555
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ καρφιτσώνει τον Μεγαλόσταυρο στο πέτο του Τζο Μπάιντεν, την Παρασκευή | REUTERS/Axel Schmidt

Η Γερμανία τίμησε τον Μπάιντεν με το ανώτατο παράσημο

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2024, 14:17
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ καρφιτσώνει τον Μεγαλόσταυρο στο πέτο του Τζο Μπάιντεν, την Παρασκευή
|REUTERS/Axel Schmidt

Η Γερμανία τίμησε τον Μπάιντεν με το ανώτατο παράσημο

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2024, 14:17

Ως «φάρο της δημοκρατίας» περιέγραψε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ τον ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Γερμανίας για το διαχρονικό ενδιαφέρον του για την χώρα και για την Ευρώπη.

«Μαζί μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα», δήλωσε από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βερολίνο και ευχαρίστησε τη Γερμανία για την σχέση εμπιστοσύνης και την συμπόρευση στις διεθνείς κρίσεις.

Για την Γερμανία, «η φιλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν, είναι τώρα και θα είναι πάντα υπαρξιακά σημαντική -τόσο για την ασφάλειά μας όσο και για τη δημοκρατία μας», δήλωσε ο  Σταϊνμάγερ κατά την επίσκεψη του Μπάιντεν στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue, την Παρασκευή.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο σημερινός πρόεδρος είχε επισκεφθεί την Γερμανία όταν ήταν 40 ετών και τότε, ένας γερμανός διπλωμάτης είχε σημειώσει στην αναφορά του: «Αυτός ο γερουσιαστής ενδιαφέρεται έντονα για την Γερμανία και φαίνεται ότι μπορεί να έχει σημαντικό πολιτικό μέλλον».

Οι δύο πρόεδροι επιθεωρούν το τιμητικό άγημα στο προεδρικό μέγαρο – REUTERS/Fabrizio Bensch

Ο γερμανός πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη εμμέσως στην θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, στην διάρκεια της οποίας οι δύο πλευρές απομακρύνθηκαν.

«Οταν εκλεγήκατε πρόεδρος όμως, αποκαταστήσατε την ελπίδα της Ευρώπης στη διατλαντική συμμαχία κυριολεκτικά εν μία νυκτί. Και μετά, μόλις ένα χρόνο αργότερα, ήρθε ο πόλεμος του (Βλαντίμιρ) Πούτιν. Όταν ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, δεν κυνηγούσε μόνο μια χώρα. Επιτέθηκε στις ίδιες τις αρχές της ειρήνης στην Ευρώπη. Ο Πούτιν νόμιζε ότι θα ήμασταν αδύναμοι. Πίστευε ότι θα διασπαστούμε. Αλλά ίσχυε το αντίθετο: το ΝΑΤΟ ήταν ισχυρότερο και πιο ενωμένο από ποτέ -και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ηγεσία σας», συνέχισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος και υπογράμμισε ότι, «το να έχουμε εσάς -στην πιο επικίνδυνη στιγμή μας από τον Ψυχρό Πόλεμο-και την κυβέρνησή σας στο πλευρό μας δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια ιστορική καλή τύχη. Για εμάς εδώ στην Ευρώπη, τα δύο τελευταία χρόνια έδειξαν για άλλη μια φορά: η Αμερική είναι πραγματικά το απαραίτητο έθνος. Αλλά έδειξαν και κάτι άλλο: το ΝΑΤΟ είναι η απαραίτητη συμμαχία».

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ καλωσορίζει τον Τζο Μπάιντεν στο προεδρικό μέγαρο – REUTERS/Fabrizio Bensch

Στη συνέχεια, ο γερμανός πρόεδρος απένειμε στον αμερικανό ομόλογό του τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας, την υψηλότερη τιμή της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

Ο Μπάιντεν αποδέχθηκε το μετάλλιο εμφανώς συγκινημένος, δηλώνοντας ότι σημαίνει για αυτόν πάρα πολλά. «Επιβεβαιώνει το κοινό μας ταξίδι, το πώς στεκόμαστε μαζί ως έθνη», σημείωσε και αναφέρθηκε επίσης στο ταξίδι του στο δυτικό Βερολίνο ως νέου γερουσιαστή και στην στενή σχέση που είχε αναπτύξει με τον Χέλμουτ Σμιτ. Περιέγραψε επίσης την πτώση του Τείχους ως «ένα από τα σπουδαιότερα βήματα προόδου της ανθρωπότητας».

Με το βλέμμα στην Ουκρανία, ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε για έναν «δύσκολο χειμώνα» και τόνισε την ανάγκη η χώρα «να παραμείνει ισχυρή» στην άμυνά της έναντι της ρωσικής επίθεσης. «Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την υπεσχημένη συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία. Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να κερδίσει η Ουκρανία και να επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη», δήλωσε και εξέφρασε την εκτίμησή του για την στάση της Γερμανίας σε αυτή την κρίση.

Η επίσκεψη, η οποία επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί από 10 έως 13 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω του τυφώνα «Μίλτον» που έπληξε την Φλόριντα, περιορίστηκε χρονικά, καθώς θα διαρκέσει λιγότερο από 24 ώρες, ενώ δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως «επίσημη», αλλά ως «επίσκεψη εργασίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...