Οι διαζευγμένοι γονείς που μοιράζονται την επιμέλεια θα μπορούν να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα όταν τα παιδιά τους είναι μαζί τους, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που θα δοκιμαστεί φέτος στη Γαλλία.
Από τον Σεπτέμβριο, σε ορισμένες υπηρεσίες, οι δημόσιοι υπάλληλοι που εφαρμόζουν σύστημα εναλλασσόμενης διαμονής των παιδιών θα εργάζονται μόνο τέσσερις ημέρες της εβδομάδες που τα παιδιά θα βρίσκονται στο σπίτι τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Γκαμπριέλ Ατάλ.
Ο 35χρονος Ατάλ, ο οποίος εισήγαγε το σύστημα στο υπουργείο Οικονομικών όταν ήταν υπουργός προϋπολογισμού πριν από δύο χρόνια, θέλει να διευρύνει την πρακτική σε ολόκληρο το εργατικό δυναμικό ως μέρος της προσπάθειας για τη βελτίωση της ποιότητας της εργασιακής ζωής στη Γαλλία, γράφουν οι Times.
Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν οι συνολικές ώρες εργασίας θα μειωθούν ή εάν το προσωπικό θα εργάζεται επιπλέον τις υπόλοιπες εβδομάδες, προκειμένου να συμπληρώσει τον ίδιο μηνιαίο μέσο όρο των 35 ωρών ανά εβδομάδα. Τα συνδικάτα και οι εργοδότες παροτρύνονται να διαπραγματευτούν τις μελλοντικές ρυθμίσεις τετραήμερης εβδομάδας.
Οι γονείς αναμένεται να προτιμήσουν το ρεπό τους να είναι τις Τετάρτες, καθώς τα σχολεία πρωτοβάθμιας και μέσης εκπαίδευσης δεν έχουν μαθήματα τα απογεύματα αυτής της ημέρας στη Γαλλία.
Επειτα από δύο δεκαετίες εκστρατειών για την ενθάρρυνση της συνεπιμέλειας και τη μείωση των μονογονεϊκών οικογενειών, σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά στη Γαλλία μετακινούνται, συνήθως κάθε εβδομάδα, μεταξύ των σπιτιών των δύο γονέων. Πλέον αντιπροσωπεύουν το 12% των παιδιών των χωρισμένων γονέων. Το ένα τέταρτο των παιδιών κάτω των 18 ετών στη Γαλλία έχει χωρισμένους γονείς.
Ενα νέο νομοσχέδιο στοχεύει τώρα στην αλλαγή του νόμου, αναφέρουν οι Times, ώστε να καταστήσει τη συνεπιμέλεια κανόνα. Το σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε από την Ελιζαμπέτ Ντουανό, μέλος της γαλλικής Γερουσίας και του κεντρώου μπλοκ του προέδρου Μακρόν, συναντά την αντίσταση των φεμινιστικών ομάδων.
Η μέγιστη 35ωρη εβδομάδα, που εισήχθη από μια σοσιαλιστική κυβέρνηση το 2000, επέτρεψε σε ορισμένες επιχειρήσεις και εργοδότες του δημόσιου τομέα να εφαρμόσουν την τετραήμερη εργασία την οποία απολαμβάνουν ήδη περίπου 10.000 άτομα. Τέσσερις βάρδιες οκτώμισι ωρών αντί για πέντε επτάωρες είναι συνηθισμένες στη Γαλλία. Ο οργανισμός μεταφορών της περιοχής του Παρισιού, RATP, εισήγαγε πρόσφατα τη δοκιμαστική τετραήμερη 35ωρη εβδομάδα για μέρος του προσωπικού.
Τα σκανδιναβικά κράτη έχουν επεκτείνει τις ρυθμίσεις για το τετραήμερο και το 2022 το Βέλγιο έγινε το πρώτο κράτος της ΕΕ που εφάρμοσε νόμιμη τετραήμερη εβδομάδα, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να διατηρούν τον ίδιο μισθό.
Η Γαλλία παρατήρησε την επιτυχία μιας μεγάλης δοκιμής για τετραήμερο στη Βρετανία στην οποία συμμετείχαν 61 εταιρείες και η οποία πραγματοποιήθηκε σε διάστημα έξι μηνών το 2022. Μια αντίστοιχη δοκιμή, που διεξήχθη πέρυσι μεταξύ του προσωπικού κοινωνικής ασφάλισης στη γαλλική επαρχία της Πικαρδίας, τελείωσε με τους γονείς να παραπονούνται ότι οι περισσότερες καθημερινές ώρες εργασίας τους εμπόδιζαν να μεταφέρουν τα παιδιά από και προς το σχολείο.
Το τετραήμερο σχέδιο για χωρισμένους γονείς, το οποίο σκιαγράφησε ο πρωθυπουργός στην επιχειρηματική εφημερίδα La Tribune, επικροτήθηκε γενικά, αν και έχει εγείρει ερωτήματα. Ορισμένοι ειδικοί πρότειναν ότι θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί από τις μικρότερες επιχειρήσεις και ότι θα έπρεπε να επεκταθεί σε όλους τους γονείς μικρών παιδιών, προκειμένου να μη δημιουργήσει διακρίσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News