Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρέθηκε (και) αυτή την εβδομάδα ο Ελον Μασκ εν μέσω των πληροφοριών που θέλουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να λέει στον δισεκατομμυριούχο ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, εάν η Ουκρανία επιχειρήσει να ανακαταλάβει την Κριμαία.
Ο ιδρυτής της SpaceX, ο οποίος δημοσίευσε στο Twitter ένα «ειρηνευτικό σχέδιο» που ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τις ρωσικές απαιτήσεις, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι συνομίλησε με τον ρώσο πρόεδρο προτού γνωστοποιήσει την πρότασή του για τη λήξη του πολέμου.
Πηγή των αναφορών περί επικοινωνίας Πούτιν – Μασκ ήταν ο Ιαν Μπρέμερ, ο πρόεδρος του Eurasian Group, μιας ευρέως αναγνωρισμένης εταιρείας η οποία παρέχει συμβουλεύει κυβερνήσεις σχετικά με παγκόσμιους κινδύνους, έγραψε η Telegraph.
elon musk told me he had spoken with putin and the kremlin directly about ukraine. he also told me what the kremlin’s red lines were.
— ian bremmer (@ianbremmer) October 11, 2022
Ο Λευκός Οίκος κράτησε αποστάσεις από το φημολογούμενο τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ανδρών. Την ίδια ώρα, πάντως, ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ Τζέρεμι Φλέμινγκ, προειδοποιούσε ότι δεν υπάρχει «καμία εγγύηση» ότι η Δύση θα μπορούσε να προβλέψει ένα πυρηνικό πλήγμα από τη Ρωσία.
Εν μέσω των υποψιών ότι η Μόσχα τοποθέτησε εκρηκτικά σε υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επίσης τόνισε ότι η κλιμάκωση θα ήταν αναπόφευκτη εάν ρώσοι σαμποτέρ στοχεύσουν υποδομές στη Δύση.
Η Ουκρανία βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο των μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων της Ρωσίας τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από το πρώτο, εδώ και καιρό, σφοδρό κύμα βομβαρδισμών τη Δευτέρα. Ωστόσο, οι πρόσφατες αντεπιθέσεις των δυνάμεων του Κιέβου έχουν αφήσει το ρωσικό στράτευμα σε δυσχερή θέση.
«Ετοιμος να διαπραγματευτεί» ο Πούτιν, εάν η Κριμαία παραμείνει ρωσική
Ο Πούτιν φέρεται να είπε στον Μασκ ότι ήταν «έτοιμος να διαπραγματευτεί» με την Ουκρανία εφόσον η χερσόνησος της Κριμαίας –που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014– παραμείνει στα χέρια της Ρωσίας και το Κίεβο «αποδεχτεί ένα καθεστώς ουδετερότητας», προσέθεσε στο ρεπορτάζ της η Telegraph.
«Η εναλλακτική» στο σενάριο αυτό «θα ήταν η μεγάλη κλιμάκωση. Επιπλέον, εάν ο Ζελένσκι εισέβαλλε στην Κριμαία, η Ρωσία θα ανταπαντούσε με πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία. Ο Ελον είπε ότι έπρεπε να γίνουν όλα για να αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα», ανέφερε ο Μπρέμερ.
Ο 51χρονος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος έχει αμερικανική υπηκοότητα, διέψευσε τα παραπάνω, λέγοντας ότι είχε μιλήσει με τον ρώσο πρόεδρο μόνο μία φορά, πριν από 18 μήνες, για το Διάστημα.
Αναφερθείς στο φημολογούμενο τηλεφώνημα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο Μασκ «προφανώς δεν εκπροσωπεί την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτές τις συνομιλίες».
Μετά τη φερόμενη συνομιλία των Πούτιν – Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος δημοσίευσε ένα σχέδιο για την ειρήνη στο Twitter, το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε τη διεξαγωγή εκλογών υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ στις τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε ότι προσάρτησε την περασμένη εβδομάδα.
Ukraine-Russia Peace:
– Redo elections of annexed regions under UN supervision. Russia leaves if that is will of the people.
– Crimea formally part of Russia, as it has been since 1783 (until Khrushchev’s mistake).
– Water supply to Crimea assured.
– Ukraine remains neutral.
— Elon Musk (@elonmusk) October 3, 2022
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Inc πρότεινε επίσης να αναγνωριστεί επισήμως η ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία, να εξασφαλιστεί η παροχή νερού στη χερσόνησο και να παραμείνει ουδέτερη η Ουκρανία – πρόκειται για θέσεις που απηχούν τα αιτήματα του Κρεμλίνου.
Ο Μασκ ζήτησε έπειτα από τους χρήστες του Twitter να ψηφίσουν αν υποστηρίζουν ή όχι το σχέδιό του, για να του «απαντήσει» αργότερα ο Ζελένσκι με ένα γκάλοπ με το ερώτημα «Ποιος Ελον Μασκ σας αρέσει περισσότερο; Εκείνος που υποστηρίζει την Ουκρανία ή εκείνος που υποστηρίζει τη Ρωσία;».
Η παρέμβαση του Μασκ προκάλεσε την οργή του Κιέβου, ωστόσο η Μόσχα την καλωσόρισε, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, να λέει ότι είναι «πολύ θετικό που κάποιος όπως ο Ελον Μασκ αναζητά μια ειρηνική διέξοδο από αυτή την κατάσταση».
Οι ισχυρισμοί του Μπρέμερ αποτέλεσαν την πρώτη αναφορά περί προσωπικής επαφής του δισεκατομμυριούχου με τον ρώσο πρόεδρο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου.
Το Σαββατοκύριακο, ο ίδιος ο Μασκ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι είχε έρθει σε επαφή με ρώσους αξιωματούχους αναφορικά με τη δωρεά τερματικών Starlink από την SpaceX στην Ουκρανία για την ενίσχυση της πρόσβασής της στο Διαδίκτυο.
Ερωτηθείς αν είχε «τακτική επαφή με οποιοδήποτε άλλο μέρος που εμπλέκεται σε αυτόν τον πόλεμο», ο ίδιος απάντησε: «Με αρκετά μέρη. Προσπαθώντας να κάνουμε το σωστό, κάτι που δεν είναι πάντα ξεκάθαρο».
Which @elonmusk do you like more?
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 3, 2022
Ο Μπρέμερ είπε ότι το tweet με το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Μασκ ήταν εκείνο που τον ώθησε να αποκαλύψει τα περί συνομιλίας Πούτιν – Μασκ. Ισχυρίστηκε ότι ο επιχειρηματίας αναφέρθηκε σε αυτή τη συνομιλία, σε δική τους επικοινωνία.
«Η απάντησή μου (σ.σ. στον Ελον Μασκ) ήταν να μη πάρει στα σοβαρά τον Πούτιν και ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα η Ουκρανία ή η Δύση να δεχθούν τη “συμφωνία” του Πούτιν (σ.σ. βάσει όσων φέρεται να μετέφερε στον Μασκ ο ρώσος πρόεδρος).
«Ενιωσα ότι ο Ελον θεώρησε λογική την απάντηση μου. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, ο Μασκ ουσιαστικά δημοσίευσε τους ίδιους όρους στο Twitter», δήλωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος του Eurasia Group.
Στο μεταξύ, ο Μασκ απέρριψε αίτημα της Ουκρανίας για χρήση των τερματικών διαδικτύου Starlink στην Κριμαία, σύμφωνα με τον Μπρέμερ, ενώ την περασμένη εβδομάδα οι Financial Times δημοσίευσαν ένα ρεπορτάζ κατά το οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις διαμαρτύρονταν για προβλήματα συνδεσιμότητας σε περιοχές που ανακατέλαβαν από τις ρωσικές δυνάμεις, στα ανατολικά και βορειοανατολικά της χώρας.
Η βρετανική εφημερίδα έκλεισε το ρεπορτάζ της παραθέτοντας ένα ακόμη tweet του επιχειρηματία, με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου. Απαντώντας σε ένα από τα πολλά προφίλ που επέκριναν τη στάση του, ο Ελον Μασκ έγραψε: «Δεν έχω καμία επιθυμία να εμπλακώ σε πολέμους, αλλά είναι αδύνατο να είμαστε σίγουροι για το τι θα συμβεί όταν αρχίσουν να εκτοξεύονται τα πυρηνικά».
I have no desire to become involved in wars, but it is safe to say that all bets are off if the nukes start flying
— Elon Musk (@elonmusk) October 9, 2022
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News