513
O Τζεμ Εζντεμιρ και ο Καρλ Λάουτερμπαχ, υπουργοί Γεωργίας και Υγείας αντίστοιχα, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της χρήσης κάνναβης | REUTERS/Nadja Wohlleben

Η Γερμανία απελευθερώνει τη χρήση της κάνναβης

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2023, 15:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/04/2023 19:22
O Τζεμ Εζντεμιρ και ο Καρλ Λάουτερμπαχ, υπουργοί Γεωργίας και Υγείας αντίστοιχα, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της χρήσης κάνναβης
|REUTERS/Nadja Wohlleben

Η Γερμανία απελευθερώνει τη χρήση της κάνναβης

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2023, 15:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/04/2023 19:22

Μέχρι το τέλος του χρόνου, η ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης θα γίνει νόμιμη στη Γερμανία: αυτό δήλωσε τη Μ. Τετάρτη ο υπουργός Γεωργίας Τζεμ Εζντεμιρ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο με τον υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.

Τρόπον τινά ήταν μια ιστορική ημέρα για την Ευρώπη, καθώς η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς παρουσίασε τα σχέδιά της για μερική νομιμοποίηση της χρήσης της ινδικής κάνναβης.

Εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί, η Γερμανία θα είναι η μεγαλύτερη ελεγχόμενη εθνική αγορά κάνναβης στον κόσμο και η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που επιτρέπει την εμπορική πώλησή της – με δυνητικά σαρωτικές επιπτώσεις για ολόκληρη την Ενωση.

Οπως περιέγραψαν τα δύο υπουργεία, η νομοθεσία προβλέπει ότι η κάνναβη δεν θα ταξινομείται πλέον ως ναρκωτικό και οι πολίτες άνω των 18 θα επιτρέπεται να μεταφέρουν έως και 25 γραμμάρια κάνναβης για ιδιωτική χρήση.

Οι πολίτες θα είναι επίσης ελεύθεροι να καλλιεργούν έως και τρία φυτά στο σπίτι και τα αδειοδοτημένα καταστήματα και φαρμακεία θα μπορούν να πωλούν προϊόντα κάνναβης.

Σε ένα δεύτερο στάδιο, όπως αναφέρει η DW, θα είναι εφικτή η σύσταση σε τοπικό επίπεδο μη κερδοσκοπικών οργανισμών, γνωστών ήδη σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Μάλτα, ως «κλαμπ κάνναβης».

Τα συγκεκριμένα «κλαμπ» θα μπορούν να προμηθεύουν τα μέλη τους με κάνναβη για ιδιωτική χρήση. Απώτερος στόχος του νομοσχεδίου είναι να ρυθμιστεί εντός πενταετίας ένα συνολικό σύστημα παραγωγής, αγοράς και πώλησης κάνναβης για εμπορικούς σκοπούς, υπό αυστηρές προδιαγραφές και ελέγχους.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί για την πρώτη ανάγνωση και συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο εντός Απριλίου, ενώ τα βασικά σημεία του προέκυψαν μετά από μακρά και επίπονη –όπως διαφάνηκε και από τη συνέντευξη Τύπου– διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη από το περασμένο φθινόπωρο.

Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και προστασία των νέων

Οπως τόνισε ο Λάουτερμπαχ, με το νέο νομοσχέδιο οι στόχοι της γερμανικής συγκυβέρνησης είναι ξεκάθαροι: περισσότερη υγειονομική ασφάλεια στην κυκλοφορία και χρήση κάνναβης, καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, δηλαδή της διακίνησης κάνναβης στη μαύρη αγορά, μείωση των ποσοστών εγκληματικότητας που σχετίζεται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στη Γερμανία, και προστασία της δημόσιας υγείας, με έμφαση στη σωματική και ψυχική υγεία παιδιών και νέων.

Ο ίδιος τόνισε επανειλημμένα ότι η πώληση και αγορά κάνναβης σε άτομα κάτω των 18 ετών θα εξακολουθήσει να απαγορεύεται, ενώ αναμένεται να εντατικοποιηθούν τα σχολικά προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση κάνναβης και τις συνέπειες της κατανάλωσης ναρκωτικών ουσιών.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι, σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς, η ελεγχόμενη διακίνηση της κάνναβης στη γερμανική αγορά με όρους διαφάνειας και με βασικό μέλημα την προστασία της νεολαίας.

Από την πλευρά του, ο Εζντεμιρ τόνισε ότι η ιδιωτική χρήση κάνναβης αποτελεί παγκοσμίως «μια κοινωνική πραγματικότητα», απέναντι στην οποία oι πολιτικοί ουσιαστικά δεν πρέπει να εθελοτυφλούν, αλλά να βρουν λύσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο, η ανταποκρίτρια της DW στο Βερολίνο, Δήμητρα Κυρανούδη, τονίζει ότι η διαδικασία στο κοινοβούλιο αλλά και στο ομοσπονδιακό συμβούλιο, όπου εκπροσωπούνται τα γερμανικά κρατίδια, αναμένεται δύσκολη, διότι πολλά σημεία, όπως η ακριβής λειτουργία των σχεδιαζόμενων «κλαμπ κάνναβης», παραμένουν ακόμη ασαφή. Οι δε Χριστιανοδημοκράτες εκφράζουν ήδη σοβαρές ενστάσεις και ανησυχία ως προς την προστασία της νεολαίας από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...