417
Πλημμυρισμένος δρόμος στην πόλη Σαχάτ, στη βορειοανατολική Λιβύη | REUTERS/Omar Jarhman

Η κακοκαιρία Daniel χτύπησε και τη Λιβύη: «Περισσότεροι από 2.000 οι νεκροί»

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2023, 16:41
Πλημμυρισμένος δρόμος στην πόλη Σαχάτ, στη βορειοανατολική Λιβύη
|REUTERS/Omar Jarhman

Η κακοκαιρία Daniel χτύπησε και τη Λιβύη: «Περισσότεροι από 2.000 οι νεκροί»

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2023, 16:41

Η φονική κακοκαιρία Daniel σάρωσε και τη Λιβύη, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον εκατοντάδων ανθρώπων και εκτεταμένες υλικές ζημιές, δήλωσαν τη Δευτέρα οι Αρχές της χώρας.

Ο επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης που είναι εγκατεστημένη στη Βεγγάζη, ο Οσάμα Χαμάντ, υποστήριξε πως ο απολογισμός των θυμάτων από τις πλημμύρες στη Λιβύη ξεπερνά τις δύο χιλιάδες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Masar, είπε χαρακτηριστικά: «Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι, περισσότεροι από 2.000 είναι νεκροί».

Προηγούμενος απολογισμός που είχε δώσει εκπρόσωπος της παράλληλης κυβέρνησης, μόλις μερικές ώρες νωρίτερα, έκανε λόγο για «τουλάχιστον 150 νεκρούς» από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στη Λιβύη.

Είναι χαρακτηριστικό της σφοδρότητας του φαινομένου πως μεταξύ των αγνοουνμένων, και πιθανών θυμάτων, περιλαμβάνονται άνδρες των ενόπλων δυνάμεων οι οποίοι μετείχαν στις συνεχιζόμενες προσπάθειες διάσωσης πολιτών. Τα ίχνη τουλάχιστον επτά στελεχών του στρατού είχαν χαθεί το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο Αχμεντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ο οποίος ελέγχει την ανατολική Λιβύη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε πέντε με έξι χιλιάδες.

Η καταιγίδα που έπληξε την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι, σύμφωνα με τον απολογισμό της Κυριακής, έφτασε στη χώρα της βόρειας Αφρικής το Σαββατοκύριακο, ωθώντας την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι Αρχές στην ανατολική Λιβύη επέβαλαν μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ σχολεία και καταστήματα διατάχθηκαν να κλείσουν.

Η κακοκαιρία έχει επηρεάσει τις ανατολικές πόλεις Βεγγάζη και Σους, καθώς και τις πόλεις Ντέρνα και Αλ Μαρτζ. Η δυτική πόλη Μισράτα ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Μη επαληθευμένα βίντεο από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης μιας λήψης που δείχνει χείμαρρους να παρασέρνουν έναν άνδρα. Αλλα πλάνα έδειχναν οδηγούς παγιδευμένους στις οροφές των αυτοκινήτων τους, μετέδωσε το BBC.

Μαζί με τα σχολεία και τα καταστήματα, τέσσερα μεγάλα λιμάνια πετρελαίου έκλεισαν λόγω της καταιγίδας.

Ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, δήλωσε την Κυριακή ότι έδωσε εντολή σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες να «αντιμετωπίσουν άμεσα» τις πλημμύρες και τις ζημιές, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη στη Λιβύη δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά το ακραίο καιρικό φαινόμενο και πως θα «παρέχουν επείγουσα βοήθεια για την υποστήριξη της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

Μετά το πέρασμα της από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Λιβύη η κακοκαιρία Daniel αναμενόταν να φτάσει στη δυτική Αίγυπτο τη Δευτέρα.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεπάγεται περισσότερη εξάτμιση νερού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, φαινόμενο που οδηγεί έπειτα σε πιο έντονες καταιγίδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...