«Η ιστορία αυτή πρέπει να γίνει ντοκιμαντέρ, θα είναι πολύ ενδιαφέρον και ζωντανό», έλεγε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δημαρέλος, στα εγκαίνια του ανακαινισμένου από την Coca – Cola Τρία Έψιλον 14ου Γυμνασίου – Λυκείου Θεσσαλονίκης. Έχει δίκιο. Στις αρχές του καλοκαιριού, δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός ανάμεσα σε δυο σχολεία, που οδήγησε τελικά στην ωφέλεια και των δυο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Το σχολείο που θέλεις», η εταιρία ζήτησε από τους πολίτες να αποφασίσουν ποιο σχολείο από εκείνα που είχαν υποδειχθεί από τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης θα ανακαινιστεί. Ο δήμος Θεσσαλονίκης υπέδειξε έξι σχολεία από 23 αιτήσεις που είχε λάβει, ενώ υπήρχαν συνολικά 20 υποψήφια σχολεία απ’ όλους τους δήμους.
«Η ψηφοφορία άρχισε στις 3 Ιουλίου και θα διαρκούσε ως τις 16 Ιουλίου. Από τις πρώτες ημέρες ξεχώρισαν δυο σχολεία: το 14ο Γυμνάσιο – Λύκειο και το 87ο Δημοτικό. Μάλιστα, τα δυο σχολεία βρίσκονται στην ίδια περιοχή και αρκετοί γονείς έχουν παιδιά και στα δυο, ενώ όλοι έχουν γείτονες και φίλους που τα παιδιά τους φοιτούν στο άλλο σχολείο», διηγείται ο κ. Δημαρέλος, ο οποίος παρακολουθούσε live την μάχη των ψήφων για τα δυο σχολεία.
«Τη δεύτερη εβδομάδα άρχισε να επικρατεί φρενίτιδα για την ψηφοφορία. Η δημοσιότητα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ τα δυο σχολεία πήγαιναν σχεδόν ψήφο-ψήφο! Έτυχε να με σταματήσουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πολίτες άγνωστοί μου, για να με παρακινήσουν να ψηφίσω κάποιο από τα δύο!».
Κάθε προσδοκία ξεπέρασε, επίσης, ο αριθμός των ψήφων για κάθε σχολείο: Με 23.163 ψήφους κέρδισε το 14ο, αλλά το 87ο ήταν κοντά, με 22.302 ψήφους.
«Τηλεφώνησα στο δήμαρχο», μας λέει ο Γιώργος Δημαρέλος, «ο οποίος βρισκόταν στην Αυστρία τότε. Του είπα να ζητήσει από την Coca – Cola Τρία Έψιλον να ανακαινίσει και τα δύο σχολεία».
Ο Γιάννης Μπουτάρης το έκανε. Η εταιρία επιφυλάχθηκε να απαντήσει, ενώ παράλληλα ανέθεσε στην εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών – Λογιστών Ernst&Young να διενεργήσει έλεγχο εγκυρότητας της ψηφοφορίας, όπως και συνέβη. Σύμφωνα με την έκθεση της Ernst&Young, δεν προέκυψαν ενδείξεις ότι η ψηφοφορία μπορεί να έχει χειραγωγηθεί ή αλλοιωθεί.
Λίγες μέρες μετά το πέρας της ψηφοφορίας, γονείς μαθητών των δυο σχολείων επισκέφτηκαν τον κ. Δημαρέλο και του διηγήθηκαν γελώντας τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν προκειμένου το σχολείο τους να κερδίσει ψήφους. Καθώς ήταν Ιούλιος και πολλοί βρίσκονταν σε διακοπές, ζητούσαν από «τους γείτονες» στα δωμάτια, στις ταβέρνες και τις παραλίες να ψηφίσουν το σχολείο τους. Έτσι, έφταναν ψήφοι για τα σχολεία της Θεσσαλονίκης από κάθε μέρος της Ελλάδας. Τελικά, η εταιρία απάντησε θετικά στο αίτημα να ανακαινίσει και τα δυο.
Το 14ο βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο της ανατολικής Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση των οδών Ανθέων και Θεμιστοκλή Σοφούλη, δίπλα σε ένα μικρό ρέμα, σε περιοχή με άπλα, αλλά το κτίριο δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Τα τελευταία χρόνια χρειαζόταν μια γερή ανακαίνιση και, όπως λένε οι καθηγητές, αν δε γινόταν τώρα οι επόμενες χρονιές θα ήταν πολύ δύσκολες. Τα ηλεκτρολογικά ήταν κατεστραμμένα, υπήρχαν υγρασίες, οι πόρτες και τα παράθυρα ήταν σε κακή κατάσταση, οι τοίχοι έχρηζαν βαψίματος, ενώ το αποχετευτικό σύστημα δημιουργούσε μια ατμόσφαιρα –ας το πούμε επιεικώς- πνιγηρή.
Η ανακαίνιση είχε ως στόχο το σχολείο να είναι πιο ασφαλές και λειτουργικό. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 50 ουσιαστικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό του κτηρίου, καθώς οι ανάγκες του σχολείου ήταν πολλές και επιτακτικές. Ολοκαίνουργια πρόσοψη, ανακαινισμένες αίθουσες, αγνώριστα γήπεδα, καινούρια παγκάκια και φρεσκοφυτεμένα δένδρα, είναι ορισμένες από αυτές.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν μονώσεις για προστασία από υγρασίες, δημιουργήθηκε ράμπα για ΑμεΑ, επισκευάστηκαν τα σιδερένια κάγκελα της περίφραξης, τα κουφώματα και οι ρωγμές στους τοίχους, τοποθετήθηκαν μεμβράνες αντιηλιακής προστασίας στα παράθυρα, ανακατασκευάστηκε το μεταλλικό στέγαστρο του κυλικείου, αντικαταστάθηκαν σπασμένα τζάμια, έγινε συντήρηση και επισκευή της ηλεκτρικής εγκατάστασης και του ηλεκτροφωτισμού και βαφή εσωτερική και εξωτερική όλου του κτιρίου και της περίφραξης.
Όλες οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ της τεχνικής ομάδας και των υπευθύνων του σχολείου, πάντοτε με γνώμονα την αποκατάσταση των πιο άμεσων αναγκών.
Η κακή κατάσταση του κτιρίου ήταν γνωστή από χρόνια. Ωστόσο, υπήρχε κάτι που πάντα εντυπωσίαζε στο σχολείο αυτό: οι επιτυχίες του. Παρουσίαζε, ανέκαθεν, πολύ υψηλά ποσοστά εισαγωγής στα ΑΕΙ και, μάλιστα, πριν από λίγα χρόνια ήταν το πρώτο σε ολόκληρη τη χώρα.
Τι είναι αυτό που κάνει το 14ο Λύκειο να είναι αυτό που λέμε «πολύ καλό σχολείο» που αντέχει να παραμένει τέτοιο στο πέρασμα του χρόνου; Τα όσα έχουμε διαπιστώσει βιωματικά εμείς που περάσαμε από αυτό πριν από λίγες δεκαετίες, επιβεβαιώνουν και οι σημερινοί καθηγητές του. Κάνουν λόγο για ένα σχολείο που απέκτησε παράδοση, αυτή παγιώθηκε κι όταν αργότερα άλλαξε η σύνθεση των μαθητών με τη μεικτοποίηση και τη συγχώνευση με ένα άλλο Γυμνάσιο, όλοι προσπάθησαν να παν ένα κλικ παραπάνω σε επίπεδο. Η συγχώνευση έκανε καλό στους μαθητές και των δύο σχολείων, με αποτέλεσμα το 14ο να παραμείνει στην κορυφή. «Προσεγμένοι μαθητές», είναι η έκφραση που χρησιμοποιεί για να εξηγήσει την επιτυχία ένας καθηγητής, «με γονείς που νοιάζονται και συμμετέχουν σε όλα».
Πλέον, οι προσεγμένοι μαθητές έχουν και προσεγμένο σχολείο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News