661
Ο χαρακτηρισμός της εικονιζόμενης στο μέσον συζύγου του Πέδρο Σάντσεζ (αριστερά) ως «διεφθαρμένη» από τον πρόεδρο της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών | Reuters/CreativeProtagon

Στα όρια η διαμάχη Ισπανίας – Αργεντινής

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2024, 11:26
Ο χαρακτηρισμός της εικονιζόμενης στο μέσον συζύγου του Πέδρο Σάντσεζ (αριστερά) ως «διεφθαρμένη» από τον πρόεδρο της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών
|Reuters/CreativeProtagon

Στα όρια η διαμάχη Ισπανίας – Αργεντινής

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2024, 11:26

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου και οξύτατη διπλωματική διαμάχη με την Ισπανία, μετά τα σχόλια που έκανε για την Μπεγκόνια Γκόμεθ, τη σύζυγο του ισπανού πρωθυπουργού. Η Μαδρίτη, σε απάντηση, δήλωσε ότι αποσύρει οριστικά την πρεσβευτή της από την Αργεντινή,

Οπως ανέφερε σε ρεπορτάζ του και ο Guardian, ο Μιλέι, διαβόητα λαϊκιστής που μιμείται τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βραζιλιάνο Ζαΐχ Μπολσονάρο, πυροδότησε τη διαμάχη πριν από μερικές ημέρες, αποκαλώντας την Μπεγκόνια Γκόμεθ, σύζυγο του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, «διεφθαρμένη».

Οι δηλώσεις έγιναν σε μια σύνοδο κορυφής της παγκόσμιας Ακροδεξιάς και εξόργισαν την κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία κατήγγειλε τη «μετωπική επίθεση» του Μιλέι στη δημοκρατία της και απαίτησε μια δημόσια συγγνώμη. Αλλά ο Μιλέι όχι μόνο δεν υποχώρησε – έκανε τα πράγματα χειρότερα τη Δευτέρα, δηλώνοντας ότι δεν είχε σκοπό να ανακαλέσει και ότι είναι ο ίδιος «θύμα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, απάντησε την Τρίτη ανακοινώνοντας ότι η επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας στο Μπουένος Αϊρες, Μαρία Χεσούς Αλόνσο Χιμένεθ, δεν θα επιστρέψει στη θέση της, αφού ανακλήθηκε την προηγούμενη ημέρα. «Η πρέσβης θα παραμείνει μόνιμα στη Μαδρίτη, η Αργεντινή θα μείνει χωρίς πρεσβευτή», είπε ο Αλμπάρες, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País.

Ο Μιλέι ανταπέδωσε γρήγορα, αποκαλώντας την κίνηση «ηλιθιότητα» ενός «αλαζονικού σοσιαλιστή», ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν είναι «αρκετά ανόητος ώστε να επαναλάβει το ίδιο λάθος» αποσύροντας τον πρεσβευτή της Αργεντινής από την Ισπανία.

Η ισπανική αντιπολίτευση, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), κατηγόρησε τον Σάντσεθ για υπερβολική αντίδραση, υποκρισία, εκμετάλλευση της διαμάχης για πολιτικούς σκοπούς ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου και ότι κάνει τη ζωή πιο δύσκολη για τις ισπανικές εταιρείες που προμηθεύουν την αγορά της Αργεντινής. «Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας δεν μπορεί να ρυθμίζεται σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες ενός ατόμου», είπε στον Guardian μια πηγή του PP.

«Η ίδια κυβέρνηση που δεν απέσυρε τον πρεσβευτή της στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία και αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να ξεκινήσει έναν πόλεμο που έχει ήδη διαρκέσει περισσότερα από δύο χρόνια, το κάνει τώρα με τον πρεσβευτή της στην Αργεντινή επειδή ο Σάντσεθ νιώθει προσβεβλημένος με τη λέξη που χρησιμοποιούσε ο Χαβιέρ Μιλέι σε μια συγκέντρωση», πρόσθεσε η πηγή.

Η διαμάχη είναι μέρος μιας εντεινόμενης παγκόσμιας έντασης μεταξύ προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων και ενός συνασπισμού ακροδεξιών λαϊκιστών, του οποίου ο Μιλέι είναι ένα από τα εξέχοντα μέλη, δίπλα στον ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν, και τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε.

Ο αργεντινός πολιτικός –πρώην τηλεοπτική διασημότητα που αυτοαποκαλείται «αναρχοκαπιταλιστής»– εξελέγη τον περασμένο Νοέμβριο, με τον Τραμπ να πανηγυρίζει την εκστρατεία του συμμάχου του για το κίνημα «Make Argentina Great Again» και τον πρώην ηγέτη του Ukip, Νάιτζελ Φαράντζ, να χαιρετίζει τα «συναρπαστικά σχέδια του Μιλέι να εφαρμόσει στην Αργεντινή έναν ακραίο θατσερισμό».

Η Λιζ Τρας, η οποία προσπάθησε να μπει σε αυτό το κίνημα με την 49ήμερη πρωθυπουργία της στη Βρετανία, αποκάλεσε τον Μιλέι «αγαπημένη» της, αν και σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC ο πρόεδρος της Αργεντινής εμφανίστηκε να μη γνωρίζει ποια ήταν η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Τα αριστερά κόμματα στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική έχουν επικρίνει έντονα το ριζοσπαστικό οικονομικό όραμα του Μιλέι και την επίθεση αυτής της εβδομάδας στην Γκόμες. Το Εργατικό Κόμμα του αριστερού προέδρου της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, χαρακτήρισε τις «άθλιες» παρατηρήσεις του Μιλέι για την Γκόμεθ και τον Σάντσεθ μέρος μιας υπερσυντηρητικής προσπάθειας να προκληθεί πολιτική αστάθεια και να υπονομευτεί η δημοκρατία.

Ο εκπρόσωπος του Μιλέι, Μανουέλ Αντόρνι, κατηγόρησε μέλη της κυβέρνησης του Σάντσεθ ότι ξεκίνησαν τη διαμάχη εξαπολύοντας αβάσιμες επιθέσεις στον αργεντινό πρόεδρο. Στις αρχές Μαΐου, ο υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας, Οσκαρ Πουέντε, ισχυρίστηκε ότι ο Χαβιέρ Μιλέι είχε «πάρει ουσίες» κατά την περσινή προεκλογική εκστρατεία στην Αργεντινή, αν και στη συνέχεια απέσυρε τον ισχυρισμό, αποκαλώντας τον «μεγάλο λάθος».

«Τον αντιμετώπισαν ως αρνητή, τον κατηγόρησαν ότι παίρνει ουσίες, ότι είναι αυταρχικός, αντιδημοκρατικός και ότι είναι απαίσιος», έγραψε ο Αντόρνι στο Twitter την Κυριακή. «Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα το σκεφτούν και θα ζητήσουν ειλικρινά συγγνώμη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...