Κάποιοι αναλυτές λένε ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ αυτής ούτως ή άλλως, αφού τόσο η Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάντεν στην Ευρώπη όσο και η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ προτάσσουν ως μείζονα πολιτικά θέματα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μετατροπή της παγκοσμιοποιημένης καπιταλιστικής οικονομίας σε «πράσινη». Ε, Πράσινη δεν είναι ήδη η Αναλένα Μπέρμποκ; Αυτή η ιδιότητά της ισοδυναμεί με προσόν ασφαλούς αναρρίχησης στους θεσμικούς θώκους της Γερμανίας, χώρας με κρίσιμο ρόλο στην παγκοσμιοποίηση.
Οπως έγραψε ήδη το Protagon, οι γερμανοί Πράσινοι όρισαν την Μπέρμποκ υποψήφια καγκελάριο ψυχανεμιζόμενοι τη φορά των πραγμάτων, υπολογίζοντας την κατεύθυνση του ανέμου. Ναι, αυτή μπορεί να απευθυνθεί με άνεση στους ψηφοφόρους που ενστερνίζονται τα γενικά προτάγματα της Δύσης σήμερα, αφού καλύτερα από κάθε άλλον διαθέτει την ιδεολογική ομπρέλα που τα καλύπτει: η οικολογική-περιβαλλοντική συνείδησή της και η αλλεργία στην πυρηνική ενέργεια και στη ρυπαίνουσα βαριά βιομηχανία είναι αδιαμφισβήτητα εφόδια… εφόδου στην καγκελαρία.
Οτι τυγχάνει γυναίκα και μητέρα δύο παιδιών είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα, αφού οι καιροί –και σε παγκόσμιο επίπεδο– ευνοούν τη μετατόπιση του #metoo από τη στείρα καταγγελία στην παραγωγική εξουσία.
Ομως, επ’ αυτού, υπάρχουν άλλοι αναλυτές που διακριτικά υπενθυμίζουν με σημασία (πολιτική, βέβαια) ότι και η αποχωρούσα από το προσκήνιο Ανγκελα Μέρκελ γυναίκα είναι…
Μίνι αφιέρωμα στη συμπρόεδρο των γερμανών Πρασίνων που έλαβε το χρίσμα του κόμματός της για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου έκανε και η Repubblica. Οι Ιταλοί υπογραμμίζουν ότι η συμμετοχή των οικολόγων σε κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο, μετά τις κάλπες και την υποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών, κάθε άλλο παρά απίθανη υπόθεση μπορεί να θεωρηθεί.
Η Αναλένα γεννήθηκε όταν το κόμμα της διένυε τη βρεφική του περίοδο. Από τα οικογενειακά της άλμπουμ έρχονται τώρα στο φως ορισμένες διαφωτιστικές λεπτομέρειες: οι πρώτες αναμνήσεις της ως μικρού κοριτσιού συνδέονται με πορείες των Πρασίνων εναντίον σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και βάσεων του ΝΑΤΟ, όπου οι γονείς της την πήγαιναν για βόλτα, δηλαδή για να διαδηλώσει μαζί τους.
Από εκείνα τα «επαναστατικά» χρόνια απέχουμε παρασάγγας, αφού οι Πράσινοι μέσα σε τέσσερις δεκαετίες ωρίμασαν: με τη βοήθεια του Γιόσκα Φίσερ έθαψαν στη Γιουγκοσλαβία (και για πάντα) τις ειρηνιστικές αυταπάτες τους, εξελίχθηκαν σε δεύτερο κόμμα στη Γερμανία, κυβέρνησαν και κυβερνούν κρατίδια και εκατοντάδες δήμους πόλεων και χωριών, και πλέον είναι έτοιμοι για το μεγάλο άλμα, δηλαδή «να αρπάξουν το σκήπτρο μέσα από τα χέρια της Μέρκελ».
Βέβαια, τρία χάλκινα μετάλλια στο τραμπολίνο δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις φιλοδοξίες της Μπέρμποκ, ωστόσο οι σπουδές της στην πολιτική επιστήμη (στο Ανόβερο) και το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Δίκαιο (στη London School of Economics) συνθέτουν επαρκέστατο για τη συγκεκριμένη θέση βιογραφικό. Αν η Αναλένα τα καταφέρει, θα γίνει η νεότερη καγκελάριος στη γερμανική ιστορία.
Η Repubblica επικοινώνησε με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, τον εσωκομματικό αντίπαλο της Μπέρμποκ για το χρίσμα, και συνομίλησε μαζί του. Ο Χάμπεκ είχε μόνο καλά λόγια για την Αναλένα: «Είναι ενεργητική, ισχυρή γυναίκα, με σαφή πολιτική πυξίδα» είπε. Και σε ό,τι αφορά το έλλειμμα κυβερνητικής εμπειρίας υπενθύμισε ότι «κανείς δεν γεννιέται καγκελάριος ή υπουργός, ούτε εγώ».
Οι Ιταλοί μίλησαν και με την ευρωβουλευτίνα των γερμανών Πρασίνων Αλεξάνδρα Γκις, η οποία φάνηκε ενθουσιώδης: «Ζούμε μία νέα εποχή, στην οποία οι γυναίκες, οι ηγέτιδες όπως η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν ή η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν, αποδεικνύουν ότι και σε συνθήκες πανδημίας ξέρουν να κυβερνούν καλύτερα από ό,τι οι άνδρες που έχουν μακρόχρονη εμπειρία».
Η Γκις, συνεχίζοντας στο φεμινιστικό τέμπο της, διαβεβαίωσε τη Repubblica ότι η Μπέρμποκ «συνδυάζει τη μεγάλη ανθρώπινη ζεστασιά με την εξαιρετική ικανότητα» και ότι «δεν πηγαίνει ποτέ της απροετοίμαστη στη Βουλή», καθώς «είναι πάντα συγκεντρωμένη στους στόχους της». Τα παραπάνω θεωρεί η Γκις σαν τα μεγάλα ατού της Αναλένα.
Η Μπέρμποκ μεγάλωσε με τους οικολόγους γονείς της σε ένα αγρόκτημα στην Κάτω Σαξονία, κάποτε θέλησε να ασκήσει το επάγγελμα του δημοσιογράφου, αλλά τελικά έκανε καριέρα μέσα στο κόμμα της στο οποίο εντάχθηκε το 2005. Στη γερμανική Βουλή βρίσκεται από το 2013 και ειδικεύεται στην ευρωπαϊκή πολιτική. Ζει στο Πότσνταμ με τον σύζυγό της και τις δύο κόρες τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News