αντιστέκονται κυρίως χάρη στην επιδέξια χρήση των drones που διαθέτουν.
Η έντονη κινητικότητα των ρωσικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου τις προηγούμενες ημέρες κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική με διεθνείς αναλυτές να μην αποκλείουν γενική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα τα επόμενα 24ωρα.
Ωστόσο «η αποφασιστική μάχη έχει ήδη αρχίσει και διεξάγεται από σπίτι σε σπίτι με συγκρούσεις παρόμοιες με εκείνες του Στάλινγκραντ, στο πλαίσιο των οποίων τα εργοστάσια μετατρέπονται σε οχυρά και οι ελεύθεροι σκοπευτές αναζητούν αξιωματικούς. Οι εμπροσθοφυλακές βρίσκονται στο Ιρπίν, το τελευταίο προάστιο της πόλης», αναφέρει ο Ντι Φέο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News