541
Η σορός του Κολ ενώ μεταφέρεται στην αίθουσα της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο | REUTERS/Arnd Wiegmann

Η Ευρώπη αποχαιρέτησε τον Χέλμουτ Κολ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2017, 12:54
Η σορός του Κολ ενώ μεταφέρεται στην αίθουσα της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο
|REUTERS/Arnd Wiegmann

Η Ευρώπη αποχαιρέτησε τον Χέλμουτ Κολ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2017, 12:54

Ηταν μια σπάνια ευκαιρία να έλθουν μαζί ηγέτες από όλη την Ευρώπη για τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που εργάστηκε για την οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού χώρου.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ευρώπη αποχαιρέτησε τον επί πολλά έτη καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, πολιτικό τέκνο του Χέλμουτ Κολ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και  ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Επιπλέον, παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Λίγο μετά τις 12:00 (ώρα Ελλάδος) το φέρετρο με τη σορό του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας μεταφέρθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας σκεπασμένο με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπροστά στο φέρετρο είχαν τοποθετηθεί τρία στεφάνια, ένα στα χρώματα της Γερμανίας, ένα σε αυτά της ΕΕ ενώ το τρίτο έφερε το όνομα της συζύγου του Μάικε και την επιγραφή «Με αγάπη, η Μάικε σου».

Τις οκτώ ομιλίες της τελετής εκφώνησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μεντβέντεφ. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Ανγκελα Μέρκελ έκλεισαν με τις ομιλίες τους την τελετή.

«Αλλαξε τις ζωές μας»

Η Ανγκελα Μέρκελ εστίασε στα επιτεύγματα του ανθρώπου που της έδωσε την ευκαιρία να αναμειχθεί στην πολιτική αν και αργότερα η πολιτική τους σχέση ψυχράνθηκε λόγω των παράνομων δωρεών για την προεκλογική εκστρατεία. Τον ευχαρίστησε για το ότι άλλαξε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων αλλά και τη δική της.

«Μας έδωσε την ευκαιρία να εμπλακούμε σε κάτι μεγαλύτερο από τους εαυτούς μας, μεγαλύτερο από τις θητείες μας και μεγαλύτερο από τις φευγαλέες καριέρες μας», είπε ο Μπιλ Κλίντον για τον καγκελάριο που θήτευσε και κατά την δική του προεδρία.

Θερμά ήταν τα λόγια και του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Ηταν ο αρχιτέκτονας της παγκόσμιας τάξης. Στη Ρωσία θα τον θυμόμαστε σαν φίλο, έναν σοφό και ειλικρινή άνθρωπο».

2017-07-01T145441Z_2135722556_RC1B95759030_RTRMADP_3_GERMANY-KOHL
Η δεύτερη σύζυγος του Χέλμουτ Κολ, Μάικε, ενώ παρακολουθεί τη μεταφορά της σορού στην τελευταία κατοικία του πρώην καγκελάριου (REUTERS/Wolfgang Rattay)

Η τελετή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ιδέα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Είναι ο μοναδικός εν ενεργεία ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει συνεργαστεί με τον Κολ, ο οποίος μάλιστα αποκαλούσε τον 40χρονο τότε πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου «μικρό». «Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ένας αληθινός Ευρωπαίος και ένας φίλος. Η Ευρώπη του οφείλει πολλά», υπογράμμισε ο ίδιος πριν από την τελετή.

Εξάλλου, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που διοργανώνεται μια τέτοια τελετή στη μνήμη ενός ηγέτη, ενός από τους τρεις «επίτιμους πολίτες της Ευρώπης», μαζί με τον Ζαν Μονέ, που πέθανε το 1979, και τον Ζακ Ντελόρ.

2017-07-01T143742Z_1065689083_RC153E6253E0_RTRMADP_3_GERMANY-KOHL
Η σορός του πρωην καγκελάριου ενώ μεταφέρεται με ποταμόπλοιο (REUTERS/Wolfgang Rattay)

Μετά το πέρας της τελετής, η σορός του Κολ μεταφέρθηκε με ποταμόπλοιο, μέσω του Ρήνου, στο Σπάιερ της Γερμανίας για να ενταφιαστεί. Η οικογένεια του πρώην καγκελαρίου δεν δέχτηκε να γίνει επίσημη κρατική κηδεία στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...