802
Ο τυφώνας Μίλτον πάνω από τη Φλόριντα, όπως φαινόταν από τον δορυφόρο της NOAA, στις 11 το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) | National Oceanic and Atmospheric Administration

Η Φλόριντα στο έλεος του τυφώνα: Ο Μίλτον ξερίζωσε και στέγες σταδίων!

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2024, 09:19
Ο τυφώνας Μίλτον πάνω από τη Φλόριντα, όπως φαινόταν από τον δορυφόρο της NOAA, στις 11 το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα)
|National Oceanic and Atmospheric Administration

Η Φλόριντα στο έλεος του τυφώνα: Ο Μίλτον ξερίζωσε και στέγες σταδίων!

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2024, 09:19

H Φλόριντα βρέθηκε στο έλεος του τυφώνα Μίλτον (Milton), ο οποίος ναι μεν έφτασε στην ξηρά ως επικίνδυνη καταιγίδα κατηγορίας 3 και εξασθένησε σε κατηγορία 1, αλλά ήδη προκάλεσε καταστροφές και θύματα.

Σε μια εικονογράφηση της καταστροφής Μίλτον πέρασε με σφοδρότητα από την περιοχή του Κόλπου της Τάμπα το βράδυ της Τετάρτης και κατέστρεψε τη στέγη του θολωτού σταδίου πολλαπλών χρήσεων Tropicana Field, που βρίσκεται στο Σεντ Πίτερσμπεργκ της Φλόριντα ως έδρα της φημισμένης ομάδας μπέιζμπολ Τάμπα Μπέι Ρέις. Κομμάτια της στέγης του σταδίου παρασύρθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους.

Η οροφή του σταδίου των Τάμπα Μπέι Ρέις (X/@Catharine1228/via REUTERS).

Το ίδιο στάδιο, χρησιμοποιούνταν ως βάση των σωστικών συνεργείων πρώτης ανάγκης που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή για την αντιμετώπιση της κατηγορίας.

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC) ενημέρωσε πως ο Μίλτον έφθασε κοντά στη νήσο Σιέστα Κι, συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 205 χλμ/ώρα. Οι εικόνες που μετέδωσε το CNN από το χτύπημα των ανεμοστρόβιλων στη Σιέστα Κι σοκαριστικές.

Ο Μίλτον έριξε περίπου 40 εκατοστά βροχής σε Ταμπα και Σεν Πιτερσμπεργκ, ενώ αναφέρθηκαν και «θάνατοι» στην κομητεία Σεντ Λούσι της Φλόριντα, από ένα ξέσπασμα ανεμοστρόβιλου νωρίτερα.

Οι νυχτερινές ώρες (πρωί Πέμπτης, ώρα Ελλάδας) αναμενόταν να είναι οι δυσκολότερες για τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Λι Κάουντι της Φλόριντα (Lee County Sheriff’s Office via Facebook/Handout via REUTERS)
Ο,τι απέμεινε από ένα σπίτι στο Φορτ Μάγιερς (REUTERS/Ricardo Arduengo)
Δέντρα ξεριζώθηκαν και κατέστρεψαν οχήματα και σπίτια ( REUTERS/Ricardo Arduengo)

Η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, έκανε νέα έκκληση στους κατοίκους να μείνουν προφυλαγμένοι σε ασφαλές σημείο. Εκδόθηκε δεύτερος συναγερμός κατάστασης έκτακτης ανάγκης για πλημμύρες στις περιοχές Τάμπα, Σεν Πιτερσμπεργκ, Ριβερβιου και Παλμέτο.

Αξιωματούχοι στην κομητεία Μάρτιν της Φλόριντα επιβεβαίωσαν ότι έχουν αναφερθεί αρκετοί τραυματισμοί και δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, καθώς ο τυφώνας Μίλτον έπληξε την «Ηλιόλουστη», όπως είναι το προσονύμιό της, Πολιτεία, με εξαιρετικά ισχυρούς ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις και καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους.

Δεκάδες οι προειδοποιήσεις για ανεμοστρόβιλους σχεδόν σε όλη τη νότια Φλόριντα (The Weather Channel)

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από ένα εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές. Ο μεγαλύτερος αριθμός διακοπών ηλεκτροδότησης σημειώθηκε στην κομητεία της Σεϊρασότα –ένα ειδυλιακό μέρος για διακοπές– και στη γειτονική κομητεία Μανατί. Επειτα ο κυκλώνας κινήθηκε προς Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Η Σεϊρασότα, ένα υπέροχο θέρετρο 60.000 κατοίκων, θυμίζει πόλη-φάντασμα, καθώς η βροχή γινόταν όλο και εντονότερη.

Ο Μπραντ Ριβς – ένας κάτοικος που επέλεξε να παραμείνει στο σπίτι του – είπε φοβάται πως ίσως δει αυτήν την όμορφη πόλη, στην οποία πέρασε 15 χρόνια της ζωής του, να καταστρέφεται. Λίγο βορειότερα, στην Τάμπα, ο 36χρονος Ράντι Πράιορ έλεγε πως δεν έχουν ακόμη επουλωθεί οι πληγές που προκάλεσε ο κυκλώνας Ελίν. Σε μια άλλη μεγάλη πόλη στη δυτική ακτή της Φλόριντα, στο Φόρτ Μάγιερς, η Ντέμπι Έντουαρντς τονίζει πως «όλοι είναι ανήσυχοι».

Ο κυκλώνας Μίλτον σάρωσε τη Φλόριντα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, περνώντας πολύ κοντά από το Ορλάντο, όπου τα θεματικά πάρκα της Disney World έκλεισαν όπως έκλεισαν και τα αεροδρόμια σε Τάμπα και Σεϊρασότα.

Ο τυφώνας Μίλτον προκάλεσε κύματα ύψους 4,5 μέτρων στις παράκτιες περιοχές και ισχυρές βροχοπτώσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα «καταστροφικές και απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες», υπογραμμίζει το NHC.

Οι αρχές έχουν επισημάνει εξάλλου τον πρόσθετο κίνδυνο από τα πολυάριθμα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ελίν, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 236 ανθρώπους στο νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 15 στη Φλόριντα.

Ανεμοστρόβιλοι αναφέρθηκαν στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της Φλόριντα, σύμφωνα με το Weather Channel.

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους των απειλούμενων περιοχών να απομακρυνθούν εσπευσμένα, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για «ζήτημα ζωής και θανάτου».

Η Φλόριντα, η τρίτη πολυπληθέστερη αμερικανική πολιτεία και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, είναι συνηθισμένη σε κυκλώνες. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο πιθανή την ταχεία ενίσχυσή τους και αυξάνει τον κίνδυνο ακραίων φαινομένων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε «χιονοστιβάδα ψεμάτων» από τον προκάτοχό του και υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας τις κατηγορίες του περί ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας στα θύματα του κυκλώνα Ελίν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...