322
Οι ηγέτες της G7 και μαζί τους, τρίτος από αριστερά, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα | Leon Neal/Pool via REUTERS

Η G7 θα προσφέρει τουλάχιστον ένα δισ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2021, 12:54
Οι ηγέτες της G7 και μαζί τους, τρίτος από αριστερά, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα
| Leon Neal/Pool via REUTERS

Η G7 θα προσφέρει τουλάχιστον ένα δισ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2021, 12:54

Οι χώρες της G7 θα προσφέρουν 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 την επόμενη χρονιά και θα εργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα, την G20 και άλλες χώρες για να αυξήσουν τη συνεισφορά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το σχεδόν οριστικό προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου.

«Οι δεσμεύσεις από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε τον Φεβρουάριο του 2021 συμπεριλαμβανομένης της τωρινής συνάντησης στο Κάρμπις Μπέι προβλέπουν 1 δισ. δόσεις για τον επόμενο χρόνο», αναφέρεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης, το οποίο είδε το Reuters.

Δύο πηγές δήλωσαν ότι η ανακοίνωση έχει σε μεγάλο βαθμό οριστικοποιηθεί από τους διπλωμάτες που εργάστηκαν έως αργά το Σάββατο για να συμφωνήσουν στο κείμενο, αν και τμήματα του προσχεδίου μπορεί να αλλάξουν.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, υπάρχουν λίγες διαφωνίες αναφορικά με την ανακοίνωση, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία οριστικοποίησης, αν και η Ιαπωνία πίεσε για πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην Κίνα.

Η G7 ανέφερε στο προσχέδιο ότι οι δωρεές εμβολίων βασίζονται σε εξαγωγές από εγχώρια παραγωγή με τουλάχιστον 700 εκατ. δόσεις να έχουν ήδη εξαχθεί ή να πρόκειται να εξαχθούν φέτος, εκ των οποίων τουλάχιστον το 50% έχει διατεθεί σε χώρες που δεν ανήκουν στην Ομάδα των Επτά.

Η Ομάδα πρόσθεσε ότι έχει «δέσμευση να συνεχίσει τις εξαγωγές σε σημαντικές ποσότητες. Και την προώθηση της εθελοντικής αδειοδότησης και της παγκόσμιας παραγωγής για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς, που έως τώρα αντιστοιχεί στο 95% της προμήθειας από τον COVAX».

Ο μηχανισμός COVAX, που έχει τη στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της συμμαχίας για τα εμβόλια GAVI, έχει στόχο να διασφαλίσει 2 δισ. δόσεις εμβολίων για χώρες χαμηλότερου εισοδήματος έως τα τέλη του 2021. Ως σήμερα, οι παραδόσεις υπολείπονται σημαντικά του στόχου.

«Επαναβεβαιώνουμε τη στήριξή μας για όλους τους πυλώνες της ACT-A για όλες τις θεραπείες, τεστ και τη ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας καθώς και για τα εμβόλια», σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης. Σκοπός της συμμαχίας ACT-A (Επιταχυντής Πρόσβασης στα Εργαλεία κατά της COVID-19) είναι να επιταχύνει τον σχεδιασμό, την παραγωγή και τη διανομή των εμβολίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News