778
Η Αμάντα Στέιβλι στο γήπεδο, εκεί όπου κλείνονται οι καλές συμφωνίες | Reuters

Η γυναίκα πίσω από τα μεγάλα deal της Πρέμιερ Λιγκ

Sportscaster Sportscaster 20 Απριλίου 2020, 16:03
Η Αμάντα Στέιβλι στο γήπεδο, εκεί όπου κλείνονται οι καλές συμφωνίες
|Reuters

Η γυναίκα πίσω από τα μεγάλα deal της Πρέμιερ Λιγκ

Sportscaster Sportscaster 20 Απριλίου 2020, 16:03

Το deal έκλεισε, σύμφωνα με την Telegraph, στα 350 εκατ. ευρώ: Η Νιούκαστλ, ένας σύλλογος με τεράστια λαϊκή βάση, που, όμως, κατέκτησε τον τελευταίο του από τους τέσσερις τίτλους του στο αγγλικό πρωτάθλημα το 1927, περνά στα χέρια του κρατικού επενδυτικού κονσόρτσιουμ της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Public Investment Fund, του οποίου ηγείται ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν. Ο σημερινός ιδιοκτήτης, Μάικ Ασλεϊ, που οι οπαδοί της ομάδας ποτέ δεν συμπάθησαν, είχε εξαγοράσει τις «Καρακάξες» το 2007, έναντι περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Τα νέα «αφεντικά» έχουν πολύ φιλόδοξα σχέδια για τη Νιούκαστλ. Σκοπεύουν να τη μεταμορφώσουν σε υπερδύναμη του αγγλικού και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, και είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν στο άμεσο μέλλον πάνω από 300 εκατ. ευρώ για μεταγραφές. Αλλωστε, τα χρήματα αυτά είναι «ψίχουλα» για το αραβικό fund, που διαθέτει συνολικά κεφάλαια ύψους 360 δισεκατομμυρίων ευρώ: δεκατρείς φορές περισσότερα από τα 28 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται ο Σεΐχης Μανσούρ, ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι.

Οι Σαουδάραβες θα αποκτήσουν το 80% των μετοχών. Το υπόλοιπο 20% θα καταλήξει σε άγγλους επενδυτές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η γυναίκα που μεσολάβησε για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία – «μαμούθ». Πρόκειται για την Αμάντα Στέιβλι, τη «fixer (μεσάζουσα) που ομόρφυνε το παιχνίδι», όπως έγραφαν γι’ αυτήν τα βρετανικά media το 2009. Ηταν η εποχή που είχε ολοκληρώσει το πρώτο της μεγάλο deal στην Πρέμιερ Λιγκ, εκπροσωπώντας τον επενδυτικό όμιλο του Μανσούρ στην εξαγορά της Μάντσεστερ Σίτι. Για να την ανταμείψει για τις υπηρεσίες της, ο άραβας Κροίσος της αγόρασε μία έπαυλη στο Λονδίνο, αξίας 11,1 εκατ. ευρώ.

Η Αμάντα, που στις 11 Απριλίου έκλεισε τα 47, είχε αρχίσει να απασχολεί τον αγγλικό Τύπο αρκετά χρόνια νωρίτερα. Πρώτα με την ερωτική της περιπέτεια με τον Πρίγκιπα Αντριου, που διήρκεσε δύο χρόνια, κι έπειτα με την άρνησή της να τον παντρευτεί. Η προσωπικότητά της, ο δυναμισμός της, το ακαταμάχητο χαμόγελο και η συνήθειά της να κοιτάζει τον συνομιλητή της στα μάτια, δεν είχαν γοητεύσει μόνον τον Πρίγκηπα, αλλά και ολόκληρη τη βασιλική οικογένεια. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε δώσει τη συγκατάθεσή της γι’ αυτόν τον γάμο, όμως εκείνη φοβήθηκε ότι θα έχανε την ανεξαρτησία της. Ηθελε να παίζει τον πρώτο ρόλο, παντού και πάντα.

Η μητέρα της, πρώην μοντέλο και πρωταθλήτρια στην ιππασία, χρειάστηκε χρόνια για να ξεπεράσει αυτό το «όχι» της κόρης της. Ενας πλούσιος γάμος ήταν ό,τι ονειρευόταν για εκείνη. Αλλά και ο πατέρας της, γαιοκτήμονας στο Γιορκσάιρ, το έφερε βαρέως. Η Αμάντα δεν ήταν αυτή που είναι σήμερα. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως «κλώτσησε» τέτοια τύχη. Αν και είχε, ήδη, φανεί ότι «το έχει» με τις επιχειρήσεις. Οπως ο παππούς της, που διατηρούσε ένα από τα πιο κερδοφόρα γραφεία στοιχηματισμού στη χώρα.

Οταν ήταν μικρή, ήθελε να γίνει Ολυμπιονίκης. Πρώτα στην ιππασία (υπερπήδηση εμποδίων), κι έπειτα στους δρόμους ταχύτητας. Στα 14 έτρεχε τα 100 μέτρα σε 12,6 δευτερόλεπτα, όμως ένας τραυματισμός στον αχίλλειο τένοντα την υποχρέωσε να εγκαταλείψει το όνειρο μιας σπουδαίας καριέρας στον αθλητισμό. Αποφάσισε να σπουδάσει γλωσσολογία και σύγχρονες γλώσσες στο Κέιμπριτζ, δουλεύοντας, ταυτοχρόνως, ως μοντέλο. Οι γονείς της ήταν εύποροι, όμως η Αμάντα προτιμούσε να είναι οικονομικά ανεξάρτητα. Στο μόντελινγκ ξεχώρισε. Αλλά, πτυχίο δεν πήρε ποτέ.

Στα 22 της (1995) έλαβε τραπεζικό δάνειο 200.000 ευρώ για να ανοίξει ένα εστιατόριο δίπλα στον ιππόδρομο του Νιουμάρκετ. Το «Stocks» -έτσι το ονόμασε- έγινε στέκι πάμπλουτων ιδιοκτητών αλόγων, και οι εκλεκτοί πελάτες της την έφεραν σε επαφή με την «καλή κοινωνία» της Βρετανίας. Τον Πρίγκηπα Αντριου τον γνώρισε το 2001, σε ένα ταξίδι της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στα δύο χρόνια που ακολούθησαν, μέχρι τον χωρισμό τους, η Αμάντα μπαινόβγαινε στο Παλάτι. Πλέον, οι επαφές της περιελάμβαναν μερικούς από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του Νησιού και του Κόσμου.

Την PCP Capital Partners, την εταιρεία της που μεσολάβησε στην αγοραπωλησία της Μάντσεστερ Σίτι -και τώρα της Νιούκαστλ- την ίδρυσε το 2005, με έδρα το Ντουμπάι. Στο πελατολόγιό της φιγουράρουν τα μεγαλύτερα ονόματα του αραβικού κόσμου. Οσοι ενδιαφέρονται για εξαγορά ομάδας ή επιχείρησης, για αγορά ακινήτων, ή για πολιτικό «lobbying», απευθύνονται σε αυτή τη γυναίκα που σε κάνει να την εμπιστεύεσαι με την πρώτη ματιά. Η προσωπική της περιουσία εκτιμάται, σήμερα, στα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2011 παντρεύτηκε τον Μεχράντ Γκοντούσι, έναν γοητευτικό Ιρανό που εργαζόταν στην εταιρεία της. Το 2014 το ζευγάρι απέκτησε έναν γιο, τον Λέξι (Αλεξάντερ). Εχει όλα όσα θα μπορούσαν να κάνουν μια γυναίκα ευτυχισμένη, όμως εξακολουθεί να εργάζεται από νωρίς το πρωί μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Πολλές μέρες του χρόνου τις περνά στο σπίτι της στο Ντουμπάι, μακριά από την οικογένειά της. Τι άλλο θέλει; «Να πέφτω στο κρεβάτι μου και να μπορώ να πω στον εαυτό μου, μπράβο Αμάντα, σήμερα έκανες πολύ καλή δουλειά», απαντά η ίδια. Γι’ αυτήν την ικανοποίηση, κάποτε έχασε μια θέση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...