337
Φιαλίδια με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna για τον κορονοϊό | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Η FDA ενέκρινε τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό σε άτομα άνω των 50 ετών

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2022, 18:57
Φιαλίδια με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna για τον κορονοϊό
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Η FDA ενέκρινε τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό σε άτομα άνω των 50 ετών

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2022, 18:57

Τη δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό ενέκρινε την Τρίτη η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Ετσι, όσοι επιθυμούν θα μπορούν να λάβουν ακόμη μία ενισχυτική δόση των εμβολίων της Pfizer ή της Moderna, αρκεί να έχουν παρέλθει τέσσερις μήνες μετά από την πρώτη ενισχυτική δόση (ή την τρίτη συνολικά).

Σύμφωνα με την Washington Post (WP), η κίνηση των επιστημόνων έχει ως στόχο στην ενίσχυση της προστασίας από βαριά νόσηση με λοίμωξη Covid-19.

Διευκρινίζεται ότι η τέταρτη δόση στις ΗΠΑ έχει νόημα σε αυτή τη φάση, καθώς τώρα αυξάνονται στη χώρα τα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον και καθώς δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για την εν λόγω παραλλαγή, η αύξηση των αντισωμάτων μέσω των εμβολίων που κυκλοφορούν, είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευτούν τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Οπως υπογραμμίζει η WP, δεν είναι όλοι οι ειδικοί πεπεισμένοι ότι τα οφέλη της τέταρτης δόσης μέσα σε ένα χρόνο είναι ξεκάθαρα, ενώ ορισμένοι είχαν αντιρρήσεις για το όριο ηλικίας, καθώς υπήρξαν πιέσεις η τέταρτη δόση να είναι διαθέσιμη μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών, που διατρέχουν στατιστικά μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσησης ή θανάτου.

Επίσης, ένας 70χρονος με διαβήτη και υπέρταση που είχε κάνει την ενισχυτική του δόση τον Οκτώβριο, δεν διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο με έναν 50χρονο υγιή που είχε κάνει την ίδια χρονική περίοδο την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Οι ειδικοί έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι το εμβόλιο θα είναι προαιρετικό και όσοι επιθυμούν να το κάνουν, θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους και να ζυγίσουν τους κινδύνους με τα οφέλη.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Τρίτη, αποφασίστηκε η χορήγηση τέταρτης δόσης σε άτομα άνω των 80 ετών στην Κύπρο (εδώ), ενώ στη χώρα μας χορηγείται αποκλειστικά σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν έχει δώσεις ακόμη επέκταση άδειας για τέταρτη δόση στα εμβόλια του κορονοϊού, ενώ οι ειδικοί στη χώρα μας αναφέρουν ότι μέσα στον Απρίλιο θα κριθεί εάν θα χρειαστούν οι Ελληνες και ποιας ηλικίας τέταρτη δόση του εμβολίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...