403
Θεωρείται πιθανό η κυβέρνηση να επισημοποιήσει την ύπαρξη των νησίδων ως τμήμα του ιαπωνικού έθνους, δίνοντάς τους επίσημα ονόματα. | Shutterstock/jumoobo

Η Ιαπωνία «ανακάλυψε» στα χωρικά της ύδατα 7.000 άγνωστα νησιά

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2023, 09:30
Θεωρείται πιθανό η κυβέρνηση να επισημοποιήσει την ύπαρξη των νησίδων ως τμήμα του ιαπωνικού έθνους, δίνοντάς τους επίσημα ονόματα.
|Shutterstock/jumoobo

Η Ιαπωνία «ανακάλυψε» στα χωρικά της ύδατα 7.000 άγνωστα νησιά

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2023, 09:30

Η ανακάλυψη αγνώστων νησιών στην επικράτεια μιας χώρας ακούγεται σαν το απόλυτο παράδοξο, αλλά η Ιαπωνία είναι μια νησιωτική χώρα με χιλιάδες νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, πολλές εκ των οποίων είναι σχεδόν ή παντελώς ακατοίκητες. Η αποκάλυψη 7.000 «νέων» νησιών δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη χρήση τεχνολογίας αιχμής.

Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου χρησιμοποίησε προηγμένη τεχνολογία χαρτογράφησης για την πρώτη γεωγραφική έρευνα του αρχιπελάγους της που διενεργήθηκε τα τελευταία 35 χρόνια. Τον προσεχή Μάρτιο, η Αρχή Γεωχωρικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας αναμένεται να δημοσιεύσει μια έκθεση για τον ενημερωμένο χάρτη της χώρας.

Επί του παρόντος, η Ιαπωνία αποτελείται επίσημα από 6.852 νησιά, αλλά η νέα καταγραφή θα υπερδιπλασιάσει τον αριθμό τους, ανεβάζοντάς τον σε 14.125, αναφέρει η Telegraph, επικαλούμενη το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo News.

Η προηγούμενη εκτίμηση υπήρξε αποτέλεσμα μιας μελέτης της ιαπωνικής ακτοφυλακής από το 1987, ωστόσο εκείνος ο κατάλογος περιελάμβανε μόνο νησιά με περιφέρεια τουλάχιστον 100 μέτρων. Ως εκ τούτου, χιλιάδες νησιά –συμπεριλαμβανομένων πολλών σε λίμνες ή ποτάμια– είχαν παραλειφθεί από τη λίστα. Παράλληλα, η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη χώρα έχει οδηγήσει στον σχηματισμό περισσότερων νησιών.

Ο αναθεωρημένος απολογισμός θα περιλαμβάνει επίσης μεγάλες αμμώδεις όχθες, καθώς η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει ένα νησί ως «μια φυσικά σχηματισμένη περιοχή γης περιβαλλόμενη από νερό, η οποία βρίσκεται πάνω από το νερό κατά τη διάρκεια της παλίρροιας».

Η στοιχειώδης τεχνολογία που ήταν διαθέσιμη για τη μελέτη του 1987 δεν είχε, επίσης, τη δυνατότητα να κάνει τη διάκριση ανάμεσα σε ομάδες μικρών νησιών, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις προσδιόριζε ως ενιαία περιοχή. Ο μεγαλύτερος αριθμός «ανακαλυφθέντων» νησιών εντοπίστηκε στα ανοιχτά του νομού Ναγκασάκι, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, με 1.479 προσθήκες στους χάρτες της χώρας.

Ολες οι νησίδες βρίσκονται κοντά στα τέσσερα κύρια νησιά της Ιαπωνίας και δεν θα έχουν καμία επίδραση στα χωρικά ύδατα ή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας. Θεωρείται, πάντως, πιθανό η κυβέρνηση να επισημοποιήσει την ύπαρξή τους ως τμήμα του ιαπωνικού έθνους, δίνοντάς τους επίσημα ονόματα.

Τα τελευταία χρόνια το Τόκιο έχει ενθαρρύνει τις τοπικές κυβερνήσεις να εντοπίσουν νησιά που δεν έχουν επίσημη ονομασία, ώστε να ενισχύσουν τον έλεγχο της Ιαπωνίας στην επικράτεια. Η χώρα έχει εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη με την Κίνα για την κυριαρχία μιας ομάδας ακατοίκητων νησιών στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

Τα διεκδικούμενα ακατοίκητα νησιά Σενκάκου διοικούνται από το Τόκιο, αλλά τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο έχει εντείνει τις κυριαρχικές αξιώσεις του επί αυτών, με σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής να εισχωρούν στα χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...