540
| Reuters / Getty Images / Creative Protagon

Η ισπανική κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει το Ιδρυμα Φράνκο

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2024, 16:31
|Reuters / Getty Images / Creative Protagon

Η ισπανική κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει το Ιδρυμα Φράνκο

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2024, 16:31

Η κυβέρνηση της Ισπανίας, υπό την ηγεσία των σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ, έχει ξεκινήσει νομικές ενέργειες για να κλείσει ένα Ιδρυμα που προωθεί και διατηρεί την κληρονομιά του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο, του δικτάτορα που κυβέρνησε τη χώρα επί σχεδόν 40 χρόνια.

Σε δήλωσή του το πρωί της Πέμπτης 20 Ιουνίου, ο υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας, Ερνέστ Ουρτασούν, είπε, όπως γράφει ο Guardian, ότι έχει ήδη κινήσει δικαστικές διαδικασίες για τη διάλυση του Εθνικού Ιδρύματος Φρανθίσκο Φράνκο (FNFF) λόγω της αδυναμίας του να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία που απαγορεύει κάθε προσπάθεια εξύμνησης του καθεστώτος του δικτάτορα.

Ο νόμος για τη δημοκρατική μνήμη, ο οποίος εισήχθη πριν από δύο χρόνια, έχει σκοπό να επιφέρει «δικαιοσύνη, επανόρθωση και αξιοπρέπεια» στα θύματα του εμφυλίου πολέμου και της επακόλουθης δικτατορίας. Ο Φράνκο κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της δημοκρατικά εκλεγμένης ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης, το 1936.

Η νομοθεσία περιέχει διατάξεις για το κλείσιμο ιδρυμάτων που «ενεργούν αντίθετα προς το γενικό συμφέρον, δικαιολογώντας τον Φρανκισμό, εξυμνώντας το πραξικόπημα, τη δικτατορία ή τους ηγέτες της, περιφρονώντας και εξευτελίζοντας τα θύματα του πραξικοπήματος, του εμφυλίου πολέμου και του φρανκισμού, ή που υποκινούν άμεσα ή έμμεσα το μίσος ή τη βία».

Ο Ουρτασούν είπε ότι τα δικαστήρια θα αποφασίσουν για την τύχη του ιδρύματος αφού μελετήσουν εκθέσεις του υπουργού Εξωτερικών για τη δημοκρατική μνήμη και του γραφείου του γενικού εισαγγελέα.

«Οι δικαστές θα έχουν τον τελευταίο λόγο», είπε. «Είναι ευθύνη αυτού του υπουργείου να συμμορφώνεται σχολαστικά με τον νόμο για τη δημοκρατική μνήμη. Αυτό κάναμε, αυτό κάνουμε σήμερα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Το FNFF, όπως γράφει o Guardian, ιδρύθηκε λιγότερο από έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Φράνκο, τον Νοέμβριο του 1975, για να «διαδώσει και να προωθήσει τη μελέτη της ζωής, της σκέψης, της κληρονομιάς και του έργου» του ανθρώπου που, όπως το θέτει ο ιστότοπός του, «κυβέρνησε το πεπρωμένο της Ισπανίας μεταξύ 1936 και 1977».

Εκτός από τη βιβλιοθήκη με περισσότερα από 30.000 έγγραφα που συντηρεί στα κεντρικά γραφεία του, κοντά στο στάδιο Μπερναμπέου της Μαδρίτης, το ίδρυμα πουλά βιβλία και μια επιλογή από «πατριωτικές» γραβάτες, ζώνες, μανικετόκουμπα και μαγιό στον ιστότοπό του. Ο εκτελεστικός της πρόεδρος είναι πρώην στρατηγός των πεζοναυτών, ενώ επίτιμος πρόεδρός του είναι ο δισέγγονος του Φράνκο, Λουίς Αλφόνσο ντε Μπορμπόν.

Σε δήλωση που εκδόθηκε αργότερα την Πέμπτη, το ίδρυμα είπε ότι η απόφαση είναι «παράλογη» και μια «προσπάθεια φίμωσης όσων διαφωνούν» με την κυβέρνηση και την «μπολιβαριανού τύπου δικτατορία» του Σάντσεθ. Πρόσθεσε: «Το Εθνικό Ιδρυμα Φρανθίσκο Φράνκο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις αρχές του και να αγωνίζεται για την ιστορική αλήθεια και δικαιοσύνη».

Το 2017, περισσότεροι από 200.000 Ισπανοί υπέγραψαν μια αναφορά που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο ζητώντας από την τότε συντηρητική κυβέρνηση να κλείσει το ίδρυμα. «Στη Γερμανία ή στην Ιταλία, θα ήταν αδιανόητο να έχουμε ένα ίδρυμα Χίτλερ ή ένα ίδρυμα Μουσολίνι», έγραφε η αναφορά.

Οι νομικές διαδικασίες για το κλείσιμο του ιδρύματος είναι το πιο πρόσφατο βήμα που κάνει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, στην προσπάθειά της να βοηθήσει την Ισπανία να συμβιβαστεί με το παρελθόν της.

Πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, η κυβέρνηση ζήτησε να εκταφεί ο Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων, έξω από τη Μαδρίτη, και να ενταφιαστεί εκ νέου σε ένα οικογενειακό μαυσωλείο. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Σάντσεθ έχουν αποδοκιμάσει τέτοιες κινήσεις ως πολιτικά υποκινούμενες και επιβλαβείς για την εθνική ενότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...