332
Διασώστες και πολίτες εργάζονται στα ερείπια του νοσοκομείου προσπαθώντας να απεγκλωβίσουν τραυματίες | REUTERS/Thomas Peter

Ευρώπη και ΟΗΕ καταδικάζουν τη βάρβαρη επίθεση των Ρώσων σε παιδικό νοσοκομείο του Κιέβου

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2024, 15:54
Διασώστες και πολίτες εργάζονται στα ερείπια του νοσοκομείου προσπαθώντας να απεγκλωβίσουν τραυματίες
|REUTERS/Thomas Peter

Ευρώπη και ΟΗΕ καταδικάζουν τη βάρβαρη επίθεση των Ρώσων σε παιδικό νοσοκομείο του Κιέβου

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2024, 15:54

Η Γαλλία χαρακτήρισε «βάρβαρες ενέργειες» τα μαζικά ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις, που προκάλεσαν σήμερα τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, και ειδικά στο νοσοκομείο παίδων του Κιέβου.

«Αυτές οι βάρβαρες ενέργειες, στοχοποιώντας άμεσα και σκοπίμως νοσοκομείο για παιδιά, ήρθαν να προστεθούν στον κατάλογο εγκλημάτων πολέμου για τα οποία πρέπει να λογοδοτήσει η Ρωσία», δήλωσε σε ανακοίνωση το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τα πλήγματα αυτά «μας θυμίζουν με τραγικό τρόπο τους λόγους για τους οποίους η στήριξή μας στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί».

Η Βρετανία, καταδίκασε κι αυτή από τις πλευρές της τις επιθέσεις, με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, να καταγγέλλει «μια φρικτή επίθεση κατά ουκρανών αμάχων».

«Το ρωσικό πλήγμα στο νοσοκομείο παίδων Okhmatdyt του Κιέβου είναι μια φρικτή επίθεση κατά Ουκρανών αμάχων», έγραψε ο νέος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στην πλατφόρμα Χ. «Η στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία είναι ακλόνητη. Πρέπει να κάνουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τον παράνομο πόλεμο του Πούτιν, να λογοδοτήσουν».

Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις που έπληξαν σήμερα την ουκρανική πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, συνιστούν εγκλήματα πολέμου και πρέπει να καταδικαστούν απ’ όλο τον κόσμο, δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

«Είμαι συγκλονισμένος από τις εικόνες των βομβαρδισμών στο Κίεβο οι οποίοι έπληξαν επίσης ένα νοσοκομείο παίδων. Εγκλήματα πολέμου που πρέπει να καταδικαστούν από σύσσωμη την διεθνή κοινότητα» έγραψε ο Ταγιάνι σε ανάρτηση του στο Χ, προσθέτοντας: «Η (ιταλική) κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της Ουκρανίας και του λαού της».

Η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για την Ουκρανία, Ντενίζ Μπράουν, «καταδίκασε με ισχυρό τρόπο» τις ρωσικές επιθέσεις.

«Είναι ασυνείδητο να σκοτώνονται και τραυματίζονται παιδιά σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε η Μπράουν σε ανακοίνωση, αναφορικά με το νοσοκομείο παίδων του Κιέβου που επλήγη, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, από ρωσικό πύραυλο κρουζ.

«Η εβδομάδα στην Ουκρανία ξεκίνησε με νέο κύμα φονικών πληγμάτων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», κατήγγειλε η Μπράουν.

Παράλληλα, η ίδια θύμισε ότι το διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο προβλέπει ειδική προστασία για τα νοσοκομεία καθώς και ότι «οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...