361
«Ο νόμος θα διασφαλίσει ότι οι γυναίκες θα μπορέσουν να ζήσουν καλύτερα», δήλωσε η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο | EPA/FERNANDO ALVARADO

Η ισπανική κυβέρνηση λέει «ναι» στην αναρρωτική άδεια για γυναίκες με πόνους περιόδου

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2022, 20:40
«Ο νόμος θα διασφαλίσει ότι οι γυναίκες θα μπορέσουν να ζήσουν καλύτερα», δήλωσε η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο
|EPA/FERNANDO ALVARADO

Η ισπανική κυβέρνηση λέει «ναι» στην αναρρωτική άδεια για γυναίκες με πόνους περιόδου

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2022, 20:40

Ενα σχέδιο νόμου που δίνει στις εργαζόμενες γυναίκες με περίοδο το δικαίωμα να λαμβάνουν αναρρωτική άδεια ενέκρινε την Τρίτη το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο. Σε περίπτωση τελικής έγκρισης του νομοσχεδίου αυτού, οπότε και η Ισπανία θα αποτελέσει την πρώτη χώρα της Ευρώπης που θεσπίζει το συγκεκριμένο δικαίωμα, οι εργαζόμενες θα μπορούν να μένουν στο σπίτι για όσο διαρκούν οι πόνοι περιόδου.

Για να δίδεται μια τέτοια άδεια από την εργασία, προβλέπεται να απαιτείται άδεια γιατρού. Εξάλλου, το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος του μέτρου, το οποίο αγγίζει τα 23,8 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να καλύπτεται από το κράτος.

Αναφερθείσα στο καινοτόμο νομοθέτημα αυτό, η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο μίλησε για έναν «νόμο που θα διασφαλίσει ότι οι γυναίκες θα μπορέσουν να ζήσουν καλύτερα». Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, η ίδια πρόσθεσε: «Ο νόμος θέτει ένα τέλος στο να δουλεύεις πονώντας και παίρνοντας χάπια».

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πάντως, το νομοσχέδιο δεν θα είναι έτοιμο να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις. Συνταγματολόγοι σημειώνουν ότι ο νόμος δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του 2022.

Κατά την ίδια πηγή, το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί παράλληλα με τους νέους κανονισμούς για τις αμβλώσεις, οι οποίοι θα επιτρέπουν σε όλες τις γυναίκες άνω των 16 ετών να τερματίζουν την εγκυμοσύνη χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων.

Ορισμένοι βουλευτές από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, που ηγείται της κυβέρνησης μειοψηφίας, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο.

Η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο προειδοποίησε, χαρακτηριστικά, ότι ο νόμος ενδέχεται να θέσει τις γυναίκες σε μειονεκτική θέση όταν ανταγωνίζονται για θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση δεν θα ενέκρινε ποτέ μέτρα που θα μπορούσαν να «στιγματίσουν τις γυναίκες», ανέφερε.

Η υπουργός Ισότητας, πάλι, η οποία προέρχεται από το μικρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ισπανία Podemos, είναι μία από τις βασικές υποστηρίκτριες των προωθούμενων αλλαγών.

Παρόμοιοι νόμοι υπάρχουν στην Ταϊβάν, όπου οι γυναίκες μπορούν να απουσιάζουν από την εργασία για τρεις ημέρες τον χρόνο λόγω πόνων περιόδου, αλλά λαμβάνουν μόνο το μισό μισθό τους για τις ημέρες της άδειας. Στη Νότια Κορέα, οι εργοδότες πρέπει να δίνουν στις εργαζόμενες μία ημέρα άδεια το μήνα εάν το ζητήσουν, αλλά ο νόμος δεν διευκρινίζει ποιος πληρώνει το κόστος ή εάν πρέπει να καταβάλλονται οι αποδοχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...