Πρωταγωνιστεί εδώ και καιρό στο μιντιακό τοπίο της πατρίδας του, της Γαλλίας, καθώς η εταιρεία του, ονόματι Vivendi, παγκόσμια ηγέτιδα στην ψυχαγωγία, τα μίντια και την επικοινωνία, έχει τον πρώτο λόγο στο διοικητικό συμβούλιο του ιστορικού γαλλικού εκδοτικού και μιντιακού κολοσσού Lagardère.
Αυτό σημαίνει πως ο συντηρητικός γάλλος δισεκατομμυριούχος Βενσάν Μπολορέ ελέγχει, μεταξύ άλλων, τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης της Γαλλίας (Canal Plus), τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο της Γαλλίας (Hachette), τον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, την εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche, το περιοδικό Paris Match αλλά και τον δημοφιλή τηλεοπτικό ειδησεογραφικό σταθμό CNews που βάλλει κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Απριλίου, αναδεικνύοντας τη υποψηφιότητα του ακροδεξιού δημοσιογράφου Ερίκ Ζεμούρ.
«Ο Μπολορέ δεν είναι ο πρώτος εύπορος άνθρωπος που αποφάσισε να επενδύσει στα ΜΜΕ αλλά ξεχωρίζει για το πώς βαραίνει στον προσανατολισμό των εντύπων του», σημείωσε στους Financial Times ο Κριστιάν Ντελπόρ. «Υπάρχει ένα πολιτικό σχέδιο πίσω από όλα αυτά», υποστήριξε ο γάλλος ιστορικός με ειδίκευση στα ΜΜΕ.
Φαίνεται, όμως, πως ο Βενσάν Μπολορέ επιθυμεί, τώρα, να επεκτείνει την επιρροή του και στην Ισπανία, με σκοπό τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής μιντιακής αυτοκρατορίας. Στο στόχαστρό του βρίσκεται o όμιλος Prisa που κατέχει μια σειρά από ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικά δίκτυα, περιοδικά και εφημερίδες μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η El Pais, η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ισπανίας, και το αθλητικό φύλλο Diario AS.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Vivendi (ελέγχεται από το Groupe Bolloré) ζήτησε επίσημα από την ισπανική κυβέρνηση την άδεια να εξαγοράσει έως και το 29,9% της Prisa, της οποίας ήδη κατέχει το 9,93%. Η ιταλική La Repubblica αναφέρει στο ρεπορτάζ της πως η Prisa δραστηριοποιείται και στην έκδοση των σχολικών βιβλίων στην (ισπανόφωνη) Λατινική Αμερική. Ωστόσο τα τελευταία αρκετά χρόνια βρίσκεται σε φάση αναδόμησης και εξυγίανσης με τα χρέη της να ξεπερνούν τα 734 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Και τώρα αποτελεί το μήλον της έριδος μεταξύ παλιών και νέων μετόχων, γεγονός που ευνοεί τα σχέδια του Μπολορέ. Το βρετανικό επενδυτικό ταμείο Amber Capital κατέχει σχεδόν το 30%, μία ομάδα εταίρων που πρόσκειται στην τράπεζα Santander κατέχει ένα 20%, μία άλλη ομάδα ανεξάρτητων επενδυτικών ταμείων κατέχει ένα άλλο 20% ενώ η Vivendi έχει το 9,9%.
Στο πλαίσιο της κατάστρωσης ενός νέου στρατηγικού πλάνου αρχικά πραγματοποιήθηκαν κάποιες πωλήσεις που απέφεραν περί τα 650 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του ομίλου. Στη συνέχεια αντικαταστάθηκε ο πρόεδρος του ενώ την άνοιξη του 2021 άλλαξε και η διεύθυνση με τον διορισμό δύο νέων διευθυνόντων συμβούλων στα δύο τμήματα του ομίλου, των ΜΜΕ και της εκπαίδευσης. Ωστόσο η κατάσταση αργεί να βελτιωθεί, εξαιτίας και της πανδημίας, με αποτέλεσμα η αξία τής μετοχής της Prisa να κυμαίνεται γύρω στα πενήντα λεπτά σήμερα ενώ πέρυσι άξιζε 1,5 ευρώ και 2,7 ευρώ το 2017.
Επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί το γεγονός ο Μπολορέ διατίθεται τώρα (εάν εγκριθεί το σχετικό αίτημά του) να προβεί στην εξαγορά ενός περαιτέρω 20% , γνωρίζοντας πως κατέχοντας σχεδόν το 30% του ομίλου, όταν η αξία της μετοχής του αυξηθεί ικανοποιητικά η Amber Capital θα μπορούσε να συμφωνήσει να του παραχωρήσει (όπως συνέβη με τον όμιλο Lagardère) το δικό της 30%. Και μόνο η ανακοίνωση της Vivendi περί της πρόθεσης της αυξήσει το ποσοστό της στην Prisa είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ελαφρώς η τιμή της μετοχής του ισπανικού ομίλου.
Ομως σύμφωνα με τη Repubblica το όνειρο του Βενσάν Μπολορέ για τη δημιουργία ενός μεγάλου ευρωπαϊκού μιντιακού ομίλου που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τους αμερικανικούς κολοσσούς μάλλον έχει σβήσει. «Η ισπανική εκστρατεία μοιάζει με αντίγραφο σε μικρότερη κλίμακα της ιταλικής εκστρατείας η οποία, ωστόσο, αποτέλεσε μια ηχηρή αποτυχία», σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Τζοβάνι Πονς, αναφερόμενος στην απόπειρα της Vivendi να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό που κατέχει στη Mediaset, τη μιντιακή αυτοκρατορία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η σκληρή δικαστική μάχη με την οικογένεια του ιταλού πρώην πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε έπειτα από μία πενταετία με τη σύναψη μιας συμφωνίας που προβλέπει τη σταδιακή παραχώρηση της πλειονότητας των μετοχών που κατέχει σήμερα η εταιρεία του Βενσάν Μπολορέ. Πάντως εάν ο γάλλος όψιμος μεγιστάνας των ΜΜΕ καταφέρει να κατακτήσει την Prisa ως μπόνους θα λάβει και το 20% της γαλλικής Le Monde, που τώρα κατέχει η Prisa. Pas mal…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News