590
Ο κοριός σε δαγκώνει τη νύχτα που κοιμάσαι και μπορεί να σου ρουφάει το αίμα έως και για πέντε λεπτά! Το δήγμα του προκαλεί έντονη φαγούρα | Edwin Remsburg/VW Pics via Getty Images/Ideal Image

Η Γαλλία ανακάλυψε σκόνη-υπερόπλο κατά των κοριών

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2024, 21:45
Ο κοριός σε δαγκώνει τη νύχτα που κοιμάσαι και μπορεί να σου ρουφάει το αίμα έως και για πέντε λεπτά! Το δήγμα του προκαλεί έντονη φαγούρα
|Edwin Remsburg/VW Pics via Getty Images/Ideal Image

Η Γαλλία ανακάλυψε σκόνη-υπερόπλο κατά των κοριών

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2024, 21:45

Πέρυσι τέτοια εποχή δύο το Παρίσι υπέφερε από δύο «ασθένειες»: τους κοριούς και τον πανικό για τους κοριούς.

Τα αιμοβόρα ζωύφια βρίσκονταν παντού στην γαλλική πρωτεύουσα: σε σχολεία, σε κινηματογράφους, στο μετρό, και βέβαια σε δεκάδες ξενοδοχεία και άλλου είδους καταλύματα (τα στρώματα είναι το αγαπημένο τους καταφύγιο – δεν είναι τυχαίο ότι στα αγγλικά λέγονται bedbugs, δηλαδή ζωύφια του κρεβατιού). Στα κοινωνικά δίκτυα είχαν γίνει viral για ένα διάστημα οι φωτογραφίες και τα βιντεάκια από δαγκωμένους από κοριούς ταξιδιώτες που δυσφήμιζαν τη Γαλλία στα πέρατα της Γης.

Ο πόλεμος των κοριών προκάλεσε μέχρι και πολιτικές και διπλωματικές αναταράξεις, αφού το Παρίσι έμπαινε τότε στην τελική ευθεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Η γαλλική κυβέρνηση, υπενθυμίζουν οι Times, είχε κατηγορήσει τη «ρωσική παραπληροφόρηση» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «φούσκωμα» του προβλήματος, αλλά υλοποίησε εκστρατεία για την εξάλειψη των μολύνσεων πριν από τους Αγώνες του Παρισιού, εν μέσω διάχυτης ανησυχίας ότι ο φόβος για τα… αιμοβόρα έντομα θα απέτρεπε τους επισκέπτες.

Η Νότια Κορέα «επιστράτευσε», μάλιστα, έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο-ανιχνευτή στο κύριο διεθνές αεροδρόμιό της για τον εντοπισμό κοριών στις αποσκευές των αθλητών και των φιλάθλων που επέστρεφαν από τους Αγώνες…

Ο Κέκο, ο κορεάτης σκύλος που ψάχνει για κοριούς στις βαλίτσες όσων επιστρέφουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Τέτοιους σκύλους ανιχνευτές είχαν επιστρατεύσει πέρυσι οι Αρχές του Παρισιού για κινηματογράφους και άλλους χώρους συναθροίσεων (Yonhap via REUTERS)

Επάνω στην κορύφωση του πανικού, τα κοινά εντομοκτόνα αποδείχθηκαν άχρηστα, αφού εν τω μεταξύ οι κοριοί είχαν αναπτύξει αντοχή απέναντί τους. Εναν χρόνο αργότερα γάλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα φυσικό φάρμακο που τους εξαλείφει μέσα σε 24 ώρες.

Είναι μια σκόνη από πηλό που χρησιμοποιείται ως καθαριστικό λεκέδων και η οποία –ύστερα από δοκιμές 18 μηνών, όπως αναφέρουν οι λονδρέζικοι Times– αποδείχθηκε ότι μπορεί να εξοντώσει τα έντομα με συνοπτικές διαδικασίες. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νίκαιας ονόμασαν τη «θαυματουργή» σκόνη Terre de Sommières, από το ομώνυμο χωριό της νότιας Γαλλίας όπου πρωτο-ανακαλύφθηκε ο συγκεκριμένος πηλός τον 19ο αιώνα.

Η δράση αυτής της σκόνης βασίζεται στο ότι κολλάει πάνω στο σώμα των εντόμων και τους προκαλεί αφυδάτωση, εξαιτίας της οποίας τελικά πεθαίνουν.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι το Terre de Sommières σκοτώνει τους κοριούς μέσα σε 24 ώρες» δήλωσε ο δρ Πασκάλ Ντελονέ, ειδικός στα έντομα και τα παράσιτα και μέλος της ερευνητικής ομάδας που μελέτησε τη δράση της σκόνης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ντελονέ, ένα λεπτό στρώμα σκόνης πρέπει να απλώνεται στις προσβεβλημένες επιφάνειες (πλαίσια και βάσεις κρεβατιών, γωνίες κ.λπ.), αφού προηγηθεί σχολαστικός καθαρισμός με ατμό και απομάκρυνση των ορατών εντόμων με ηλεκτρική σκούπα.

Ο επιστήμονας εξήγησε ότι το Terre de Sommières είναι φυσικό προϊόν, εύκολο στη χρήση, προσιτό σε όλους και φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ διευκρίνισε ότι ενέχει πολύ μικρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, καθώς «είναι μη διαβρωτικό για τις αναπνευστικές οδούς».

Περίπου το 11% των γαλλικών νοικοκυριών ήταν μολυσμένα με κοριούς μεταξύ 2017-2022, με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές να υπολογίζουν ότι δαπανήθηκαν πάνω από 1,4 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση των εντόμων. Οπως γράφουν οι Times, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι και στη Βρετανία έχουν αυξηθεί οι κοριοί – πέρυσι εθεάθησαν ακόμη και στο μετρό του Λονδίνου.

Ο πηλός που αποτελεί την πρώτη ύλη για το Terre de Sommières σήμερα εισάγεται στη Γαλλία κυρίως από το Μαρόκο.

Ηδη, πάντως, άρχισαν οι… μουρμούρες από τους ανταγωνιστές, που δεν είναι άλλοι από τους παρασκευαστές χημικών εντομοκτόνων: αμφισβητούν τα οφέλη της σκόνης, ενώ ισχυρίζονται ότι μπορεί να βλάψει την υγεία όσων εισπνέουν τα λεπτά σωματίδιά της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...