762
Κέντρικ Ναν και Μόουζες Ράιτ σε μία από τις πολλές μάχες που έδωσαν την Κυριακή | ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/ IntimeNews

Η Ευρωλίγκα αρχίζει – Θα είναι ελληνικός «εμφύλιος» ο τελικός;

Sportscaster Sportscaster 2 Οκτωβρίου 2024, 16:18
Κέντρικ Ναν και Μόουζες Ράιτ σε μία από τις πολλές μάχες που έδωσαν την Κυριακή
|ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/ IntimeNews

Η Ευρωλίγκα αρχίζει – Θα είναι ελληνικός «εμφύλιος» ο τελικός;

Sportscaster Sportscaster 2 Οκτωβρίου 2024, 16:18

Στο βίντεο που «ανέβασε» χθες (1/10) η Euroleague στο Διαδίκτυο, διάσημοι παίκτες και προπονητές του ευρωπαϊκού μπάσκετ παραλαμβάνουν στα γραμματοκιβώτιά τους προσκλήσεις για… πάρτι, οι οποίες αναγράφουν τον αριθμό 25. Πρόκειται για το ευφάνταστο promo της 25ης σεζόν του κορυφαίου πρωταθλήματος, που αρχίζει αύριο (3 Οκτωβρίου). Με τις δυο ελληνικές ομάδες, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των φαβορί για την κατάκτηση της Κούπας – είχε πολλά χρόνια να συμβεί.

Κι άλλες φορές στο παρελθόν περιμέναμε να απολαύσουμε έναν ελληνικό «εμφύλιο» στον ευρωπαϊκό τελικό, όμως δεν τον είδαμε ποτέ. Το 1994 στο Τελ Αβίβ και το 1995 στη Σαραγόσα, οι «αιώνιοι» αντίπαλοι αλληλοεξοντώθηκαν στον ημιτελικό. Σε άλλα δυο Φάιναλ-4 που βρέθηκαν μαζί, το 2012 και πριν από μερικούς μήνες, προκρίθηκε στον τελικό μόνον ο ένας (και ο άλλος στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης). Αραγε, μπορεί ο ευρω-τελικός του 2025 να είναι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, όπως το ευχήθηκε ο Σάσα Βεζένκοφ; Γιατί όχι;

Οι ξένοι μπασκετικοί αναλυτές λένε και γράφουν πως δεν θα εκπλαγούν, αν οι ελληνικές ομάδες καταλάβουν τις δυο πρώτες θέσεις στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου και δώσουν ραντεβού στον τελικό της 25ης Μαΐου, πιθανότατα στο Βελιγράδι. Ο Παναθηναϊκός, που πέρυσι ολοκλήρωσε μια μυθική σεζόν ράβοντας στη φανέλα του το έβδομο αστέρι, θα είναι (θεωρητικά) ακόμη πιο δυνατός από πέρυσι, χάρη στις εντυπωσιακές του μεταγραφές. Το ίδιο και ο Ολυμπιακός, μόνιμος θαμώνας των Φάιναλ-4 τα τρία τελευταία χρόνια, που το καλοκαίρι έκανε τεράστια οικονομική υπέρβαση για να ενισχυθεί.

Ο Παναθηναϊκός, όχι μόνο κράτησε όλα του τα «αστέρια», αλλά και απέκτησε τρεις σπουδαίους παίκτες: τον «εγκέφαλο» της Μακάμπι Τελ Αβίβ και της εθνικής Ισπανίας, Λορέντζο Μπράουν, τον τούρκο σέντερ Ομέρ Γιουρτσεβέν, που πέρυσι αγωνίστηκε στις ΗΠΑ με τους Μαϊάμι Χιτ και τους Γιούτα Τζαζ, και -το κερασάκι στην τούρτα- τον Τσεντί Οσμάν, που επέστρεψε στην Ευρώπη έπειτα από μια επταετία στο ΝΒΑ. Ο γίγαντας του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που «ξύπνησε» επιτέλους, φιλοδοξεί να κατακτήσει την Κούπα για δεύτερη διαδοχική φορά, κάτι που καμία ελληνική ομάδα δεν έχει κατορθώσει. Μόνο ο προπονητής του, Εργκίν Αταμάν, αλλά με την Εφές.

Ο Ολυμπιακός έκανε πάταγο με τη μεταγραφή του Εβάν Φουρνιέ. Επειτα από 12 χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ, ο 31χρονος Γάλλος θα αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα για πρώτη φορά. Απέκτησε, επίσης, τον Λούκα Βιλντόζα από τον Παναθηναϊκό και τον Κίναν Εβανς (που τραυματίστηκε και θα είναι διαθέσιμος στις αρχές του 2025). Πανηγύρισε και δυο πολύ σημαντικές επιστροφές: του Σάσα Βεζένκοφ (την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στο ΝΒΑ με τους Σακραμέντο Κινγκς) και του Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Η Ευρωλίγκα είναι ένας μαραθώνιος που θα διαρκέσει μήνες – κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2025. Κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Αλλά είναι η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, που Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δείχνουν τόσο ισχυροί -και οι δυο- στην αφετηρία του τουρνουά. Το να συναντηθούν στον τελικό δεν είναι, απλώς, μια ευχή των οπαδών τους, που εξάντλησαν τα διαθέσιμα εισιτήρια διαρκείας, αλλά ένα ρεαλιστικό σενάριο.

Παναθηναϊκός και Φενέρμπαχτσε εμφανίζουν τα υψηλότερα μπάτζετ της σεζόν. Λίγο χαμηλότερα είναι εκείνα της Ρεάλ Μαδρίτης και του Ολυμπιακού. Η Ρεάλ είναι το τρίτο φαβορί. Αλλά κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει τη Φενέρ του Γιασικεβίτσιους, που πέρυσι έφτασε στο Φάιναλ-4 του Βερολίνου και αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό, την Μπαρτσελόνα, ή την Εφές. Ισως εμφανιστεί και κάποια έκπληξη, όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρονιά στην Ευρωλίγκα. Θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, η Μονακό, η οποία απέκτησε τον NBAer, Κορκμάζ, και κράτησε κοντά της τον ηγέτη της, Μάικ Τζέιμς. Στη Μονακό θα αγωνίζονται εφέτος και δυο «δικοί μας»: ο Νικ Καλάθης και ο Γιώργος Παπαγιάννης.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ, που το καλοκαίρι άλλαξε σχεδόν όλη την ομάδα της, θα είναι ένα από τα μυστήρια αυτής της σεζόν. Η Παρτίζαν του «μάγου» κόουτς, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αποδυναμώθηκε. Η Μπασκόνια προσέλαβε τον Πάμπλο Λάσο στη θέση του προπονητή, όμως δεν διαθέτει τους σπουδαίους παίκτες που είχε στο παρελθόν. Ούτε ο Ερυθρός Αστέρας, του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Η Αρμάνι διαθέτει ακριβό ρόστερ, όμως δεν δείχνει ικανή να φτάσει πολύ μακριά.

Οι ομάδες είναι 18, όπως και το 2023-2024, με μια αλλαγή: η θριαμβεύτρια του EuroCup, Παρί, πήρε τη θέση της Βαλένθια. Που σημαίνει, ότι στην Ευρωλίγκα θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά τρεις ομάδες από το γαλλικό πρωτάθλημα (Μονακό, Βιλερμπάν και Παρί). Το φορμάτ του τουρνουά παραμένει το ίδιο και απαράλλακτο.

Την Πέμπτη (3/10) ο Παναθηναϊκος θα παίξει με την Αλμπα στο Βερολίνο. Την Παρασκευή (4/10) ο Ολυμπιακός με τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα αναμετρηθούν στις 8 Νοεμβρίου (στο ΟΑΚΑ) και στις 14 Μαρτίου του 2025 (στο ΣΕΦ). Συνολικά, σε όλες τις διοργανώσεις, θα συναντηθούν έως και 16 φορές μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Μακάρι, και στον τελικό της Ευρωλίγκας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...