563
Φωτογραφία από την ερμηνεία του Νέμο στον τελικό της φετινής Eurovision με φόντο σημαίες και κασκολ της Ελβετίας (και της Ελλάδας) | Sarah Louise Bennett / EBU

Η ΕΒU απαγόρευσε στη Eurovision τη σημαία της ΕΕ: «Μόνο αυτές των χωρών και του ουράνιου τόξου…»

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2024, 15:01
Φωτογραφία από την ερμηνεία του Νέμο στον τελικό της φετινής Eurovision με φόντο σημαίες και κασκολ της Ελβετίας (και της Ελλάδας)
| Sarah Louise Bennett / EBU

Η ΕΒU απαγόρευσε στη Eurovision τη σημαία της ΕΕ: «Μόνο αυτές των χωρών και του ουράνιου τόξου…»

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2024, 15:01

Εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση, EBU, αξιώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, για την απαγόρευση της μπλε σημαίας της ΕΕ με τον δακτύλιο των 12 κίτρινων αστεριών, μέσα στη Malmo Arena, το βράδυ του τελικού της 68ης Eurovision.

Εκπρόσωπος της EBU έσπευσε να διευκρινίσει ότι η πολιτική για τις σημαίες στη Eurovision ήταν και φέτος «η ίδια όπως και το 2023»,  με τους θεατές να επιτρέπεται να φέρουν «σημαίες μόνο των συμμετεχουσών χωρών» ή/και τη σημαία των ΛΟΑΤ με το ουράνιο τόξο. Αν και στις εικόνες από τη περυσινή διοργάνωση διακρίνονται καθαρά δεκάδες σημαίες της ΕΕ ανάμεσα στο κοινό.

«Δεν μπορώ να βρω λογική εξήγηση γιατί το κάνει αυτό η ΕΒU. Και σε τι εξυπηρετεί αυτό», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος στη συνέχεια και στη συγκυρία που ελήφθη η απόφαση απαγόρευσης του ευρωπαϊκού συμβόλου στη μεγάλη γιορτή της Eurovision:

«Λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, ποιος κερδίζει από την απαγόρευση της σημαίας της ΕΕ από τη Eurovision; Μόνο οι ευρωσκεπτικιστές και οι εχθροί της Ευρώπης», παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος  θα θέσει (τη Δευτέρα) το θέμα στη διοίκηση της EBU. «Θα τους μιλήσω. Δεν θα το αφήσω να περάσει έτσι. Θα ζητήσω εξηγήσεις και διευκρινίσεις», «υποσχεθηκε» εμφανώς ενοχλημένος για τη στάση της ΕBU.

Το βράδυ του τελικού της Εurovision το Σάββατο σύμβουλος του Renew Europe (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη /ALDE) διαπίστωσε προς έκπληξή του ότι οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατάσχονταν (!) στην είσοδο του σταδίου του Μάλμε.

«Μόλις μας απαγορεύτηκε η είσοδος στην Eurovision με τη σημαία της ΕΕ. Μας είπαν από την ασφάλεια [της διοργάνωσης]  ότι [η σημαία] είναι “πολιτική” και “δεν επιτρέπεται”», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ ο Ντόριν Φρασινεάνου (Dorin Frăsîneanu) σύμβουλος πολιτικής του Renew Europe, διερωτώμενος πώς είναι δυνατόν η ΕΒU να απαγορεύει τη σημαία της ΕΕ στο μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Ευρώπης.

«Η απαγόρευση της ευρωπαϊκής σημαίας από τη Eurovision είναι ηλίθια. Η σημαία μας είναι η δημοκρατία, η πολυμορφία και η ειρήνη. είναι πολιτική; Φυσικά, ο αγώνας για την ειρήνη είναι πολιτική βούληση. Ας αγαπήσουμε την ΕΕ & ας ντροπιάσουμε τη Eurovision φέτος», αντέδρασε σε οξύ ύφος και ο Νίκολας Γκονζάλες Καθάρες, μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στα αξιοσημείωτα, το γεγονός πως δεν υπάρχει επίσημο δελτίο Τύπου ή έστω κάποιο είδος κανονισμού από την EBU ή τη Malmo Arena, όπου να αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται η σημαία της ΕΕ.

«Η Eurovision είναι πρωτίστως μια γιορτή του ευρωπαϊκού πνεύματος, της ευρωπαϊκής μας ποικιλομορφίας και του ταλέντου. Η σημαία της ΕΕ είναι ένα σύμβολο αυτού», απαντησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Γι’ αυτό και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ενωσης να απαγορεύσει τις σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του τελικού της Eurovision το Σάββατο ήταν εξωφρενική, δώρο στους «εχθρούς της Ευρώπης», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Είναι σίγουρα λυπηρό να απαγορεύεται η σημαία όλων των μελών της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετέχουν στον διαγωνισμό – η οποία συχνά κυματίζει μαζί με τις εθνικές σημαίες σε δημόσια κτίρια», παρατήρησε με τη σειρά του εκπρόσωπος της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν .

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...