464
Η φρεγάτα «Ψαρά» (F 454) μαζί με το αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz, USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh-Burke, USS Thomas Hudner (DDG 116), USS Mitscher (DDG 57) και την Ιταλική φρεγάτα κλάσης Carlo Bergamini, ITS Virginio Fasan (F 591) | US Navy

Η φρεγάτα «Ψαρά» στη Μεσόγειο μαζί με το αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower»

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2021, 10:42
Η φρεγάτα «Ψαρά» (F 454) μαζί με το αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz, USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh-Burke, USS Thomas Hudner (DDG 116), USS Mitscher (DDG 57) και την Ιταλική φρεγάτα κλάσης Carlo Bergamini, ITS Virginio Fasan (F 591)
|US Navy

Η φρεγάτα «Ψαρά» στη Μεσόγειο μαζί με το αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower»

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2021, 10:42

Φωτογραφίες από τη συνεκπαίδευση της φρεγάτας «Ψαρά» του Πολεμικού μας Ναυτικού με το αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» και τα αντιτορπιλικά «USS Thomas Hudner», «USS Mitscher» του Ναυτικού των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, έδωσε στη δημοσιότητα η διεύθυνση Ενημέρωσης του 6ου Στόλου.

Οπως αναφέρει το αμερικανικό Ναυτικό, η συνεκπαίδευση πραγματοποιείται σε συντονισμό με το ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της συνεργασίας σε επιχειρησιακές και τακτικές διαδικασίες.

Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ είμαστε προσηλωμένοι στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Οι κοινές αεροναυτικές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ στη Μεσόγειο έχουν πυκνώσει προκαλώντας έκδηλο εκνευρισμό στην Αγκυρα. Μόλις χθες -μία ημέρα μετά τις «καμπάνες» Μπλίνκεν για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή (εδώ)- ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν, Φουάτ Οκτάι, βγήκε να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι ουδέτερες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο δελτίο Τύπου του 6ου Στόλου για τη συνεκπαίδευση της φρεγάτας «Ψαρά» με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο και τις άλλες μονάδες του λεγόμενου ΙΚΕ Strike Group, τονίζεται ότι «η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός Σύμμαχος του ΝΑΤΟ, επιδεικνύοντας  προσήλωση στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» .

«Η Ελλάδα, φιλοξενεί τη Δραστηριότητα Ναυτικής Υποστήριξης των ΗΠΑ στον Κόλπο της Σούδας, επιτρέποντας στις δυνάμεις των ΗΠΑ, των Συμμάχων και των εθνικών εταίρων να λειτουργούν και να διέρχονται εντός και πέρα από τις κρίσιμες θαλάσσιες λωρίδες της Μεσογείου» συνεχίζει η ανακοίνωση όπου επαναλαμβάνεται:

«Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συνεχίζουν να αναπτύσσουν στενότερη συνεργασία μαζί της σε όλα τα επίπεδα».

«Το IKE Strike Group έχει την τιμή να συνεργάζεται με τους Έλληνες Συμμάχους μας και να βασίζεται σε ένα θεμέλιο εμπιστοσύνης και αμοιβαίας δέσμευσης που εκτείνεται σε 70 χρόνια», δήλωσε ο διοικητής Carrier Strike Group TWO Σκοτ Ρόμπερτσον. «Είμαστε πιο δυνατοί όταν δουλεύουμε μαζί με τους συμμάχους μας και με τέτοιες επιχειρήσεις. Η ενοποίηση των θαλάσσιων δυνάμεών μας βοηθά στη διασφάλιση ελεύθερων και ανοιχτών συνθηκών στη θάλασσα», τόνισε.

Την κοινή άσκηση Ελλάδος – ΗΠΑ στη Μεσόγειο χαιρέτισε και ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

«Η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και κάθε μέρα γίνεται ακόμα πιο ισχυρή», υπογράμμισε.«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που βλέπω το IKE Strike Group στη Μεσόγειο – μια στρατηγικά δυναμική περιοχή όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τη δέσμευσή τους».

«Η συνεταιριστική ανάπτυξη μεταξύ των δυνάμεών μας», πρόσθεσε ο κ. Πάιατ στη σχετική δήλωσή του, «είναι μια άλλη εξαιρετική ευκαιρία για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της εταιρικής σχέσης τους, συμβάλλοντας στην προώθηση των κοινών μας περιφερειακών στόχων άμυνας και ασφάλειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να αναδείξουν και να αποδείξουν τη ζωτική μας σχέση ασφάλειας με την Ελλάδα, η οποία κωδικοποιείται στην ενημερωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...