Η παραίτηση του αυτοκράτορα Ακιχίτο, η πρώτη μετά από σχεδόν δύο αιώνες, σηματοδοτεί μια πρωτοφανή αλλαγή στη χώρα, η οποία μαζί της συμπαρασύρει και την επιλογή του ονόματος της νέας εποχής που έρχεται με τον διάδοχό του Ναρουχίτο.
Από την 1η Μαΐου, η Ιαπωνία αφήνει την περίοδο Heisei και θα εισέλθει στην Reiwa, την εποχή της «ευοίωνης αρμονίας».
Το όνομα αποτελείται από δύο προσεκτικά επιλεγμένους χαρακτήρες κάντζι, της κινεζικής προέλευσης γραφής που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία. Είναι ο rei και o wa, που εμφανίζονται στην παλαιότερη γνωστή συλλογή ιαπωνικής ποίησης, η οποία χρονολογείται στα μέσα του 8ου αιώνα μ.Χ.
Είναι όμως η πρώτη φορά εδώ και αιώνες που η έμπνευση για το όνομα προέρχεται από ιαπωνικό και όχι από κινεζικό κλασικό λογοτεχνικό έργο, σημειώνει ο Guardian.
Οπως συμβαίνει στα ιαπωνικά, οι χαρακτήρες έχουν πολλαπλές σημασίες. Το rei μπορεί να σημαίνει «τυχερός» ή «ευοίωνος», αλλά έχει και τη σημασία της «τάξης» ή της «διαταγής». Ο δεύτερος χαρακτήρας, όπως παρατήρησαν πολλοί, θυμίζει κάτι από το μιλιταριστικό παρελθόν της χώρας.
Το σύστημα της επώνυμης αυτοκρατορικής εποχής χρησιμοποιείται παντού παράλληλα με το γρηγοριανό ημερολόγιο, αυτό που χρησιμοποιεί όλη η Δύση. Εκφράζει ένα είδος ανανέωσης στο εθνικό αίσθημα μετά την εγκατάσταση ενός νέου αυτοκράτορα.
Ετσι η περίοδος του Χιροχίτο, πατέρα του σημερινού αυτοκράτορα, είναι γνωστή σαν περίοδος Showa («φωτισμένη αρμονία») και συνδέεται με το μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα. Η περίοδος του αυτοκράτορα Ματσουχίτο από το 1868 ως το 1912 είναι η Meiji, η «φωτισμένη ηγεμονία», η περίοδος που άνοιξε τη χώρα στη Δύση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News