340
Η πανδημία «έφαγε» 92.700 μινκ που είναι πολύτιμα για το δέρμα και τη γούνα τους | Wikipedia

Η Ισπανία διέταξε την εξολόθρευση σχεδόν 100.000 μινκ στο όνομα της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2020, 18:15
Η πανδημία «έφαγε» 92.700 μινκ που είναι πολύτιμα για το δέρμα και τη γούνα τους
|Wikipedia

Η Ισπανία διέταξε την εξολόθρευση σχεδόν 100.000 μινκ στο όνομα της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2020, 18:15

Η Ισπανία διέταξε τη σφαγή σχεδόν 100.000 μινκ σε ένα αγρόκτημα, αφού διαπίστωσε ότι πολλά είχαν μολυνθεί με κορονοϊό, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Γεωργίας για τη βορειοανατολική περιφέρεια της Αραγονίας.

Όπως ανέφερε η Guardian, η διαταγή αφορά συνολικά 92.700 μινκ, που είναι πολύτιμα για το δέρμα τους και χρησιμοποιούνται για γούνες.

Αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι ο ιός έφτασε αρχικά στο αγρόκτημα μέσω ενός εργαζόμενου που τον μετέδωσε στα ζώα, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι σαφές εάν είναι δυνατή η μετάδοση από ζώα σε ανθρώπους -αλλά και αντίστροφα.

Όπως μεταδίδει συγκεκριμένα το BBC, το ξέσπασμα της επιδημίας στην ισπανική περιφέρεια ανακαλύφθηκε μετά τη μόλυνση συζύγου εργαζομένου στο αγρόκτημα, τον Μάιο.

Ο άνδρας της και άλλοι έξι εργαζόμενοι στη φάρμα βρέθηκαν έκτοτε θετικοί στον ιό.

«Μιλάμε για την υποχρεωτική θανάτωση όλων των ζώων αυτού του εκτροφείου», δηλαδή συνολικά 92.700 μινκ που εκτρέφονται για τη γούνα τους, εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο υπεύθυνος των κτηνιατρικών υπηρεσιών της περιφέρειας, Χοακίν Ολόνα.

Το εκτροφείο βρίσκεται στην κοινότητα Πουέμπλα δε Βαλβέρδε και από τις 22 Μαΐου είχε απαγορευτεί η εξαγωγή των ζώων ή των προϊόντων τους, επειδή επτά εργαζόμενοι είχαν μολυνθεί από την Covid-19.

Έκτοτε, οι Αρχές διενεργούσαν τακτικά τεστ στα ζώα.

Στις 13 Ιουλίου έγινε γνωστό ότι το 87% των δειγμάτων ήταν θετικά στον κορονοϊό.

Οι Αρχές αποφάσισαν να θανατωθούν τα ζώα ώστε να μην διατρέξει κίνδυνο ο πληθυσμός της περιοχής.

Οι ισπανικές αρχές ανέφεραν πως θα δοθεί χρηματική αποζημίωση στην εταιρεία που διαχειρίζεται το αγρόκτημα, σε ένα χωριό περίπου 200 χλμ ανατολικά της Μαδρίτης.

Μαζί με τη Μαδρίτη και την Καταλονία, η περιοχή της Αραγονίας είναι μια από τις εστίες μόλυνσης του Covid-19 στην Ισπανία, όπου συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 29.000 άνθρωποι και έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 250.000.

Στην Ολλανδία, δεκάδες χιλιάδες μινκ από 20 εκτροφεία θανατώθηκαν από την αρχή της πανδημίας, αφού προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό.

Τον Μάιο, οι ολλανδικές αρχές ανέφεραν ότι δύο εργαζόμενοι «πολύ πιθανόν» να μολύνθηκαν επειδή ήρθαν σε επαφή με τα ζώα.

Αυτή είναι πιθανότατα η πρώτη γνωστή περίπτωση μετάδοσης του ιού από ζώα στον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...