523
Σέρτζιο Ματερέλα και Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πρώτοι, ως πρόεδροι χωρών, από τους υπόλοιπους αξιωματούχους στον ναό της Παναγίας των Αγγέλων - μπροστά τους το φέρετρο του Νταβίντ Σασόλι | ΓΤ ΠτΔ/ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Η Ιταλία και μαζί της όλη η Ευρώπη αποχαιρέτησε τον Νταβίντ Σασόλι

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2022, 15:15
Σέρτζιο Ματερέλα και Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πρώτοι, ως πρόεδροι χωρών, από τους υπόλοιπους αξιωματούχους στον ναό της Παναγίας των Αγγέλων - μπροστά τους το φέρετρο του Νταβίντ Σασόλι
|ΓΤ ΠτΔ/ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Η Ιταλία και μαζί της όλη η Ευρώπη αποχαιρέτησε τον Νταβίντ Σασόλι

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2022, 15:15

Ηταν όλοι εκεί. Στον ιστορικό ναό της Παναγίας των Αγγέλων στη Ρώμη, μια υπέροχη Βασιλική όπου ψάλλονται οι νεκρώσιμες ακολουθίες όλων των μεγάλων πολιτικών προσωπικοτήτων της Ιταλίας, η Ευρώπη αποχαιρέτησε τον Νταβίντ Σασόλι, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου που έφυγε από τη ζωή ξαφνικά, στα 65 του, τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας.

Ο Σέρτζιο Ματερέλα και ο Μάριο Ντράγκι, ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου: σημαντικοί παράγοντες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, απέτισαν φόρο τιμής θέλησαν να πουν το στερνό αντίο στον Νταβίντ Σασόλι, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η κηδεία του έγινε με δημόσια δαπάνη και στρατιωτικές τιμές. Εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας που υιοθετήθηκαν για τον κορονοϊό στη βασιλική της Σάντα Μαρία Ντέλι Άντζελι μπόρεσαν να εισέλθουν μόνον συγγενείς και πολιτικές προσωπικότητες. Αρκετοί πολίτες όμως παρακολούθησαν την τελετή έξω, στην πλατεία Εσέντρα, σε γιγαντοθόνη που είχε τοποθετηθεί. Με συγκίνηση και ευλαβική σιωπή.

Ο Σέρτζιο Ματερέλα και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικεφαλής της πομπής ακολουθούν το φέρετρο του Νταβίντ Σασόλι (REUTERS/Guglielmo Mangiapane)
Καλυμμένο με τη σημαία της ΕΕ το φέρετρο του Σασόλι μεταφέρεται έξω από τον ναό από τους νεκροπομπούς (REUTERS/Guglielmo Mangiapane)

Την Πέμπτη το λαϊκό προσκύνημα που οργανώθηκε στο δημαρχείο της Ρώμης, Καπιτώλιο, ήταν ασταμάτητο.

Το πορτρέτο του Νταβίντ Σασόλι πάνω από το φέρετρο, στο λαϊκό προσκήνυμα στο Καπιτώλιο (REUTERS/Guglielmo Mangiapane)

Οπως σημείωσε στην ανταπόκρισή του από τη Ρώμη για την Deutsche Welle o Θόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης, όλοι συμφωνούν στις αναφορές τους για την προσωπικότητα του Σασόλι: ένας άνθρωπος ο οποίος κατάφερε να αποδείξει ότι ο διάλογος και ο σεβασμός του αντιπάλου, έχουν ακόμη λόγο ύπαρξης στην πολιτική.

«Kατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την ευγένεια που τον χαρακτήριζε, κατάφερε να πείσει τους πάντες ότι έπρεπε να μείνει ανοικτό το Ευρωκοινοβούλιο. Κάτι που δεν μπορούσε, σίγουρα, να θεωρηθεί δεδομένο», δήλωσε ο γραμματέας του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα.

Είναι η δύναμη της ευγένειας, το παράδειγμα που έδωσε αυτός ο ιταλός δημοσιογράφος και πρωταγωνιστής των ευρωπαϊκών θεσμών. Τόσο που και ο στενότερος συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Τζιάνι Λέτα, ευχήθηκε το παράδειγμα του Νταβίντ Σασόλι, το πνεύμα ομόνοιας που δημιουργήθηκε τις ημέρες αυτές, να βοηθήσει την χώρα να βρει την κατάλληλη λύση και για την εκλογή του νέου προέδρου σε ακριβώς δέκα ημέρες.

Σακελλαροπούλου: Αποχαιρετώ έναν φίλο της Ελλάδας

Στο έργο που πρόσφερε και την παρακαταθήκη που άφησε ο Νταβίντ Σασόλι, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε δήλωσή της, στην κηδεία.

«Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ έναν αφοσιωμένο Ευρωπαίο και φίλο της Ελλάδας, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι», τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Χειρίστηκε τα προβλήματα και τις προκλήσεις αυτής της δύσκολης, λόγω της υγειονομικής κρίσης, διετίας με αταλάντευτη πίστη στη σημασία της αλληλεγγύης και της κοινής προσπάθειας», συνέχισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε: «Διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ανάκαμψης από την πανδημία, ενώ παράλληλα εργάστηκε για την εμβάθυνση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Το όραμά του για μια Ευρώπη που “καινοτομεί, προστατεύει και ακτινοβολεί”, όπως χαρακτηριστικά έλεγε, είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...