492
Οταν η Δύση συναντήθηκε με τη Σαουδική Αραβία. Η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν χωρίς μαντήλα ανάμεσα στους σαουδάραβες γαλαζοαίματους | REUTERS/Hamad I Mohammed

Η γερμανίδα υπουργός Αμυνας αρνήθηκε να φορέσει χιτζάμπ στη Σαουδική Αραβία

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2016, 00:00
Οταν η Δύση συναντήθηκε με τη Σαουδική Αραβία. Η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν χωρίς μαντήλα ανάμεσα στους σαουδάραβες γαλαζοαίματους
|REUTERS/Hamad I Mohammed

Η γερμανίδα υπουργός Αμυνας αρνήθηκε να φορέσει χιτζάμπ στη Σαουδική Αραβία

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2016, 00:00

Οπως την αποκάλεσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόκειται για «μια πραγματικά γενναία γυναίκα». Για μια υπουργό που όρθωσε πολιτικό ανάστημα και αρνήθηκε να φορέσει την παραδοσιακή μαντήλα που καλύπτει το κεφάλι των γυναικών, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στη Σαουδική Αραβία.

Η υπουργός Αμυνας, μάλιστα, δήλωσε ότι αρνείται να φορέσει χιτζάμπ γιατί οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν το ίδιο δικαίωμα να επιλέγουν τα ρούχα τους με τους άντρες. Η στάση της θεωρήθηκε ως συνέχεια των δηλώσεων της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε να απαγορευτεί η μπούρκα στη Γερμανία.

Η Φον ντερ Λάιεν βρέθηκε στο Ριάντ για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα Σαλμάν Αλ Αλ Σαούντ, όπου της υπέδειξαν να καλύψει το κεφάλι της και να φορέσει ένα μακρύ ρούχο, καλύπτοντας τα πόδια της. Εκείνη αρνήθηκε και επέλεξε να εμφανιστεί με ένα σκούρο ανδρικό κοστούμι – μέχρι εκεί. Σύμφωνα με την Bild, όταν ζήτησαν στη Φον ντερ Λάιεν να φορέσει το μακρύ ρούχο που καλύπτει όλο το σώμα, η υπουργός απάντησε: «Καμία γυναίκα στη συνοδεία μου, ούτε εγώ, θα το φορέσουμε. Το δικαίωμα να επιλέγει κάποιος τα ρούχα του είναι το ίδιο, για άνδρες και γυναίκες». Η Bild προσθέτει ότι όσοι βρέθηκαν στις συναντήσεις μαζί της έδειχναν έκπληκτοι που φορούσε δυτικό κοστούμι, ωστόσο δεν έγιναν διαδηλώσεις εις βάρος της, αλλά ούτε και επίσημες δηλώσεις.

Η απόφασή της, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε θυμό και αρνητικά σχόλια στο Twitter από πιστούς μουσουλμάνους. Αντίστοιχα, στη… δυτική πλευρά του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ακολούθησαν οι επευφημίες για αυτή τη στάση της.

Πολλοί θυμήθηκαν ότι η γερμανίδα υπουργός βάδισε στα ενδυματολογικά χνάρια της Μισέλ Ομπάμα, η οποία επίσης στη Σαουδική Αραβία εμφανίστηκε χωρίς κάλυψη στο κεφάλι, σε επίσημη επίσκεψη με τον σύζυγό της Μπαράκ Ομπάμα. Και, βέβαια, είχε «ακούσει» ανάλογα σχόλια.

Πέρυσι, 1η Δεκεμβρίου 2015, να απαγορευθεί στις μουσουλμάνες επισκέπτριες της Γερμανίας να φορούν μπούρκα και νικάμπ, εισηγήθηκε και η υπουργός Οικονομίας της Βαυαρίας, Ιλζε Αϊγκνερ. Μάλιστα, η Αϊγκνερ ζήτησε να ψηφιστεί άμεσα ο σχετικός νόμος. «Δεν ταιριάζει στην κουλτούρα μας να κρυβόμαστε – και αντίκειται στην άποψή μας για την ισότητα της γυναίκας», είχε δηλώσει στην εφημερίδα Die Welt. Πάντως, η υπουργός αυτή, όταν επισκέφθηκε το Ιράν, φόρεσε μαντίλα.

Σύντομο βιογραφικό (χωρίς χιτζάμπ)

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γεννήθηκε στο Βέλγιο και είναι κόρη ανώτατου αξιωματούχου της ΕΕ, ο οποίος υπήρξε επί μακρόν υπουργός στο κρατίδιο της Σαξωνίας. Εχει μεταπτυχιακά στην Ιατρική από το πανεπιστήμιο του Ανοβέρου και πτυχίο Οικονομίας από το Στάνφορντ. Μιλάει άπταιστα γαλλικά και αγγλικά.

Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή Ιατρικής Χάικο φον ντερ Λάιεν με τον οποίο απέκτησε επτά παιδιά, αλλά δεν θυσίασε την καριέρα της. Βρίσκεται στην κεντρώα πτέρυγα του CDU. H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπήρξε υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων το 2005, υπουργός Εργασίας το 2009, αλλά προκάλεσε την έκπληξη όταν έγινε υπουργός Αμυνας στην τρίτη κυβέρνηση της Μέρκελ. Η 55χρονη είναι η πρώτη γυναίκα που γίνεται υπουργός Αμυνας στη Γερμανία και πολλοί εξηγούν αυτή την επιλογή ως «αντάλλαγμα», αφού είναι προσωπική φίλη της γερμανίδας καγκελαρίου. Και ας μην κρυβόμαστε κάτω από χιτζάμπ, θεωρείται ως πιθανή διάδοχος της Μέρκελ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...