621
| CreativeProtagon

Η Ευρώπη υποψιάζεται ρωσικό δάκτυλο σε δολιοφθορές

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2024, 15:10
|CreativeProtagon

Η Ευρώπη υποψιάζεται ρωσικό δάκτυλο σε δολιοφθορές

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2024, 15:10

Οι υπηρεσίες ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε επιφυλακή έπειτα από μια σειρά πυρκαγιών και επιθέσεων σε υποδομές στη Βαλτική, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν το πιθανότερο σενάριο, ότι πρόκειται για ένα «νέο όπλο» του πολέμου της Ρωσίας κατά της Δύσης, τη συστηματική δολιοφθορά.

Η πυρκαγιά στο κατάστημα IΚΕΑ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις αρχές Μαΐου, αντιμετωπίστηκε αρχικά ως μια υπόθεση προς εσωτερική διερεύνηση, μέχρι που ο πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, είπε ότι θα μπορούσε να ήταν έργο ξένων σαμποτέρ, γράφει ο Guardian. Εννοούσε, βέβαια, τους Ρώσους.

Οι ερευνητές έχουν ήδη ισχυριστεί ότι υπάρχει πιθανή ρωσική εμπλοκή σε έναν εμπρησμό στο ανατολικό Λονδίνο, μια πυρκαγιά που κατέστρεψε το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Πολωνία, μια απόπειρα δολιοφθοράς στη Βαυαρία και αντισημιτικά γκράφιτι στο Παρίσι.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη απτά στοιχεία ότι αυτά τα περιστατικά σε όλη την ήπειρο είναι συνέπειες συντονισμένης επίθεσης, οι υπηρεσίες ασφαλείας πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει τη Δύση, η οποία έχει υποστηρίξει την Ουκρανία.

Επισημαίνουν ότι μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ξένες επιχειρήσεις κατασκοπείας αποτελούνταν από κατασκόπους και τους χειριστές τους, αλλά στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυτοί μπορούν να αντικατασταθούν από πληρωμένους βανδάλους και κακοποιούς. Αυτό βοηθάει να σβηστούν τα ίχνη εκείνου που συντονίζει την επίθεση, καθώς πληρώνουν τους σαμποτέρ μερικές εκατοντάδες ευρώ ή σε κρυπτονόμισμα.

Είναι τόση η αναδυόμενη ανησυχία ότι αυτές οι υβριδικές επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι έργο της Ρωσίας που το θέμα τέθηκε στη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα.

Ενας υπουργός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στον Guardian, ότι όλες οι χώρες ανησυχούν βαθιά για «δολιοφθορές, οργανωμένες, χρηματοδοτούμενες και διενεργούμενες από πληρεξούσιους της Μόσχας».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τουσκ αποκάλυψε ότι οι πολωνικές αρχές είχαν συλλάβει εννέα άτομα σε σχέση με πράξεις δολιοφθοράς που φέρεται να διαπράχθηκαν κατόπιν εντολής ρωσικών υπηρεσιών.

Είπε ότι τα εγκλήματα φέρονται να περιλαμβάνουν «ξυλοδαρμούς, εμπρησμό και απόπειρα εμπρησμού», με τους ερευνητές να εξετάζουν εάν η Ρωσία εμπλέκεται στην πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο στη Βαρσοβία, έναν ισχυρισμό που η ρωσική πρεσβεία περιέγραψε ως θεωρία συνωμοσίας.

Eκπρόσωπος της IKEA είπε ότι οι έρευνες συνεχίζονται για τα αίτια της πυρκαγιάς στη Λιθουανία, την οποία ο Τουσκ θεωρεί «πιθανότατο» ότι προκάλεσαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, όπως και την απόπειρα εμπρησμού σε εργοστάσιο χρωμάτων στην Πολωνία.

Τον περασμένο Απρίλιο, ένας Βρετανός κατηγορήθηκε ότι ενορχήστρωσε εμπρηστική επίθεση σε δύο εργοστάσια που συνδέονται με ουκρανό επιχειρηματία στη βιομηχανική περιοχή του Λέιτον, στο ανατολικό Λονδίνο, αφού φέρεται να είχε στρατολογηθεί από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος ισχυρίστηκε ότι ο συγκεκριμένος άντρας «ενεπλάκη σε δόλιες δραστηριότητες με στόχο επιχειρήσεις που ήταν συνδεδεμένες με την Ουκρανία προκειμένου να ωφεληθεί το ρωσικό κράτος».

Την Τρίτη 28 Μαΐου, ο εσθονός υπουργός Αμυνας, Χάνο Πέβκουρ, δήλωσε στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο κορυφής για την άμυνα της ΕΕ, ότι η χώρα έχει ήδη πέσει θύμα ρωσικών σαμποτάζ.

«Εχουν πραγματοποιήσει τέτοιες επιχειρήσεις στην Εσθονία. Προσέλαβαν δέκα άτομα για να επιτεθούν στο αυτοκίνητο του υπουργού Εσωτερικών και στο αυτοκίνητο ενός δημοσιογράφου. Αυτή είναι η φυσιολογική συμπεριφορά της Ρωσίας. Λυπούμαστε που το λέμε, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ρωσία είναι ολοένα και πιο επιθετική προς τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και προς τις χώρες του ΝΑΤΟ», είπε.

Αναφερόταν σε επεισόδια του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια των αυτοκινήτων του υπουργού Εσωτερικών, Λάουρι Λαάνεμετς, και ενός εσθονού δημοσιογράφου.

Εξι άτομα συνελήφθησαν λίγο αργότερα, συμπεριλαμβανομένων ρώσων υπηκόων και διπλών υπηκόων Ρωσίας – Εσθονίας, είπε ο εισαγγελέας.

Στη Γερμανία, υπάρχουν επίσης υποψίες για επιθέσεις που ενορχηστρώνονται από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών. Τον περασμένο μήνα, δύο γερμανο-ρώσοι υπήκοοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι ότι σχεδίαζαν επιθέσεις δολιοφθοράς, μεταξύ άλλων σε στρατιωτική βάση στη Βαυαρία. Ο κύριος ύποπτος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να προκαλέσει εμπρησμό και ότι διατηρούσε επαφές με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...