358
Καλλιτεχνική απεικόνιση του ινδικού δορυφόρου που θα παρατηρεί συνεχώς τον Ηλιο |

Η Ινδία, αφού πάτησε στη Σελήνη, στέλνει τώρα «κατάσκοπο» στον Ηλιο

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2023, 11:17
Καλλιτεχνική απεικόνιση του ινδικού δορυφόρου που θα παρατηρεί συνεχώς τον Ηλιο
|

Η Ινδία, αφού πάτησε στη Σελήνη, στέλνει τώρα «κατάσκοπο» στον Ηλιο

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2023, 11:17

Πριν ακόμη κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των Ινδών για την πετυχημένη προσεδάφιση στη Σελήνη πριν από λίγες μέρες μιας σεληνακατάτου και ενός ρομπότ εξερεύνησης, η ινδική διαστημική υπηρεσία ISRO εκτόξευσε με επιτυχία το πρωί του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου έναν πύραυλο ο οποίος μετέφερε τον δορυφόρο Aditya-L1.

Πρόκειται για ένα διαστημικό όργανο που θα παρατηρεί 24 ώρες το 24ωρο τον Ηλιο και θα καταγράφει εικόνες και δεδομένα. Μέχρι σήμερα παρόμοιους δορυφόρους έχουν εγκαταστήσει στο Διάστημα η NASA και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Ο ινδικός δορυφόρος έχει ως κύρια αποστολή τη μελέτη του αποκαλούμενου «ηλιακού ανέμου».

Ο ηλιακός ή αστρικός άνεμος είναι ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύεται από την ανώτερη ατμόσφαιρα ενός άστρου, όπως ο Ηλιος. Αποτελείται κυρίως από ηλεκτρόνια και πρωτόνια. Εκτοξεύεται από διάφορα σημεία της επιφάνειας του Ηλιου και με διαφορετική αρχική ταχύτητα, λόγω των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν στα σημεία από όπου πηγάζει.

Ο ηλιακός άνεμος δημιουργεί την ηλιόσφαιρα, μια τεράστια κοσμική φυσαλίδα στο διαστρικό ενδιάμεσο που περιβάλλει το ηλιακό σύστημα. Αλλα φαινόμενα περιλαμβάνουν γεωμαγνητικές καταιγίδες που παράγουν στη Γη το σέλας και προκαλούν προβλήματα στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ηλιακοί άνεμοι θεωρούνται υπεύθυνοι και για άλλα φαινόμενα. Πρόσφατη μελέτη υπέδειξε τους ηλιακούς ανέμους ως υπευθύνους για την απώλεια της ατμόσφαιρας του Αρη και τις ακραίες συνθήκες ερημοποίησης που τον χαρακτηρίζουν. Μέχρι σήμερα ο μηχανισμός δημιουργίας των ηλιακών ανέμων παραμένει άγνωστος.

«Η αποστολή έχει την ικανότητα να κάνει ένα μπιγκ μπανγκ από επιστημονική άποψη» ανέφερε ο Σομακ Ρεϊτσαούντρι, που έχει εμπλοκή στην ανάπτυξη μερικών από τα εξαρτήματα του δορυφόρου.

Εν τω μεταξύ, στη Σελήνη…

Σε λειτουργία αναμονής τέθηκε το διαστημικό όχημα εξερεύνησης της Σελήνης, το πρώτο όχημα που προσεδαφίστηκε στον Νότιο Πόλο του φεγγαριού, μετά την ολοκλήρωση μιας περιόδου διεξαγωγής πειραμάτων δύο εβδομάδων, όπως ανακοίνωσε ο διαστημικός οργανισμός της χώρας.

Το διαστημικό όχημα Pragyan από το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 «τέθηκε σε λειτουργία αναμονής», αλλά οι μπαταρίες του είναι φορτισμένες και ο δείκτης του ανοιχτός, ανέφερε σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, ο Ινδικός Οργανισμός Ερευνας του Διαστήματος (ISRO), αργά το βράδυ του Σαββάτου.

«Ελπίζουμε σε μια επιτυχή αφύπνιση μιας νέας σειράς αποστολών» σημείωσε ο ISRO. «Σε αντίθετη περίπτωση, (το διαστημικό όχημα) θα παραμείνει για πάντα εκεί, ως πρεσβευτής της Ινδίας στη σελήνη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...