348
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ συνομιλεί με τη βρετανίδα δημοσιογράφο Σαμίρα Αχμεντ για το νέο βιβλίο της «The Climate Book», σε πλατό του Λογοτεχνικού Φεστιβάλ του Λονδίνου – καρέ της 30ής Οκτωβρίου | REUTERS/Henry Nicholls

Η Γκρέτα «αποστρατεύεται» για να τελειώσει το σχολείο

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2022, 16:47
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ συνομιλεί με τη βρετανίδα δημοσιογράφο Σαμίρα Αχμεντ για το νέο βιβλίο της «The Climate Book», σε πλατό του Λογοτεχνικού Φεστιβάλ του Λονδίνου – καρέ της 30ής Οκτωβρίου
|REUTERS/Henry Nicholls

Η Γκρέτα «αποστρατεύεται» για να τελειώσει το σχολείο

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2022, 16:47

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η 19χρονη σουηδέζα ακτιβίστρια της οικολογίας, έκανε μία μεγάλη δήλωση στα media της πατρίδας της, που δείχνει ότι ωρίμασε κάπως: «Καιρός είναι να παραδώσω το μικρόφωνο, αφού ο κόσμος χρειάζεται νέες προοπτικές για την κλιματική αλλαγή» είπε. Επειδή όμως παραμένει νέα, έσπευσε να συμπληρώσει: «Χρειάζεται περισσότερη αστική ανυπακοή». Δεν είναι σαφές τι εννοούσε με την τελευταία φράση της, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες οι φωτογράφοι των διεθνών πρακτορείων σιτίζονται με κλικ που δείχνουν νεολαίους να «γιαουρτώνουν» πίνακες σε μουσεία. Φυσικά επέμεινε στο μοτίβο της περί «μπλα μπλα μπλα» από πλευράς διεθνούς πολιτικού προσωπικού και κατηγόρησε ξανά τους παγκόσμιους ηγέτες για «σοκαριστική έλλειψη γνώσης» όσον αφορά το θέμα του κλίματος.

Η Γκρέτα αποτραβιέται από το «πράσινο» πάλκο, λοιπόν, έπειτα από τέσσερα χρόνια ακτιβισμού που καταγράφηκε σαν «σχολική απεργία για το κλίμα» και κατόπιν σαν «Παρασκευές για το κλίμα». Η Γκρέτα παραδέχθηκε ότι με τις «πράσινες» δραστηριότητές της λίγο έλειψε να παρατήσει το σχολείο και ότι πλέον δεν ξέρει τι θα κάνει στη συνέχεια, αν θα εργαστεί ή αν θα σπουδάσει «κάτι σχετικό με τις κοινωνικές επιστήμες». Ωστόσο συνόψισε τις εντυπώσεις της από τις μέχρι τούδε επαφές της: είπε απερίφραστα ότι οι συνομιλίες της με παγκόσμιους ηγέτες την απογοήτευσαν και συγχρόνως απαξίωσε το εφετινό Cop27 της Ερυθράς, χαρακτηρίζοντάς το «πράσινο πλυντήριο». Η Γκρέτα παραμένει μαθήτρια, αφού φοιτά στην τελευταία τάξη του σουηδικού Γυμνασίου.

Ο κόσμος γνώρισε τη μικρή Σουηδέζα τον Αύγουστο του 2018, όταν προβλήθηκαν οι φωτογραφίες της που την έδειχναν να στέκεται έξω από τη Βουλή της πατρίδας της κρατώντας μία πινακίδα με το σύνθημα «σχολική απεργία για το κλίμα». Κατόπιν την ακολούθησαν χιλιάδες νέοι σε όλον τον κόσμο που ανησυχούσαν για το μέλλον του πλανήτη μας. Το οικολογικό κίνημα «Παρασκευές για το κλίμα» ήταν το επιστέγασμα της προσπάθειάς της να κινητοποιήσει τις νεανικές μάζες εναντίον της υπερθέρμανσης. Oμως σε αυτά τα τέσσερα χρόνια λίγα πράγματα έχουν αλλάξει σχολίασε η Repubblica, η οποία έδειξε να συμμερίζεται μέχρις ενός βαθμού τις αιτιάσεις της Γκρέτας για το Cop27 εξαιτίας της αστυνομοκρατίας που επικρατεί στην Αίγυπτο και η οποία καθιστά αδύνατο τον οποιονδήποτε ακτιβισμό στο Σαρμ ελ Σέιχ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...