Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στην κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς η γεωστρατηγική της θέση στη Μεσόγειο αναβαθμίζει τη σημασία της σε περιόδους κρίσης στην περιοχή, στον βαθμό που μπορεί να λειτουργήσει για μια ακόμα φορά ως κόμβος εκκένωσης και νευραλγικό κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οπως σημειώνει η Ελενα Σμιθ στον Guardian, το 2006, το πιο ανατολικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης λειτούργησε ως σημείο διέλευσης για περισσότερους από 30.000 ξένους υπηκόους που διέφυγαν από τον πόλεμο στον Λίβανο, ρόλος που επαναλήφθηκε όταν χιλιάδες κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από το Σουδάν στη Βρετανία νωρίτερα φέτος.
Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, έχει επιστήσει την προσοχή για το ενδεχόμενο περισσότερα από 100.000 άτομα να μεταφερθούν στην Κύπρο από τον Λίβανο και άλλες περιοχές της περιοχής, σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Απευθυνόμενος στους κύπριους βουλευτές, είπε ότι περισσότεροι από 1.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά από 35 χώρες έχουν μεταφερθεί στη χώρα από τις 7 Οκτωβρίου.
Την Δευτέρα, ο κύπριος υπουργός παρουσίασε στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την πρωτοβουλία της Κύπρου για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο με στόχο την παροχή βοήθειας σε όσους βρίσκονται στη Γάζα.
Ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι υπάρχουν «τρεις βασικοί παράγοντες που υποστηρίζουν την προσέγγιση» της Κύπρου: πρώτον, υπάρχει γεωγραφική εγγύτητα με τη Γάζα, δεύτερον, έκανε λόγο για προϋπάρχουσες υποδομές στην Κύπρο και τρίτον μίλησε για τις στρατηγικές σχέσεις με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην περιοχή. «Εχουμε ανοίξει αυτήν τη συζήτηση και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα θετικό αποτέλεσμα», τόνισε.
Τα βρετανικά στρατεύματα και άλλες ειδικές δυνάμεις από τη Γερμανία και την Ολλανδία έχουν επίσης τεθεί σε ετοιμότητα σε στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο. Οι ελίτ ομάδες ειδικεύονται σε αποστολές διάσωσης ομήρων.
«Η Κύπρος έχει αποδειχθεί ένα ασφαλές καταφύγιο, το “μάτι της καταιγίδας” όταν η περιοχή αλλού φλέγεται», δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Χιούμπερτ Φάουστμαν, ο οποίος διδάσκει Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
«Αλλά το σκηνικό μπορεί να αλλάξει εάν μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Συρία και τον Λίβανο καταφύγουν στην Κύπρο, δεν γίνουν δεκτοί από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και τελικά εγκλωβιστούν στο νησί. Ο πραγματικός πόλεμος θα μπορούσε να φέρει πραγματικό χάος στο νησί», προειδοποίησε.
Οπως συνέβη με την περίπτωση της Ελλάδας, η προσέγγιση της Κύπρου ήταν για χρόνια περισσότερο φιλοαραβική παρά φιλοϊσραηλινή. Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών, άνοιξε έκτοτε τον δρόμο για στενότερους δεσμούς και μια ενεργειακή συμμαχία που εξελίσσεται συνεχώς.
Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσαν να αποδοκιμάσουν τις επιθέσεις της Χαμάς, ενώ υποστήριξαν δημόσια το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αλλά οι δύο ηγέτες προσπάθησαν επίσης να τηρήσουν μια διπλωματική ισορροπία. Ολο και περισσότερο, ο Μητσοτάκης εκφράζει την ανησυχία του για τον βαθμό στον οποίο αθώοι πολίτες έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί ή εκτοπιστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Γάζας.
Ανέφερε επίσης την περασμένη εβδομάδα, ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου προς την πολιορκημένη παράκτια λωρίδα από την Κύπρο με στόχο την μεταφορά «μιας συνεχούς και ασφαλούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα».
«Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφίας της, έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει», δήλωσε ο Ιαν Λέσερ, αντιπρόεδρος του German Marshall Fund US, με έδρα τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη νήσο την Τετάρτη. «Εάν η ΕΕ θέλει να γίνει πιο σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας, η μεγάλη δοκιμασία θα είναι εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο Λέσερ, μιλώντας στον Guardian.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News