426
Μόνο «σιωπηλη» δεν είναι η υπουργός Θαλάσσης της Γαλλίας, η Ανίκ Ζιραρντέν, και ας γράφει ότι θέλει στην καρίνα η βαρκούλα… | EPA/CAROLINE BLUMBERG

Η γαλλίδα «πειρατίνα» της Μάγχης που τρομάζει τους Βρετανούς

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 19:52
Μόνο «σιωπηλη» δεν είναι η υπουργός Θαλάσσης της Γαλλίας, η Ανίκ Ζιραρντέν, και ας γράφει ότι θέλει στην καρίνα η βαρκούλα…
|EPA/CAROLINE BLUMBERG

Η γαλλίδα «πειρατίνα» της Μάγχης που τρομάζει τους Βρετανούς

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 19:52

Γεννημένη στο Σεν Μαλό της Βρετάνης, που ιστορικά υπήρξε άντρο κουρσάρων, η Ανίκ Ζιραρντέν, κόρη ψαρά, βαφτίστηκε «πειρατίνα» από τα ΜΜΕ, κυρίως της Βρετανίας, που της αποδίδουν εμπάθεια και εχθρότητα προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιατί; Επειδή πιστεύουν ότι αυτή, ως υπουργός Θαλάσσης στη γαλλική κυβέρνηση, είναι ο ιθύνων νους του ιδιότυπου «ναυτικού αποκλεισμού» της βρετανικής νήσου Τζέρσεϊ από καμιά εβδομηνταριά γαλλικά καΐκια, την περασμένη Πέμπτη.

Καθώς η Βρετανία απάντησε στις γαλλικές τράτες με επιτήρηση της όλης κατάστασης εκ μέρους του Πολεμικού Ναυτικού της, το σκηνικό που διαμορφώθηκε κατέστη ιδανικό για να γεννηθούν τίτλοι του στυλ «η πρώτη ναυμαχία του Brexit».

Ο λόγος πίσω από όλα αυτά βέβαια είναι η βρετανική πολιτική περιορισμού της πρόσβασης των γάλλων αλιέων στα νερά του Τζέρσεϊ.

Η Ζιραρντέν δεν σκιάχτηκε τα βρετανικά κανόνια, μίλησε ανοιχτά για γαλλικά «αντίποινα» και έριξε λάδι στη φωτιά, έτσι έγινε το πρόσωπο των ημερών – αν προτιμάτε, έκανε ένα δυναμικό ρεσάλτο στα πρωτοσέλιδα, κυριεύοντάς τα με το σπαθί της.

Η Corriere della Sera την τίμησε και με μία ωραία φωτογραφία της (στην κορυφή του θέματος), που τη δείχνει με το χέρι στη λαγουδέρα μιας βαρκούλας με το αταίριαστο στην περίσταση όνομα «Η αθόρυβη».

«Πειρατίνα» και φαστ φουντ δεν γίνεται. Η Ανίκ Ζιραρντέν καθαρίζει το όστρακο και ετοιμάζεται να το απολαύσει… (EPA/CAROLINE BLUMBERG)

Αλλά αθόρυβη βαρκούλα δεν μπορεί να πλεύσει εδώ, αφού δεν μιλάμε καν για ποταμάκια αλλά για την ταραγμένη Μάγχη – ταραγμένη από τις «προβοκάτσιες των Αγγλων» όπως κατήγγειλε η ίδια η Ζιραρντέν, οι οποίοι «παραβιάζουν τις συμφωνίες του Brexit» με «απαράδεκτους περιορισμούς».

Οι Ιταλοί χαρακτηρίζουν την 56χρονη υπουργό «μαχητική» και αναφέρονται στο περιπετειώδες οικογενειακό ιστορικό της, αφού ο πατέρας της κάποτε πήρε όλη τη φαμίλια του και την πήγε απέναντι από τις καναδικές ακτές, στο γαλλικό νησάκι Σεν Πιερ.

Εκεί μεγάλωσε η υπουργός, μαζί με τα τρία αδέλφια της, εκεί πήγε σχολείο – «από το οποίο κινδύνευσε να αποβληθεί όταν γέννησε την κόρη της, σε ηλικία μόλις 16 χρόνων», λέει η Corriere.

Απειλεί να κόψει το ρεύμα!

Είχε πάντα θάρρος και επιμονή, και τώρα, στην κρίση του Τζέρσεϊ, τα επιδεικνύει και με το παραπάνω: «Οι περιορισμοί κατά των ψαράδων μας παραβιάζουν τις συμφωνίες για την αλιεία μετά το Brexit, είναι απαράδεκτοι. Δεν θα ήθελα να εφαρμόσω μέτρα όπως η διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Τζέρσεϊ, αλλά θα το κάνω αν με αναγκάσουν» δηλώνει με αποφασιστικότητα και έτοιμη για όλα.

Η αλήθεια είναι ότι από τους χειρισμούς της Ζιραρντέν στην υπόθεση των δικαιωμάτων αλίευσης θα εξαρτηθεί και η ποιότητα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Βρετανία, από τούδε και στο εξής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...