694
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η Ιερά Σύνοδος «ανοίγει» τις εκκλησίες τη Μ. Παρασκευή – Τι φοβάται η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2020, 09:59
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η Ιερά Σύνοδος «ανοίγει» τις εκκλησίες τη Μ. Παρασκευή – Τι φοβάται η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2020, 09:59

Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση είχε επιβάλει αυστηρούς κανόνες για τη (μη) λειτουργία των εκκλησιών, ιδίως την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας. Υποτίθεται, επίσης, ότι και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε αποδεχτεί τα μέτρα, καλώντας τους πιστούς να μείνουν στο σπίτι τους. Και όμως, η νέα εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για το πώς θα πραγματοποιηθούν οι λειτουργίες την περίοδο του Πάσχα περιπλέκει την κατάσταση και τώρα το Μέγαρο Μαξίμου φοβάται ένα χάος γύρω από τους ιερούς ναούς τις άγιες αυτές ημέρες.

Τυπικά, η Ιερά Σύνοδος εμφανίζεται σύννομη, υπακούοντας στις σχετικές ΚΥΑ (εδώ). Εκδίδοντας αυστηρές συστάσεις προς μητροπολίτες και ιερείς, τονίζει ότι οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς τη χρήση εξωτερικών μεγαφώνων των ναών και με περιορισμένες κωδωνοκρουσίες, ενώ το «Γλυκύ μου έαρ» και το «Χριστός Ανέστη» θα ψάλλονται για πρώτη φορά εντός των ναών.

Το πρόβλημα όμως είναι πώς θα αντιδράσουν οι πιστοί, με δεδομένο ότι στην εγκύκλιο που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος αναφέρεται ότι τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας της Αποκαθήλωσης, οι θύρες των ναών θα είναι ανοιχτές –άρα οι ναοί θα είναι επισκέψιμοι στους πιστούς– από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. Τις δε προηγούμενες ημέρες, οι ναοί θα είναι ανοιχτοί μετά το πέρας των πρωινών ακολουθιών, για ένα δίωρο, από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ.

Στην κυβέρνηση θεωρούν «επικίνδυνη» ημέρα τη Μ. Παρασκευή, καθώς το τετράωρο άνοιγμα των ναών ευνοεί συγκεντρώσεις πιστών εν μέσω πανδημίας, για το προσκύνημα του Επιταφίου.

Ουσιαστικά, βέβαια, η Ιερά Σύνοδος δεν κάνει κάτι εκτός των γραμμών που έχει θέσει η κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιτρέψει την ατομική προσευχή (εδώ), άρα ο πιστός δικαιούται να αποπειραθεί να πάει στην εκκλησία για να προσευχηθεί μόνος του. Ο δε μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, είπε, μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής, ότι η νέα εγκύκλιος είχε σταλεί και προς τα τρία συναρμόδια υπουργεία προτού εκδοθεί και σταλεί προς τις κατά τόπους μητροπόλεις.

Τι θα γίνει όμως αν αναρίθμητοι πιστοί σπεύσουν στους ναούς το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής; Από την Εκκλησία διαβεβαιώνουν ότι στόχος είναι να τηρηθούν αυστηρά μέτρα εισόδου στους ναούς, ανάλογα με αυτά που ισχύουν στα σουπερμάρκετ. Αν δηλαδή ένας ναός είναι μεγάλος, θα επιτρέπεται να εισέρχονται περίπου πέντε πιστοί για να προσκυνήσουν.

Οπως αναφέρουν, όμως, «Τα Νέα», σε ρεπορτάζ του Μάνου Χαραλαμπάκη, στην κυβέρνηση φοβούνται μήπως επαναληφθούν φαινόμενα από φανατικούς ή μήπως υπάρξουν ουρές έξω από τους ναούς, που θα οδηγήσει και σε συνωστισμό. Στο Μαξίμου έχουν γίνει πολλές συσκέψεις για το θέμα της λειτουργίας των ναών τη Μ. Εβδομάδα και δεν αποκλείεται το ζήτημα να επανεξεταστεί όσο πλησιάζουμε στην τελική ευθεία για το Πάσχα.

Ο προβληματισμός στην κυβέρνηση υπάρχει διότι η Εκκλησία μπορεί με τον πιο επίσημο τρόπο –με αποφάσεις της Συνόδου– να παροτρύνει τους πιστούς να μείνουν σπίτι τους και να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή τους, ουδείς όμως μπορεί να αποκλείσει μία ακραία εκδήλωση. Αλλωστε, οι ιεροί ναοί σε κάθε πόλη είναι πάρα πολλοί και ένα τέτοιο φαινόμενο θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε και θα ήταν δύσκολο να ελεγχθεί.

Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η κυβέρνηση είχε εξετάσει και το σενάριο τη Μ. Εβδομάδα να μη λειτουργήσουν όλοι οι ναοί κεκλεισμένων των θυρών, αλλά μόνο ορισμένοι, και στους υπόλοιπους να μη γίνουν καθόλου ακολουθίες υπό τον φόβο συγκεντρώσεων. Σημειώνεται ότι προ ημερών σε κάποιους ναούς στην Πάτρα αλλά και στην Αγία Βαρβάρα στην Αττική παρατηρήθηκαν περιστατικά συγκεντρώσεων πιστών. Μάλιστα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα είχε σχολιάσει τονίζοντας πως «ουδείς μπορεί να λειτουργεί εκτός νόμων, κανόνων και μέτρων». Και είχε προσθέσει ότι πρόκειται «για προσπάθειες φανατικών που δρουν εναντίον των αποφάσεων της ίδιας της Εκκλησίας».

Κατά τα άλλα, πάντως, η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου που έφτασε σε μητροπόλεις και ναούς περιέχει αρκετά αυστηρές συστάσεις. Λόγω των έκτακτων συνθηκών, σημειώνει η Σύνοδος, επιβάλλεται η περιφορά των Επιταφίων τη Μ. Παρασκευή να γίνει εντός των ναών, όπως και η τελετή της Ανάστασης. Επίσης, η Ιερά Σύνοδος σημειώνει πως η χρήση της καμπάνας δεν είναι απαραίτητη κατά την έναρξη των ιερών ακολουθιών, με εξαίρεση τη Μ. Παρασκευή και την Ανάσταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...