250
Ισραηλινοί πύραυλοι αναχαιτίζουν ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα, στον ουρανό της πόλης Σντερότ, στις 13 Μαΐου | REUTERS/Ammar Awad

Η Γερμανία αγοράζει το Iron Dome του Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2023, 14:11
Ισραηλινοί πύραυλοι αναχαιτίζουν ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα, στον ουρανό της πόλης Σντερότ, στις 13 Μαΐου
|REUTERS/Ammar Awad

Η Γερμανία αγοράζει το Iron Dome του Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2023, 14:11

Η επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ ενέκρινε την πρώτη δόση ύψους 560 εκατ. ευρώ για την αγορά του ισραηλινού αμυντικού συστήματος Arrow-3 (Βέλος-3), καθώς η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τον στρατό της στο πλαίσιο ενός προγράμματος 100 δισ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε από τον Ολαφ Σολτς και το γερμανικό Κοινοβούλιο πέρυσι.

Οι συνολικές δαπάνες της Γερμανίας για το Arrow-3, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων, αναμένεται να φθάσουν τα τέσσερα δισ. ευρώ.

Η επιτροπή ενέκρινε επίσης την Τετάρτη περίπου 950 εκατ. ευρώ για την αγορά έξι γερμανικής κατασκευής συστημάτων αεράμυνας IRIS-T-SLM.

«Με την αγορά του γερμανικού IRIS-T SLM και του ισραηλινού Arrow, προωθούμε δύο σημαντικά τμήματα του προγράμματος, που θα συμβάλει στη δημιουργία μιας προστατευτικής ομπρέλας πάνω από τη Γερμανία», δήλωσε στο Politico ο Κάρστεν Κλάιν, βουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών στην επιτροπή.

Το σύστημα Arrow-3 αναπτύσσεται και κατασκευάζεται από την Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία σε συνεργασία με τον αμερικανικό αεροδιαστημικό κολοσσό Boeing. Ο Κλάιν δήλωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας, συνδυαστικά, θα παρέχουν εμβέλεια 2.400 χιλιομέτρων.

Το σύστημα Arrow-3 χρησιμοποιείται στο Ισραήλ από το 2017 ως μέρος του δικτύου προστασίας Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος).

Το Βερολίνο στοχεύει σε μια δεσμευτική σύμβαση για το σύστημα Arrow-3 μέχρι το τέλος του 2023, το οποίο θα μπορούσε να είναι λειτουργικό μέχρι το τέλος του 2025.

Στο πλαίσιο της εκτίναξης των αμυντικών δαπανών σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αεροδιαστημικές εταιρείες φοβούνται ότι δισεκατομμύρια ευρώ θα πάνε σε εργολάβους εκτός ΕΕ, μεταξύ άλλων στο Ισραήλ, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...