702
Η καχυποψία της Φινλανδίας απέναντι στις κινήσεις της Ρωσίας αγγίζει τα όρια συναγερμού | Shutterstock/xbrchx

Η Φινλανδία μπλοκάρει τις αγορές οικοπέδων από Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2023, 19:48
Η καχυποψία της Φινλανδίας απέναντι στις κινήσεις της Ρωσίας αγγίζει τα όρια συναγερμού
|Shutterstock/xbrchx

Η Φινλανδία μπλοκάρει τις αγορές οικοπέδων από Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2023, 19:48

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οι Ρώσοι απολάμβαναν αυξημένη ελευθερία στην αγορά real estate σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Η Φινλανδία δεν αποτελούσε εξαίρεση, παρά την αιματηρή πρόσφατη ιστορία, καθώς η χώρα διεξήγαγε δύο πολέμους με τη Σοβιετική Ενωση στα μέσα του περασμένου αιώνα.

Ολα αυτά αλλάζουν άρδην τον τελευταίο χρόνο, από την αρχή της ρωσικής εισβολή στην Ουκρανία. Με μια ιστορικής σημασίας απόφαση, το υπουργείο Αμυνας της Φινλανδίας απαγόρευσε την εξαγορά ενός γηροκομείου της πόλης Κανκαανπάα από τρεις ρώσους πολίτες, καθώς η περιοχή γύρω από το κτίριο προσφέρει οπτική πρόσβαση στη γειτονική στρατιωτική βάση «Νιινισάλο».

Το «Φρούριο Μιινισάλο» είναι μια βάση εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων που προορίζονται για την εθνική άμυνα της Φινλανδίας και για επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Τον περασμένο Μάιο, η κοινή άσκηση εκπαίδευσης Φινλανδίας – NATO «Βέλος 22» –ένα τεστ ετοιμότητας των τεθωρακισμένων ταξιαρχιών– εκτελέστηκε με επίκεντρο τη συγκεκριμένη βάση.

Σε μια οποιαδήποτε καθημερινή, πράσινα στρατιωτικά μεταφορικά οχήματα του φινλανδικού στρατού είναι ορατά καθώς εισέρχονται και εξέρχονται από τη βάση «Νιινισάλο». Το γηροκομείο που επιθυμούσαν να αγοράσουν οι τρεις Ρώσοι είχε καθαρή θέα σε μερικούς από τους δρόμους εισόδου και εξόδου του στρατοπέδου.

Σε δήλωσή της, η φινλανδική κυβέρνηση ανέφερε ότι η συναλλαγή απορρίφθηκε λόγω του «ειδικού ρόλου» που διαδραματίζει η πόλη Κανκαανπάα στη διασφάλιση της εθνικής άμυνας της χώρας. «Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, είναι πιθανό η μη γηγενής ιδιοκτησία γης στην περιοχή του Φρουρίου Μιινισάλο να χρησιμοποιηθεί με τρόπο που θα δημιουργούσε θέματα  εθνικής άμυνας και διασφάλισης της εδαφικής μας ακεραιότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ρώσοι αγοραστές δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Politico να σχολιάσουν την απόφαση της φινλανδικής κυβέρνησης μέσω email. Παράλληλα, παρότι είχαν έναν μήνα στη διάθεσή τους να εφεσιβάλουν την απόφαση δικαστικώς, δεν το έπραξαν.

Η υπόθεση του Κανκαανπάα δείχνει πώς η καχυποψία για τη ρωσική δραστηριότητα –κρατική και ιδιωτική– έχει εκτοξευθεί στα γειτονικά της κράτη, καθώς συμπληρώνεται η πρώτη επέτειος της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι Φινλανδοί δεν είχαν ποτέ μέχρι σήμερα απαγορεύσει σε ρώσους επιχειρηματίες να επενδύσουν σε διάφορους τομείς της φινλανδικής οικονομίας.

Τρεις ρώσοι δισεκατομμυριούχοι αγόρασαν πρόσφατα μια κορυφαία φινλανδική ομάδα χόκεϊ επί πάγου και την έφεραν στο ρωσικό πρωτάθλημα. Μια φινλανδική ενεργειακή εταιρεία ανακοίνωσε ένα κοινό σχέδιο με τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Φινλανδία.

Σε όλη την επικράτεια της  σκανδιναβικής χώρας, Ρώσοι άρπαξαν εξοχικές κατοικίες σε δάση, σε γραφικές όχθες λιμνών και σε απομακρυσμένα αρχιπελάγη της Βαλτικής Θάλασσας, σε μια σειρά αγορών που εκείνη την εποχή θεωρούνταν ευρέως ως αθώες επενδύσεις σε ένα οικονομικά σταθερό γειτονικό κράτος.

Αλλά τώρα, με την επιθετικότητα του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία να εντείνεται και τις δραστηριότητες της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας GRU να γίνονται όλο και πιο ορατές σε όλη την Ευρώπη, οι αγορές ακινήτων από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές χώρες αντιμετωπίζονται με πολύ μεγαλύτερο σκεπτικισμό.

Η Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα μήκους 1.340 χλμ. με τη Ρωσία, θεωρεί τον εαυτό της ιδιαίτερα ευάλωτη στις μυστικές ρωσικές επιχειρήσεις και έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για το πώς οι Ρώσοι αποκτούν περιουσιακά στοιχεία στη χώρα. Ενας Φινλανδός αγόρασε εκ νέου την ομάδα χόκεϊ επί πάγου, ενώ τα σχέδια για την κοινή κατασκευή του πυρηνικού σταθμού εγκαταλείφθηκαν πέρυσι.

Το υπουργείο Αμυνας έλαβε ειδικές εξουσίες το 2020, για να εμποδίζει τις πωλήσεις ακινήτων σε Ρώσους και άλλους πολίτες εκτός της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, αλλά δεν τις είχε χρησιμοποιήσει ποτέ πριν από την υπόθεση Κανκαανπάα για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η μόνη άλλη απόρριψη αίτησης εξαγοράς ακινήτου τα τελευταία χρόνια ήταν λόγω μη καταβληθείσας αμοιβής διεκπεραίωσης.

Ειδικοί πιστεύουν ότι οι φινλανδοί αξιωματούχοι πιθανότατα ανησυχούν ότι το γηροκομείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ειδικές δυνάμεις σε μυστικές αποστολές ή, τουλάχιστον, ως σταθμός παρακολούθησης των τεκταινόμενων γύρω από τη στρατιωτική βάση. Στην απόφασή του, το υπουργείο Αμυνας της Φινλανδίας ανέφερε ότι οι ρώσοι επίδοξοι αγοραστές του γηροκομείου είχαν αλλάξει πολλές φορές τις εξηγήσεις τους σχετικά με τον σκοπό χρήσης του κτιρίου. Οι εξηγήσεις τους «απλά δεν ήταν πειστικές», δήλωσε το υπουργείο.

Η αυστηροποίηση της φινλανδικής πολιτικής ιδιοκτησίας έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τη σκανδιναβική χώρα, καθώς ζητά την ένταξή της στο NATO, μαζί με τη γειτονική Σουηδία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απειλήσει με σκληρό «στρατιωτικο–τεχνολογικό χτύπημα» ως απάντηση στις υποψηφιότητες, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις για αυξημένη επαγρύπνηση από τα δύο σκανδιναβικά κράτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...