Στα social media στρέφεται η μαφία του ιταλικού Νότου για να κερδίσει υποστηρικτές και νέα μέλη.
Πριν την φυλάκισή του, το 2017, ο Βιντσέντζο Τορκάζιο, αφεντικό ενός παραρτήματος της Ντραγκέτα, την πανίσχυρης μαφίας της Καλαβρίας, είχε 18.000 ακολούθους στη σελίδα του με τίτλο «Τιμή και αξιοπρέπεια» στο Facebook, όπου ανέβαζε από στίχους του Πάολο Κοέλιο μέχρι κατηγορώ κατά της ιταλικής κυβέρνησης για τους νόμους περί μαφίας.
Οπως εξηγεί στους Financial Times ο Φεντερίκο Βαρέζε, ειδικός στο οργανωμένο έγκλημα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, «η μαφία χρησιμοποιεί το μέσο για να χτίσει την εικόνα της, καθώς αυτό μειώνει την ανάγκη χρήσης βίας. Οταν γνωρίζεις ότι είμαι στη μαφία, αν δανειστείς χρήματα από εμένα, ξέρεις ότι δεν αστειεύομαι. Αυτή η φήμη με βοηθά να αποφύγω τη χρήση βίας».
Η τακτική είναι παλιά, απλά το μέσο αλλάζει ανάλογα με την εποχή. Τη δεκαετία του ’80, ο Τζον Γκότι, αφεντικό της μαφίας στη Νέα Υόρκης, χρησιμοποιούσε τα ΜΜΕ προς όφελός του. Αλλά πάντα υπάρχει ένα όριο, το οποίο ο ίδιος ξεπέρασε: «Αν παραγίνεις διάσημος, δεν είναι καλή στρατηγική γιατί προκαλείς την προσοχή της αστυνομίας. Ο Γκότι έκανε ο ίδιος τον εαυτό του στόχο», εξηγεί ο Βαρέζε.
Οι αναρτήσεις του Τορκάζιο δεν προωθούσαν εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά πολλές αναφέρονταν στον κίνδυνο της προδοσίας από τα κοντινά σου πρόσωπα, ενώ άλλες απέτιαν φόρο τιμής στο παλιό διάσημο αφεντικό της ναπολιτάνικης Καμόρα, Ραφαέλε Κουτόλο.
Οι οικογένειες της μαφίας, λέει η Αννα Σέρτζι, εγκληματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εσεξ, χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν και να υπερασπιστούν τις δικές τους πολιτισμικές αξίες.
«Η ταυτότητα της μαφίας δεν είναι πάντα η ίδια με τις δραστηριότητες της οργάνωσης. Αυτοί που ανήκουν στις συμμορίες τις βλέπουν ως μέρος ενός τρόπου ζωής, που εμπεριέχει πολλά καλά στοιχεία. Για αυτούς τους ανθρώπους, είναι φυσιολογικό να υπερασπίζεσαι την ταυτότητά σου και τις αξίες σου όταν δέχονται επίθεση από την πολιτεία.
Υπάρχει όμως ο κίνδυνος στις αναρτήσεις αυτές να αποκαλύψουν προσωπικά στοιχεία που αργότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους σε αστυνομικές έρευνες ή στο δικαστήριο. «Από τη στιγμή που αρχίσεις να χρησιμοποιείς τα social media, μπορεί κάτι να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Είναι σαν να έχεις ανεβάσει φωτογραφίες σου από ένα πάρτι στα 18 σου, οι οποίες σου δημιουργούν πρόβλημα όταν είσαι 30».
Ο Τορκάζιο είχε προειδοποιήσει τους ακολούθους του για το ενδεχόμενο: «Αν το παρελθόν σου έρθει να σε βρει, προσπάθησε να το αποφύγεις. Δεν υπάρχει χώρος για αυτούς που σου έχουν γυρίσει την πλάτη», έγραφε σε μία ανάρτησή του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News