Την άμεση επίλυση της αντιπαράθεσης που εμποδίζει την ιταλική εταιρία ENI από το να συνεχίσει τις έρευνές για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο. Αυτό συνέβη σε συνάντηση που είχαν στο Κουβέιτ, με αφορμή τη διεθνή συνεργασία εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλφάνο και Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες πρέπει να διατηρήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης λόγω και των πιθανών μελλοντικών έργων στον ενεργειακό τομέα, εκτός από τα ήδη υπάρχοντα.
Ο κ Αλφάνο είπε στον τούρκο ομόλογό του ότι η Ιταλία αναμένει πως η λύση που θα βρεθεί θα πρέπει να είναι βασισμένη στη διεθνή νομοθεσία και προς το συμφέρον της ENI, της περιοχής αλλά των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.
Το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ENI εμποδίζεται στις έρευνές του από τουρκικά πλοία από το Σάββατο και έχει αγκυροβολήσει στην περιοχή αναμένοντας εντολές.
Νωρίτερα την Τρίτη ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ευθέως την Κύπρο να μην προβεί σε «καιροσκοπικές» ενέργειες στην αναζήτηση υδρογονανθράκων.
Η Ιταλία, πάντως, φέρεται να έχει διατάξει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της να πλεύσει στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπως μεταδίδει το κρατικό Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο την εφημερίδα La Repubblica.
Η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του NATO «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο και ο διοικητής της έχει ήδη λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας όμως τις εντάσεις με τα τουρκικά πλοία.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψει τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αεριού στην Κυπριακή ΑΟΖ αφήνει εν τω μεταξύ η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ – TOTAL.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ιταλίας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκλάζι εξέφρασε έκπληξη για το μπλοκάρισμα των εξορύξεων μέσα στην Οικονομική Ζώνη της Κύπρου από τα τουρκικά πλοία.
Οπως είπε, δεν περίμενε σε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί σε αντίστοιχη εξόρυξη μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν είχαμε καμία αντίδραση. Εκτίμησε πως η αντίδραση των Τούρκων έχει άλλα κίνητρα.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, η διαφορά αυτή δεν αφορά εμάς αλλά την Κύπρο, την Τουρκία και την ΕΕ και αναμένουμε να επιλυθεί», είπε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News