Ενα πεπαλαιωμένο πετρελαιοφόρο του σκιώδους στόλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, που σχεδιάστηκε για να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις, διασώθηκε από τη Γερμανία, όταν υπέστη βλάβη στη Βαλτική Θάλασσα σε θυελλώδεις καιρικές συνθήκες, μεταφέροντας 100.000 τόνους πετρελαίου.
Το πλοίο «Eventin» με σημαία Παναμά, έχασε την ισχύ του την Παρασκευή.
Καθώς απειλείτο από θυελλώδεις ανέμους και κύματα ύψους τεσσάρων μέτρων στα ανοικτά του γερμανικού νησιού Ρίγκεν, η Γερμανία ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης εκτάκτου ανάγκης.
Μια φάλαγγα γερμανικών ρυμουλκών ρυμούλκησε το δεξαμενόπλοιο, μήκους 275 μέτρων, στο γερμανικό λιμάνι του Σάσνιτς για να αποτρέψει το ναυάγιο και την επακόλουθη περιβαλλοντική καταστροφή.
Η Αναλένα Μπέρμποκ κατηγόρησε τον Πούτιν ότι έθεσε σε κίνδυνο πολυσύχναστους θαλάσσιους δρόμους με τη χρήση ενός στόλου «σαραβαλιασμένων» πλοίων για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.
«Με την αδίστακτη ανάπτυξη ενός στόλου σκουριασμένων δεξαμενοπλοίων, ο Πούτιν όχι μόνο παρακάμπτει τις κυρώσεις, αλλά και αποδέχεται ότι η κυκλοφορία στη Βαλτική Θάλασσα ενδέχεται να σταματήσει», δήλωσε η ίδια, επισημαίνοντας την απειλή ναυαγίων.
Τον περασμένο μήνα, η Φινλανδία κατέσχεσε το πετρελαιοφόρο «Eagle S», ένα πλοίο με σημαία των Νήσων Κουκ στον Νότιο Ειρηνικό, το οποίο χρησιμοποίησε τις άγκυρές του για να κόψει το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας Estlink 2.
«Σχεδόν κάθε μήνα, πλοία καταστρέφουν σημαντικά υποθαλάσσια καλώδια στη Βαλτική Θάλασσα», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών στον γερμανικό όμιλο εφημερίδων Funke το Σάββατο.
«Τα πληρώματα των πλοίων κατεβάζουν άγκυρες στο νερό, τις σέρνουν για χιλιόμετρα στον πυθμένα χωρίς προφανή λόγο και στη συνέχεια τις χάνουν όταν τις ανασύρουν».
Το «Eventin» απέπλευσε από το ρωσικό λιμάνι Ουστ-Λούγκα για το Πορτ Σαϊντ της Αιγύπτου την Παρασκευή πριν υποστεί απώλεια ενέργειας στη θάλασσα, όταν ο καιρός επιδεινώθηκε.
Το βράδυ του Σαββάτου, γερμανικά ελικόπτερα παρέδωσαν μπαταρίες και θερμαντήρες στο 24μελές πλήρωμα του πλοίου. Το τι θα γίνει στη συνέχεια και πού θα επισκευαστεί το πλοίο, πρέπει να αποφασιστεί από την διοκτήτρια ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο «σκιώδης στόλος» του Πούτιν είναι μια αρμάδα περίπου 600 πλοίων, το ένα τρίτο των οποίων ανήκει στη ρωσική κρατική ναυτιλιακή εταιρεία Sovcomflot και τα περισσότερα πλέουν υπό σημαίες χωρών όπως ο Παναμάς, η Λιβερία, η Γκαμπόν ή οι Νήσοι Κουκ.
Πολλά από τα δεξαμενόπλοια είναι ηλικίας άνω των 20 ετών με ασαφείς δομές ιδιοκτησίας. Συχνά πλέουν ανασφάλιστα με επικίνδυνο φορτίο, όπως σημείωσαν οι Times.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News