562
Κατηφείς ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Σολτς (δεξιά), και ο πράσινος υπουργός του Οικονομίας και Κλίματος, Χάμπεκ | REUTERS/Annegret Hilse

Η Γερμανία χωρίς Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 11:25
Κατηφείς ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Σολτς (δεξιά), και ο πράσινος υπουργός του Οικονομίας και Κλίματος, Χάμπεκ
|REUTERS/Annegret Hilse

Η Γερμανία χωρίς Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 11:25

Τα γερμανικά media συμπίπτουν στις αναλύσεις τους για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης στην οικονομικά ισχυρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης: η Γερμανία απέρριψε τη συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, αφού το άθροισμα των ποσοστών αυτών των τριών κομμάτων ισούται περίπου με το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών (30%). Περισσότερο αποτυχημένοι από το κυβερνητικό τρίο αποδείχτηκαν στην κάλπη οι Πράσινοι.

Βέβαια, η Γερμανία δεν είναι Γαλλία, έτσι οι κυβερνητικοί ξεκαθάρισαν αμέσως ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Σημειωτέον ότι η ακροδεξιά «Εναλλακτική» είναι πλέον το δεύτερο σε δημοφιλία κόμμα στη Γερμανία, καθώς στις ευρωεκλογές πέτυχε ποσοστό 15,9%. Οι κυβερνητικοί, πάντως, δεν δύνανται να αμφισβητήσουν το γεγονός ότι η πολιτική ισορροπία έχει αλλάξει και ότι τα παραδοσιακά κόμματα διέρχονται κρίση.

Οι γερμανικές εφημερίδες διχάζονται μεταξύ όσων πιστεύουν ότι οι εκλογές είναι νίκη για τους Χριστιανοδημοκράτες και όσων λένε ότι το εκλογικό τους αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών. Η Die Welt έγραψε ότι δεν πρέπει να μιλάμε για θρίαμβο του Φρίντριχ Μερτς, αφού το ποσοστό που πήρε δεν του δίνει πλειοψηφία ικανή για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Μάλιστα διακίνησε και τη θεωρία ότι στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών καραδοκούν οι μνηστήρες του αρχηγικού θώκου.

Επί Μέρκελ το κόμμα είχε κεντροαριστερή οπτική, όμως επί Μερτς έχει κεντροδεξιά. «Ο Μερτς αναταμείφθηκε ακριβώς για αυτήν τη στροφή που επιχείρησε» σχολίασε η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Στάση αντίβαρο, δηλαδή, στους ελιγμούς της «Εναλλακτικής» που προσπάθησε να πετάξει από πάνω της το στίγμα της κρυπτοναζιστικής οργάνωσης ώστε να μην απομονωθεί στην Ευρωβουλή.

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο για να καταλάβουμε προς τα πού θα κινηθεί η γερμανική πολιτική: η ψήφος των νέων. Οπως δείχνει ανάλυση της Süddeutsche Zeitung, οι νεότερης ηλικίας ψηφοφόροι εγκατέλειψαν τα παραδοσιακά κόμματα. Εφέτος στις ευρωεκλογές ψήφισαν ακόμη και δεκαεξάχρονοι, αλλά δεν υπερψήφισαν τους Πρασίνους (οι οποίοι το 2019 και ελέω απήχησης της Γκρέτα Τούνμπεργκ είχαν υπερψηφιστεί από τους νεαρούς και τις νεαρές). Στις ηλικίες της κατηγορίας «έως 24 ετών» οι Πράσινοι έχασαν 11 μονάδες και στην κατηγορία «25 -34 ετών» έχασαν 15 μονάδες.

Αντιθέτως, στις ίδιες κατηγορίες ψηφοφόρων εφέτος θριάμβευσε η Εναλλακτική, παίρνοντας 16% και 18% αντιστοίχως, περίπου ίδια ποσοστά με τους Χριστιανοδημοκράτες (17% και 19%). Γενικώς οι μισοί νέοι της Γερμανίας προτίμησαν κόμματα που ουδέποτε έχουν κυβερνήσει, αφού καλά τα πήγαν και άλλοι σχηματισμοί, όπως το φιλοευρωπαϊκό κόμμα Volt και το αριστερίζον κόμμα της  Ζάχρα Βάγκενεχτ. Συνεπώς όλοι οι νεολαίοι δεν έκλιναν κεφαλή επί δεξιά. Μάλιστα το Volt (που τσίμπησε ψήφους και στην Ανατολή, δηλαδή στο «φέουδο» της «Εναλλακτικής») έκανε στοχευμένη καμπάνια με το σύνθημα «Μην είσαι ηλίθιος, ψήφισε κατά του δεξιού εξτρεμισμού».

Η Corriere della Sera, κάνοντας τη σούμα των μετεκλογικών συμπερασμάτων, έγραψε ότι η αντισυμβατική γλώσσα μίλησε στις καρδιές των νέων επειδή η γενικότερη αβεβαιότητα που νιώθουν στη ζωή τους είναι εύφορο έδαφος για τέτοιες προσεγγίσεις. Και συμφώνησε με τη Welt που έκανε «προσκλητήριο νεκρών» για να τονίσει την ανάγκη ισχυρής ηγεσίας στη Γερμανία και στις Βρυξέλλες, σε καιρούς κατά τους οποίους στο Βερολίνο έχουν αποδυναμωθεί και η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά.

«Η Ευρώπη βάλλεται πανταχόθεν, κάτι που έχει χρόνια να συμβεί. Ετσι χρειάζεται τουλάχιστον ένας μεγάλος Ευρωπαίος για να δείξει τον δρόμο στην Ευρώπη και να την προετοιμάσει για το μέλλον. Κάποιος σαν τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν, τον Χέλμουτ Σμιτ, τον Ζακ Ντελόρ, τον Φρανσουά Μιτερεάν, τον Χέμουτ Κολ, ακόμη και κάποιος σαν τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Η Βρετανία έφυγε, ο γάλλος πρόεδρος κινδυνεύει με αποστρατεία, άρα είναι γερμανική υπόθεση. Κρίμα που δεν το καταλαβαίνει ο καγκελάριός μας» έγραψε η γερμανική εφημερίδα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...