1144
Οι οικονομικοί αναλυτές φοβούνται ένα σκάσιμο της «φούσκας» της ΤΝ, αντίστοιχο με εκείνο της «dot com» στις αρχές της χιλιετίας | Shutterstock/Gohang

Η Γουόλ Στριτ φοβάται τη «φούσκα» της Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2024, 12:10
Οι οικονομικοί αναλυτές φοβούνται ένα σκάσιμο της «φούσκας» της ΤΝ, αντίστοιχο με εκείνο της «dot com» στις αρχές της χιλιετίας
|Shutterstock/Gohang

Η Γουόλ Στριτ φοβάται τη «φούσκα» της Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2024, 12:10

Μια αυξανόμενη ομάδα αναλυτών και τεχνολογικών επενδυτών στη Γουόλ Στριτ αρχίζει να επισημαίνει τον κίνδυνο τα τεράστια χρηματικά ποσά που διοχετεύονται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης από τεχνολογικούς κολοσσούς, επενδυτές χρηματιστηρίου και εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομική «φούσκα».

Η Washington Post ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές στην τριμηνιαία τηλεδιάσκεψη της Google πίεσαν τον διευθύνοντα σύμβουλο, Σουντάρ Πιτσάι, με ερωτήσεις σχετικά με το πότε η επένδυση της εταιρείας ύψους 12 δισ. δολαρίων (11 δισ. ευρώ) ανά τρίμηνο στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες της Γουόλ Στριτ, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs και Barclays, αλλά και κεφαλαιούχοι επενδυτές όπως η Sequoia Capital, εξέδωσαν αναφορές που εγείρουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του «πυρετού» της ΤΝ, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία ίσως δεν είναι σε θέση να αποφέρει κέρδη που να δικαιολογούν τα δισεκατομμύρια τα οποία επενδύονται σε αυτήν.

Ο Τζιμ Κοβέλο, ανώτερος αναλυτής των μετοχών της Goldman Sachs, με 30 χρόνια εμπειρίας στην κάλυψη εταιρειών τεχνολογίας, ισχυρίζεται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει αρχίσει καν να πλησιάζει το σημείο στο οποίο θα ξεκινήσει να γίνεται χρήσιμη. «Η υπερβολική δόμηση πραγμάτων για τα οποία ο κόσμος δεν έχει βρει ακόμα χρήση, ή για τα οποία δεν είναι έτοιμος, συνήθως τελειώνει άσχημα», λέει χαρακτηριστικά στην Washington Post.

Τα σχόλια του Κοβέλο έρχονται σε πλήρη αντίθεση με μια διαφορετική έκθεση της Goldman Sachs πριν από ένα χρόνο, στην οποία ορισμένοι από τους οικονομολόγους της τράπεζας ανέφεραν ότι η ΤΝ θα μπορούσε να αυτοματοποιήσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, και να αυξήσει την παγκόσμια οικονομική παραγωγή κατά 7% τα επόμενα 10 χρόνια – πυροδοτώντας ένα κύμα ειδησεογραφίας για τις ανατρεπτικά καταστροφικές συνέπειες της τεχνολογίας.

Η τράπεζα Barclays αναφέρει ότι οι αναλυτές της Γουόλ Στριτ αναμένουν τις τεράστιες εταιρείες τεχνολογίας να ξοδεύουν περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια (55,3 δισ. ευρώ) ετησίως για την ανάπτυξη μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης μέχρι το 2026 – αλλά ότι θα αποκομίζουν μόνο περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια (18,5 δισ. ευρώ) ετησίως, σε έσοδα από την τεχνολογία μέχρι εκείνο το σημείο.

Αυτός ο όγκος επένδυσης θα ήταν αρκετός για να τροφοδοτήσει 12.000 προϊόντα παρόμοιου μεγέθους με το ChatGPT της OpenAI, όπως έγραψαν οι αναλυτές της Barclays σε πρόσφατη έκθεση. Η OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022, ξεκινώντας ένα σπριντ στη Silicon Valley για την κατασκευή νέων προϊόντων ΤΝ και τη διαφήμισή τους στο καταναλωτικό κοινό.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ξοδεύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι μικροεπενδυτές έχουν αυξήσει την τιμή των μετοχών αυτών των εταιρειών και των προμηθευτών τους – ειδικά της Nvidia, η οποία κατασκευάζει τα τσιπ υπολογιστών που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μοντέλων ΤΝ. Μέχρι τις μέρες μας, οι μετοχές της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, έχουν αυξηθεί κατά 25%, της Microsoft κατά 15% και της Nvidia κατά 140%.

Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν επίσης διαθέσει δισεκατομμύρια περισσότερα σε χιλιάδες νεοφυείς επιχειρήσεις Τεχνητής Νοημοσύνης. Η έκρηξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας συνέβαλε στα 55,6 δισεκατομμύρια δολάρια (51,25 δισ. ευρώ) που οι επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών επένδυσαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του 2024 – το υψηλότερο ποσό για ένα τρίμηνο της τελευταίας διετίας.

Στελέχη του κλάδου της τεχνολογίας επιμένουν ότι η ΤΝ θα ανατρέψει τη σύγχρονη ζωή με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν το Διαδίκτυο και η κινητή τηλεφωνία. Η τεχνολογία έχει πράγματι βελτιωθεί δραστικά και χρησιμοποιείται ήδη για τη μετάφραση εγγράφων, τη σύνταξη email, ενώ παράλληλα βοηθά τους προγραμματιστές στη δημιουργία κώδικα.

Ωστόσο, η ανησυχία για το εάν η βιομηχανία τεχνολογίας θα μπορέσει να αποσβέσει τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει επενδύσει στην Τεχνητή Νοημοσύνη σύντομα –ή, ακόμα, και ποτέ– έχει αυξηθεί στους κόλπους ορισμένων εταιρειών που μόλις πέρυσι προανήγγειλαν την άνθησή της.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Meta, η Google και η Nvidia επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να τα δώσουν όλα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, λέγοντας στους επενδυτές τους κατά τη διάρκεια των τριμηνιαίων συνελεύσεων τους ότι θα αύξαναν το ποσό των χρημάτων που ξοδεύουν για την κατασκευή κέντρων δεδομένων για την εκπαίδευση και την εκτέλεση αλγορίθμων ΤΝ.

Η Google επανέλαβε την Τρίτη ότι σκοπεύει να ξοδέψει περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια (11 δισ. ευρώ) το τρίμηνο για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Microsoft και η Meta αναμένεται να αναφέρουν τα δικά τους κέρδη την επόμενη εβδομάδα, και ενδέχεται να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τους οδικούς χάρτες τους για την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Ο Πιτσάι της Google ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι θα χρειαστεί χρόνος ώστε να ωριμάσουν τα προϊόντα ΤΝ και να γίνουν πιο χρηστικά. Αναγνώρισε το υψηλό κόστος της τεχνολογίας, αλλά είπε ότι ακόμη και αν η έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης επιβραδυνθεί, τα κέντρα δεδομένων και τα τσιπ υπολογιστών που αγοράζει η εταιρεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε άλλους τομείς.

Οι αναλυτές της Γουόλ Στριτ φοβούνται μια επανάληψη της τεχνολογικής «φούσκας του dot com» που έσκασε στα διεθνή χρηματιστήρια και κορυφώθηκε στην αυγή της χιλιετίας. Κρίνουν ότι καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, επιχειρούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις θα αποτύχουν. Οι θιασώτες της τεχνολογίας, απ’ την άλλη, προβλέπουν ότι η ανάπτυξη της ΤΝ θα αποφέρει τεράστια κέρδη.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι κεφαλαιούχοι επιχειρηματίες δεν έχουν δει αποδώσεις στις επενδύσεις τους. Το χρηματικό ποσό που προέκυψε από εξόδους επιχειρηματικών κεφαλαίων, που αντιπροσωπεύουν αρχικές δημόσιες προσφορές, ή εξαγορές νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας, μειώθηκε στα 23,6 δισεκατομμύρια δολάρια (21,75 δισ. ευρώ) το δεύτερο φετινό τρίμηνο – ελαφρώς χαμηλότερα από 25,4 δισεκατομμύρια δολάρια (23,41 δισ. ευρώ) του προηγούμενου τριμήνου.

Τα έσοδα της Microsoft και της Google αυξάνονται, ειδικά στις επιχειρήσεις τους στο cloud, όπου πωλούν πρόσβαση σε αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και τον αποθηκευτικό χώρο για τη χρήση τους. Στελέχη τους ισχυρίζονται ότι η ΤΝ προκαλεί νέο ενδιαφέρον για τα προϊόντα τους, και προβλέπουν αύξηση των κερδών τους στο μέλλον.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι υπήρξαν πολύ λίγα εξαιρετικά επιτυχημένα αυτόνομα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, πέρα από το ChatGPT της OpenAI και τον βοηθό κωδικοποίησης GitHub Copilot της Microsoft. Απ’ την άλλη, το κόστος ανάπτυξης και εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων αναμένεται να μειωθεί σε βάθος χρόνου, καθώς πολλές άλλες εταιρείες θα ανταγωνίζονται τη Nvidia και η τεχνολογία θα γίνεται πιο αποτελεσματική.

Ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν ήδη προσγειωθεί από τα ύψη της πρώιμης περιόδου έκρηξης της ΤΝ. Η Inflection AI, που ιδρύθηκε από βετεράνους του διάσημου εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης DeepMind της Google, συγκέντρωσε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια (1,2 δισ. ευρώ) πέρυσι για να αναπτύξει το chatbot της. Αλλά τον περασμένο Μάρτιο, οι ιδρυτές της εταιρείας μετακόμισαν στη Microsoft, παίρνοντας μαζί τους μερικούς από τους κορυφαίους υπαλλήλους τους.

Αλλες εταιρείες παραγωγής προγραμμάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως η Stability AI, η οποία ήταν μία από τις πρώτες που κατασκεύασαν ένα ευρέως δημοφιλές λειτουργικό δημιουργίας εικόνων ΤΝ, αναγκάστηκαν να απολύσουν εργαζομένους. Ο κλάδος αντιμετωπίζει παράλληλα ένα τσουνάμι αγωγών και ρυθμιστικών προκλήσεων.

Μεγαλύτερες εταιρείες, όπως η Google και η Microsoft, θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να ξοδεύουν χρήματα έως ότου αυξηθεί η ζήτηση για τα προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά αρκετές μικρότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, που έχουν αναλάβει πολλά επιχειρηματικά κεφάλαια, ενδέχεται να μην επιβιώσουν από αυτή τη μετάβαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...