375
Ο πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες | REUTERS/Francois Lenoir

Γιούνκερ: «Θα έρθει μια μέρα που οι Βρετανοί θα ανέβουν και πάλι στο πλοίο»

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2017, 18:04
Ο πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Francois Lenoir

Γιούνκερ: «Θα έρθει μια μέρα που οι Βρετανοί θα ανέβουν και πάλι στο πλοίο»

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2017, 18:04

Μία από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην περίφημη «Λευκή Βίβλο» που κατέθεσε πρόσφατα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το μέλλον της ΕΕ, ανησύχησε ιδιαιτέρως κάποιες χώρες της Ενωσης. Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων ερμηνεύτηκε από πολλούς -και από τα ίδια τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης- ως μία Ευρώπη που σταδιακά θα χωριστεί σε ομάδες ισχυρών και αδύναμων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, λοιπόν, με την ευκαιρία της διήμερης Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις. «Διαπίστωσα με έκπληξη ότι μερικά κράτη-μέλη την έχουν εκλάβει σαν ένα σιδηρούν παραπέτασμα ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση» κάτι το οποίο δεν ισχύει, όπως εξήγησε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό που λέει η Λευκή Βίβλος είναι ότι όσοι θέλουν να κάνουν πιο πολλά μπορούν να κάνουν πιο πολλά», τόνισε ο ίδιος αναφερόμενος στο πλάνο με τα πέντε διαφορετικά σενάρια που προτείνει η Κομισιόν για την ΕΕ των 27 κρατών – μελών.

2017-03-10T140841Z_1360300701_RC131D628080_RTRMADP_3_EU-SUMMIT
Ο, εκ νέου, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες (REUTERS/Francois Lenoir)

Μάλιστα, για πρώτη φορά, ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε θετικός σε αυτό το σενάριο της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων. Αλλωστε, επεσήμανε, αυτό ισχύει ήδη στην ΕΕ. «Ηδη έχουμε τον νόμο για τα διαζύγια που υποστηρίζεται μόνο από 17 κράτη-μέλη (της Ευρωζώνης), τον ευρωπαίο εισαγγελέα που αντίστοιχα μόνο μερικά κράτη-μέλη υποστηρίζουν αυτό το εγχείρημα. Εχουμε ήδη μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι αλλάζει η στάση του ρομαντικού, ευρωπαϊστή ως το κόκκαλο, Γιούνκερ. «Το Brexit δεν είναι το τέλος της ΕΕ, το αντίθετο. Η επιλογή των Βρετανών δεν μου αρέσει, αλλά θα προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά», είπε ο ίδιος. Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμησή του (ή ελπίδα;) ότι «θα έρθει μια μέρα που οι Βρετανοί θα ανέβουν και πάλι στο πλοίο» της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρθηκε στην αμήχανη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε την Πέμπτη, όταν οι Πολωνοί άσκησαν βέτο στην υποψηφιότητά του. Ο ίδιος τόνισε ότι θα είναι σε επαφή με την πολωνική κυβέρνηση. «Σήμερα πρότεινα να καθιερώσουμε μία απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Πολωνίας και ελπίζω ότι οι πολωνοί συνάδελφοί μου να δεχτούν την πρόταση μου αυτή», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...